Poate că nu toți părinții sunt extraordinari, dar cei mai mulți devin mai târziu, bunici extraordinari

27 decembrie 2021
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
0
Poate că nu toți părinții sunt extraordinari, dar cei mai mulți devin mai târziu, bunici extraordinari

Am scris ieri o parte din discursul reginei Elisabeta a IIa, cu ocazia Crăciunului de anul acesta. Parcă a fost diferit. Mi s-a părut că a simțit fiecare cuvânt tranmis. Poate și pentru că este primul Crăciun fără prințul Filip.

Și printre comentariile legate despre „oricum nu îi pasă reginei de tine”, și „de ce nu scrieți doamnă despre Nașterea Domnului!?” – apropo, am scris aici – cineva a lăsat un comentariu pe care îl pot înțelege – De ce să ne uităm la ce spune regina despre copii, când oricum ea nu s-a descurcat prea bine cu proprii copii?

Înțeleg comentariul, chiar îl înțeleg și mi-a dat de gândit. Mi-am făcut o cafea, i-am dat copilului să mănânce, pentru ca apoi să îi dau medicamentele pentru răceală. Și printre treburile simple, de dimineață, am găsit răspunsul.

Eu nu sunt avocatul reginei, departe de mine gândul ăsta, și oricum, așa cum a afirmat cineva în comentarii, reginei nu îi pasă de mine.

Unii părinți nu sunt părinți extraordinari. Din mai multe motive.

Pentru că au avut viață grea și acum nu au instrumentele necesare ca să își arate iubirea.

Alții nu au răbdarea necesară și se pierd repede cu firea.

Alții sunt devotați unei alte cauze (cum ar fi cazul reginei, de exemplu) și nu reușesc să fie foarte prezenți în viața copiilor lor.

Să nu mai adaug și că acum 50 de ani, copiii nu prea aveau multe de spus, iar acum 80 de ani, copiii erau încă un ajutor lucrat pământului.

Dar am observat atât de multe cazuri în jurul meu în care părinți care nu au excelat neapărat la acest capitol, devin bunici extraordinari, care sunt de mare ajutor propriilor lor copii.

Sunt bunici care ies din câmpul muncii și vor să recupereze în acest fel, lucrurile importante în viață. Sunt bunici care dintr-o dată înțeleg, atunci când cuprind pentru prima dată în brațe puiul de om, pui ce este parte și din ei, că acum pot fi relaxați, că viața încetinește și se pot dedica copiilor.

Și cei mai mulți încearcă să fie mai mult lângă copiii lor decât si-au dorit înainte. Iar de cele mai multe ori se traduce prin a avea grijă de nepoții.

Dacă ar fi să căutăm modele de părinți ideali, aflați că inclusiv Maria Montesori, ale căror metode de creștere le-au preluat atâția părinți, foarte rar petrecea timp cu proprii copii, ei fiind crescuți de o bonă.

Înainte de a declara sentința finală, mai acordați-le o șansă părinților. Ei pot deveni bunici minunați. Iar copilăria petrecută lângă un bunic este de mare importanță pentru creșterea frumoasă a copiilor. Bunici sunt mai eficienți și mai imporatanți în creșterea copiilor decât cele mai scumpe vitamine.

Bunicii sunt părinții care au primit o a doua șansă. Și de cele mai multe ori se dovedește a fi cea mai bună șansă primită, pentru părinți, copii și nepoți. Chiar și pentru strănepoți.

Sursă foto copertă articol: Christian Bowen on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.