Reacția (copilului meu) la Butterfish (peștele de unt)

26 octombrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Reacția (copilului meu) la peștele de unt (Butterfish)

Îmi venea să zic alergie, dar nu este alergie. Este o reacție a organismului în urma consumului de pește de unt, sau Butterfish, cum îl veți găsi în meniurile restaurantelor și în magazine.

O să pun aici o poză, chiar cu ce am mâncat noi, dar ar fi bine să dați o căutare pe Google, ar fi și mai clar despre ce pește este vorba.

Poza de mai sus este din luna august, în timp ce ne aflam în concediu, la mare, în Bulgaria. Probabil că a fost pentru prima dată când am mâncat un astfel de pește. Dar vă spun că este delicios. Pregătit cu ierburi, la cuptor, este demențial.

„Butterfish” este denumirea unei specii de pește numită științific: Anoplopoma fimbria. Mai este cunoscut și sub numele de Sablefish sau Black cod. Este un pește destul de gras, și cum și numele sugerează, are o aroma bogată, untoasă și o textură delicată.

Nu știu dacă așa se numște în română, pește de unt, dar așa se traduce din engleză.

Asta am mâncat noi din prima zi, în concediu fiind. Din a doua zi, Matei a avut probleme cu stomacul. Așa am crezut noi atunci, dar cauza era de fapt alta. La mare fiind, am crezut că este enterocolită. Aveam la noi tot ce ne trebuia pentru enterocolită. L-am sunat pe medic, i-am povestit, am început tratamentul.

Numai că nu-i trecea.

Ce i s-a întâmplat mai exact a fost că avea niște scurgeri, ca și când ar fi dat pârțuri cu stropi. Miros urât, ca de pește stricat. Iar petele de pe pantaloni erau uleioase și portocalii.

Mi-am dat seama care a fost de fapt cauza, abia când, la școală, acum câteva săptămâni, a mâncat din nou butterfish, și a avut aceeași reacție. De data asta însă, pentru că a mâncat o singură dată, i-a trecut în doar două zile. Fără nici un medicament.

Ei bine, da, oameni buni, peștele a fost de vină. O să vă explic în continuare de ce, cu informații pe care le-am găsit pe net, mai degrabă în engleză. În română nu prea se găsesc informații despre asta.

Butterfish poate avea un efect laxativ puternic chiar și în cantități mici datorită conținutului ridicat de ulei. Mai exact, nu este vorba de diaree, ci de o descărcare uleioasă (kerioreea), care poate apărea la 30 de minute sau chiar o zi și jumătate după consum, în funcție de sensibilitatea individuală. Noi nu am avut nimic, doar Matei a fost afectat.

Caracteristica deosebită a acestui pește este incapacitatea lui de a digera o ceară numită gempilotoxină, care se găsește în mod obișnuit în dieta lui. Și pentru că nu poate digera această ceară, ceara rămâne stocată în corpul lui.

Ce se întâmplă în momentul în care peștele nu este gătit bine de tot? Cum ar fi pe grătar, de exemplu? O parte din ceara respectivă rămâne în produsul pe care noi îl consumăm. Se acumulează apoi în stomacul nostru, pentru a fi eliminată apoi sub formă de descărcări uleioase.

Reacția (copilului meu) la peștele de unt (Butterfish)

Partea neplăcută este că aceste descărcări nu sunt controlabile și arată ca o incotinență. Adică este eliminată în mod permanent. Eu i-am lipit la un moment dat de chilot, două protejslipuri, pe care le schimbam la nevoie. Uneori chiar și la jumătate de oră sau la o oră. După prima zi, le-am schimbat mult mai rar.

Săptămânile trecute, când ne-am confruntat a doua oară cu treaba asta, eram acasă, la București. Am întrebat la farmacii, am întrebat și medicul de familie, nimeni nu a știut despre ce este vorba. Așa că nu știu dacă este explicația științifică, eu v-am spus povestea noastră.

Din clasa lui Matei nu știu de alte cazuri similare, dar nu știu nici cât au mâncat din pește. Matei a mâncat două porții, el nu se încurcă…

Noi vom ști pe viitor să ne ferim de acest tip de pește, și de altele înrudite cu el. Cel puțin, până va mai crește, și poate nu va mai avea stomacul atât de sensibil.

Aceasta a fost reacția copilului meu la peștele de unt (Butterfish). Am menționat chiar din titlu că este vorba despre experiența noastră personală, ca să creadă cineva că generalizez.

Dar, poate cine știe, ați avut simptomele astea vreodată, și nu ați reușit să le legați de ceva anume. Poate experiența noastră vă este de folos în vreun fel.

Photo by Jennifer Burk on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.