Întunericul dintre două mame

24 iunie 2023
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Întunericul dintre două mame

Un întuneric adânc. Și o mamă care se afla de ceva vreme acolo. Nu-și putea aminti prea bine când sau cum căzuse. Începuse să creadă că nu va reuși să iasă vreodată de acolo. Iar disperarea era tot mai aproape…

Oamenii din jurul ei au început să se îngrijoreze. Trebuie să facem ceva pentru ea, au spus.

Familia ei a aruncat o frânghie, dar mama nu a putut urca.
Doctorul ei a aruncat o frânghie, dar mama tot nu se putea mișca.
Apoi, a venit o altă mamă. A aruncat o privire în întuneric și, ca toți ceilalți, a aruncat și ea o frânghie. Apoi a coborât.

— Stai, ce faci aici, jos, cu mine? întrebă prima mamă nedumerită.

A privit apoi în ochii mamei care coborâse și a văzut aceeași durere, tristețe și epuizare, pe care le cunoștea deja. Dar a mai văzut ceva, în aceeași ochi.

A văzut speranța. Și forță nemăsurată.

Cealaltă mamă i-a oferit un zâmbet cald, empatic, apoi a cuprins-o pe mama ce căzuse, în brațele ei.

— Am mai fost aici, a spus ea. — Și-am să ies împreună cu tine.

Pentru toate mamele care coboară în întuneric doar pentru a o ajuta pe alta să-și găsească drumul înapoi, sunteți precum apa după o zi toridă de vară. Precum răcoarea unui adăpost, într-o zi caniculară. Norocoase sunt mamele care vă au prin preajmă!

Întunericul dintre două mame

În primele luni, cel mai greu m-a apăsat singurăratea. Și tot în primele luni, mi-am pierdut prietenele pe care le mai aveam. Nu aveau copii într-adevăr, așa că nu le-am judecat prea tare. Dar de durut, m-a durut.

Mamele se pot trezi la un moment în întuneric. Și asta poate fi destul de comun. Dar ce nu au toate mamele noi este cineva care să coboare pentru ele în întuneric, și să le ridice. Iar o mamă care a fost acolo, poate înțelege cel mai bine ce înseamnă asta.

O mamă care poate ajuta este propria mamă. Sau soacra. Ori o prietenă mamă. Sora, cumnata, o altă mamă din parc, oricine care poate auzi. Chiar și eu încerc să răspund tuturor mesajelor care vin, am ușa deschisă întotdeauna. Deși faptul că nu sunt suficient de aproape, poate scădea din folosul real al ajutorului meu.

Mamele se pot găsi în la un moment dat în întuneric. Poate și voi cunoașteți pe cineva.

Sau poate ești chiar tu, cea care citești acum aceste rânduri. Vă rog să strigați până când cineva vă aude. Să spuneți. Să cereți ajutor. Nu vă lăsați. Nu sunteți singure. Sunt rânduri întregi de mame care au străbătut întunericul acesta. Există speranță, există forță, câtă vreme suntem în viață. Viața merită să-i spunem da…

Întunericul dintre două mame poate salva vieți. Și nu doar pe cea a mamelor.

Photo by Vonecia Carswell on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.