Învățați-vă copiii despre consimțământ. Nu insistați să-i pupați dacă nu vor.

9 octombrie 2019
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
3
Nu pupați copiii dacă nu vor. Așa învață despre consimțământ

Nu pupați/îmbrățișați copiii dacă nu vor. Desigur, mă refer la copiii altora. Nu că să-i pupăm cu forța pe ai noștri este bine, dar acolo este cu totul altă discuție. Oricât de mici și de drăgălași vi se par a fi. Oricât de mult vă vine să îi îmbrățișați și să vă bucurați de inocența și copilăria lor. Cu cât mai mică este vârsta, cu atât mai mult ar trebui să le respectați decizia. Pentru că astfel ei învață despre consimțământ.

Un nu înseamnă nu.

Este corpul lor. Este mâna lor, obrazul lor, burtica lor. Dacă nu vor să fie atinși, atunci nu insistați. Nu vă arătați dezamăgiți și nici nu vă prefaceți supărați. Ba din contră, vă invit să sprijiniți și să întăriți educația părinților în acest sens.

Deja aud câteva voci din spate spunând „Bine, bine, am înțeles cu străinii, dar cu rudele și cunoscuții ce aveți?„. O să vin acum cu un ac foarte mare și o să sparg bula de săpun în care se află unchii, mătușile, verii, vecinii. Poate că veți fi surprinși, așa cum am fost și eu, dar cele mai multe abuzuri, sexuale sau nu, se întâmplă cu unii dintre cei apropiați familiei. Ceea ce face ca toată trauma să fie chiar și mai dramatică.

Limitele trebuie învățate și exersate cu copiii încă de când sunt mici. Copilul să știe că trupul lui este doar corpul lui și nimeni nu are drepturi asupra lui, în afară de el însuși. Copilul să știe că poate spune nu chiar dacă este vorba despre unchiul acela cool. Copilul să știe că poate să spună nu dacă se simte jenat, dacă se simte inconfortabil, chiar dacă părintelui i se pare că totul este în regulă.

O prietenă mi-a povestit despre o întâmplare petrecută chiar sub ochii părinților ei și ale rudelor sale.

Era seara de revelion. Toate rudele se adunaseră ca să sărbătorească Anul Nou. Erau multe familii. Toată lumea se simțea bine. A. nu îți amintește alte detalii ale serii, însă la un moment dat, sufletul petrecerii, unchiul care de altfel era singurul care nu avea copii, trecut de 45 de ani, s-a apropiat de ea. Toată scena s-a desfășurat în văzul tuturor.

El o invită la dans. Dansează împreună caraghios. Cântecul se sfârșește, el se așează cu un genunchi înaintea ei. Îi sărută mâna, cu buzele umede, își amintește ea. Ca un fel de mulțumesc pentru dans. Apoi îi cuprinde fața cu mâinile și îi pupă apăsat buzele. Toți adulții râd, numai ei îi vine să fugă. Un bărbat de 45 de ani, mirosind a alcool și tutun, sărută o copilă de zece ani. Ei îi vine să verse, adulților li se pare amuzant. Ar fi putut să îl oprească, era dreptul ei să facă asta, numai că nimeni nu o învășase, nimeni nu îi arătase cum.

La una dintre conferințele de parenting, chiar după cazul celor cinci băieți care violaseră o fată, cineva a întrebat cum să abordăm chestiunea asta cu băieții noștri de acasă.

Ce putem face noi ca părinți ca să prevenim astfel de comportamente? Răspunsul a fost unul foarte prompt și natural : Un copil care învață să pună limite celorlalți va fi un copil care va ști la rândul lui să respecte limitele celorlalți.

Așa că gândiți-vă de două ori la reacția voastră. Nu încurajați astfel de comportamente chiar dacă par nevinovate. Se desfășoară în fața voastră ce se poate întâmpla? Se poate întâmpla ca cei mici să ia reacția voastră și să considere normal ce se întâmplă. La fel de normal va fi și când un adult va atinge un copil fără ca vreun alt adult să fie în preajmă. Mai departe, copilul nu va povesti despre ce i s-a întâmplat, la fel cum prietena mea mi-a spus doar mie, de curând. I-a fost rușine să le povestească părinților despre cum s-a simțit ea, copilă fiind, cu respirația lui în nasul ei, cu buzele lui aspre apăsate pe buzele ei, în timp ce toți adulții, inclusiv părinții, se amuzau ca la un spectacol.

Un mic Ps în loc de final. Nu judecați adulții. Nu e treaba noastră asta. Treaba noastră este să învățăm ceva din asta și să evităm astfel de greșeli.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.