Înainte de cremă și parfum folosim apă și săpun

21 aprilie 2020
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
1
Înainte de cremă și parfum folosim apă și săpun

Am scris acum o săptămână cred, cea mai simplă rutină de îngrijire a tenului, pas cu pas. Tot suntem mai mult pe acasă, zic că este perioada cea mai bună în care să vedem ce nevoi are pielea noastră și cum o putem ajuta cel mai bine.

Am încercat să explic cam ce face fiecare produs în parte și care sunt cei mai importanți pași ori care sunt regulile de aur în îngrijirea tenului, indiferent de produsele pe care le folosești.

Nu am prezentat o rutină foarte complexă tocmai pentru că unele produse, ingrediente, se folosesc abia atunci când ai fața foarte bine hidratată și corect îngrijită.

Pentru că tot este la modă pe tik-tok folosirea măștii exfoliante aceea roșiatică, trebuie neapărat să vă spun despre ea.

Acea mască nu este destinată persoanele foarte tinere, cum ar fi fetele de 15 ani. Acea mască nu se ține pe față mai mult de un minut-două la prima utilizare. Altfel s-ar putea să îți arzi fața. În nici un caz nu te expui la soare după ce ai folosit-o. În mod obligatoriu folosești SPF indiferent de ziua din calendar, adică și iarna, și dacă plouă.

Acum, să revin la titlu articolului și de ce am simțit nevoia să îl scriu.

Am aflat ieri că un mare brand, de lux, destinat îngrijirii pielii, foarte promovat de altfel, a produs mai multe stricăciuni decât reparații tenului, cu precădere celui cu probleme de acnee. Așa ar părea, nu am suficiente date să prezint faptele ca pe certitudine.

Nu voi da nume, nu e treaba mea cine, unde, cum, de ce și pentru cât. Însă ce m-a făcut să scriu acum și nu am avut stare până nu am înșirat tot aici, este următorul fapt.

Înțeleg că doamna care a pus bazele afacerii este doctor farmacist. Nu știu cum este asta, sărim peste. Doamna respectivă se ocupă se pare de fiecare client în parte. Adică primește o poză de la client, iar pe baza pozei doamna întocmește un plan de tratament, atât intern cât și extern. Din mesajele văzute până acum ale clientelor vătămate, tratamentul intern constă în antihistaminice și diverse vitamine.

Însă ce m-a tulburat cel mai tare și ce m-a indignat cel mai mult este că doamna recomandă întreruperea oricărei forme de spălare a feței cu geluri și săpunuri, în condițiile în care insistă pe spălarea feței atât dimineața cât și seara cu apă micelară. Apă micelară care probabil abundă de parfum, un ingredient nerecomandat tenului.

Când vine vorba de îngrijirea tenului sunt câteva reguli de aur de care trebuie să ținem cont indiferent de marca produselor folosite:
  1. Întotdeauna apă. Indiferent de ce ați folosit. Apă micelară, lapte demachiant sau ulei. Apa micelară sau demachiantul este doar un dizolvant al machiajului sau al spf-ului. Rezidurile și impuritățile se spală cu gel blând de curățare și APĂ. Apă de la chiuvetă, apa termală se folosește în alte scopuri. A, și demachiantul se folosește doar seara, nu are ce căuta în rutină dimineața.
  2. Întotdeauna cremă de protecție solară. SPF. Am mai zis o dată că spf-ul este pe bune secretul tinereții. Că e vară, că e iarnă, că plouă sau bate vântul, spf minim 30.
  3. Fără parfum, alcool și iritanți pe față. Valabil pentru demachiant, apă micelară, spf și cremă hidratantă. Alcoolul usucă pielea.
  4. Nu luați pastile fără analize. Doar după o poză nu îți poți da seama ce carențe are sau nu persoana de vitamine, minerale, șamd.
  5. Somnul și alimentația fac minuni. Dacă somnul nu este cât trebuie iar alimentația nu este ce trebuie și când trebuie, atunci cremele, chiar cele mai scumpe din lume, sunt degeaba. Word!
Ce greșeli am mai observat că fac influensării atunci când își prezintă rutina și nu este ok să facem la fel:
  • pun mâna pe telefon de multe ori apoi cu degetele iau cremă din borcan și aplică pe față
  • apăsă foarte tare pe zona ochilor, care este o zonă foarte sensibilă
  • freacă foarte tare și foarte mult dischetele demachiante pe față
  • masează foarte mult produsele. Produsele trebuie să fie absorbite de ten și nu masate până nu se mai văd
  • ating pipeta de ten atunci când aplică produs. Nu se face așa ceva pentru că contaminează apoi tot conținutul sticluței. Produsul se colectează mai întâi în palma curată sau pe degete, apoi se întinde uniform pe față
  • am auzit expresia să îmi dau jos retinolul. Retinolul trebuie să ajungă în cele mai joase straturi ale pielii, nu vrem să îl dăm jos. Deci dacă auziți așa ceva, schimbați postul. Aaaaaaa,m și în nici un caz nu se aplică retinol din prima, cu concentrație mare. Și nu la orice vârstă, și nu oricând. De exemplu, nu se recomandă tratamentul cu retionol vara…
Nu vreau să judecați persoanele care au apelat la aceste produse. Unele sunt persoane cu probleme grave ale tenului, care poate au văzut în aceste produse scăparea lor. Sau poate au fost influențate de vedeta preferată.
Și apropo de asta, dragilor, vedetele nu au tenul acela perfect, fără riduri, doar pentru că folosesc niște creme sau seruri. Ele apelează și la injectări cu botox pentru ridurile fine, ridurile de expresie. Fac numeroase tratamente cosmetice, poate chiar de două pe săptămână.

Îndemnul meu este să vă documentați bine înainte de a alege. Să consultați medici dacă problema este gravă. Chiar și mai mulți dacă așa simțiți. Și să țineți cont de niște reguli de îngrijire a pielii elementare. Dacă cineva vă recomandă să nu te speli pe față cu lunile, eu zic să căutați mai bine.

Sănătate vă doresc, să fim bine!

Un scurt PS :))) Nu există produs 100% natural, oricât de bio ar fi el. 100% natural este cel făcut în casă, dar care este bun de folosit zece minute pentru că apoi se veștejește, se usucă.

PS. 2. Nu sunt doctoră sau farmacistă. Nu pot să aprob sau să dezaprob modalitatea de abordare a doamnei. Însă ce pot spune este că oricât de bune ar fi niște produse, dacă nu le folosești cum trebuie, sau dacă ai sărit un pas sănătos din rutină, atunci nu prea are cum să funcționeze tratamentul…

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.