SPF-ul = Secretul tinereții (P)

27 iunie 2019
Postat de Mamă de Matei în Recomandari
1
SPF-ul = Secretul tinereții (P)

Secretul tinereții este de fapt secretul pentru o piele sănătoasă. Cât mai frumoasă, cu cât mai puține riduri. Pielea este cel mai mare organ al pielii și tot pielea este prima hartă a omului din fața noastră, pe care vrem să-l cunoaștem. Spune atât de multe, despre noi, oamenii…

Ei bine, doamnelor și domnișoarelor, chiar și domnilor, în ton cu vremea de afară, pentru că este plin sezon de concedii, de vară, de soare, de mare și de piscină, vom povesti despre expunerea la soare. Accesoriul nelipsit al verii ar trebui să fie factorul de protecție solară. Ar fi nemaipomenit dacă l-ați păstra ca și accesoriu pe tot parcursul anului. O să vă explic imediat.

Mai întâi să ne lămurim ce înseamnă indicele SPF- factor de protecție solară.

Indicele SPF măsoară protecția împotriva rezelor UVB ( ultraviolete B), care afectează doar epiderma. Adevărații inamici sunt razele UVA ( ultraviolet A), mult mai puternice, care penetrează piele în adâncime. Cercetătorii au demonstrat că razele UVA sunt vinovate de apariția cancerului de piele, care afectează în măsură structura ADN-ului. Fiind prezente tot timpul anului, chiar și în zilele noroase, razele UVA reprezintă 95% dintre razele ultraviolete care ating suprafața pământului. Ele trec prin nori, sticlă și epidermă; spre deosebire de razele UVB, ele nu cauzează durere și pătrund adânc în piele, ajungând la celulele dermei. Prin producerea radicalilor liberi, ele deteriorează celulele în timp și pot determina apariția:
• Fotoîmbătrânirii: O schimbare în orientarea fibrelor de elastină și colagen, cauzând pierderea elasticității pielii și apariția ridurilor
• Alergiile solare (înroșire, mâncărime, erupții polimorfe la lumină)
• Tulburări de pigmentare (pete)
• Aparația unor tipuri de cancer de piele

Ce se întâmplă atunci când pielea se bronzează?

Razele UV stimulează celulele de pigmentare ale pielii să genereze pigmenți bruni de melanină, ca o măsură defensivă. Melanina este produsă în mod natural de corp pentru a absorbi radiațiile UV și a lupta împotriva radicalilor liberi. Producția de melanină este răspunsul nostru natural de protecție la lumina soarelui. Există mitul că loțiunile cu factor de protecție solară ridicat (FPS) previn bronzarea și de aceea mulți oameni folosesc produse cu FPS mai mic. Pielea se bronzează chiar dacă este folosită protecție solară mai mare. Bronzul va apărea în ceva mai mult timp, dar va fi mai blând cu pielea și va fi un bronz sănătos.

SPF- accesoriul nelipsit tot timpul anului

Radiațiile solare ajung pe suprafața pământului tot timpul anului , chiar și atunci când norii acoperă cerul, și chiar dacă este iarnă sau toamnă. Cu cât sunt mai puternice razele solare, cu atât crește indicele UV. Cum am spus deja mai sus, razele solare sunt responsabile de cancerul de piele, arsuri solare, eritem solar, fotoîmbătrânire ( riduri și linii fine, pete solare etc). Razele UVA, cele responsabile de fotoîmbătrânire, trec de geam ( al casei, al mașinii), de aceea este indicată o cremă cu factor de protecție, chiar dacă nu vă expuneți în mod direct la soare. Mai mult, dacă aveți în rutina cosmetic unele produse cosmetice care exfoliază pielea pornind din straturile mai adânci ( retinol/tretinoin și altele), este absolut necesar să folosiți protecție solară zilnică de minim 30+, deoarece soarele este astfel mult mai aproape de epidermă.

Care este cel mai bun factor de protecție solară?

SPF sau factor de protecţie solară reprezintă timpul în plus, care ne permite să ne expunem la soare, fără să ne înroşim sau să ne ardem. O cremă cu SPF 15 va bloca 93 % din radiaţiile UVB, una cu SPF 30 va bloca 97 %, iar crema cu SPF 50 sau SPF50+ va proteja împotriva a 99 % din radiaţii. Pentru timp de vară neapărat 50+ iar pe timp de iarnă se poate folosi 30+. Deși diferențele de protecție par mici, gândiți-vă că vă protejați în primul rând de riscul cancerului de piele, iar dacă sunteți norocși să aveți alunițe, ca și mine, cu atât mai mult este nevoie de o atenție deosebită la factorul de protecție solară.

SPF Chart

Care este cantitatea corectă care trebuie aplicată pe piele?

Cantitatea corectă care trebuie aplicată pentru o protecție optimă este de 2,5 ml pe față, 3 ml pe gât și pe decolteu și 30 de ml pe restul corpului. Părțile corpului adesea omise sunt ceafa, partea de sus a pieptului și spatele picioarelor. Aplicarea corectă a produselor de protecție solară este unul dintre factorii cheie pentru o protecție eficientă împotriva soarelui: aplicați întotdeauna produsul înainte de expunerea la soare, pentru a vă asigura că sunteți protejați încă de la început. Aplicați din nou la fiecare 2 ore și întotdeauna după înot ori după ștergerea cu prosopul. Atenție însă la demachiere: spf-ul folosit pe față trebuie musai să fie curățat seara cu apă micelară iar apa micelară trebuie la rândul ei înlăturată de pe față cu un gel de curățare.

Și totuși, ce variante ne rămân pentru o piele bronzată?

Din fericire, soluții avem. Autobronzantele, de exemplu, unde ai control absolut asupra nuanței dorite. Acum, după ce probabil v-am speriat puțin :))  am și o recomandare  pentru voi, testată în decursul a trei săptămâni. Cremă de protecție solară pentru corp, cu efect de nuanțare a pielii. Eu am încercat și mi-a plăcut mult Australian Gold SPF 30 Spray Gel cu bronzanți. Mi-a plăcut în primul rând că este sub formă de spray și este ușor de aplicat pe orice parte a coprpului, asigurându-mă astfel că acopăr cât mai bine toată suprafața pielii.

Crema este de fapt un gel, iar când îl pulverizez, este mai degrabă o spumă de culoarea caramelului amestecat în laptecare se întinde și se absoarbe destul de rapid. Mirosul este tot de caramel. Este ușor, îmi hidratează pielea și îmi oferă un luciu și o culoare discretă. Îl aplic dimineața, după duș, înainte de  a îmi îngriji tenul ori înainte să mă apuc de machiaj.  Ideal este să îl aplicați cu 20 de minute înainte de a ieși din casă. Eu îl aplic cu mănuși deși nu pătează neapărat. Am o îngrijire destul de complexă a pielii, folosesc multe produse, unele sunt acizi, și atunci mi-am luat și acest obicei de a folosi mănuși la aplicarea produselor cosmetice.

Am atașat și aceste poze pentru a observa diferența. După dușul de seară, culoarea nu va rămâne la fel, întrucât nuanțarea se realizează în timp.

Australian Gold SPF 30 Spray Gel protejează împotriva razelor UVA și UVB. Datoriă extractelor de caramel, gelul cu protectie solară, îmbogățește pielea cu o strălucire bronzantă. Conține uleiuri exotice care înmoaie și hidratează pielea pentru o culoare frumoasă. Extractele de Aloe Vera oferă calmare pielii. Îl puteți folosi atât la plajă cât și pentru utilizare zilnică. Pentru menținerea bronzului dar și pentru că îmi place senzația catifelată pe care o lasă pe pielea mea, folosesc Hemp Nation Sea Salt & Sandalwood care poate fi folosit și după o zi de plajă, pentru efectul de revigorare al pielii.

Probabil în două săptămâni termin flaconul pe care îl am acum și vvoi continua cu Australian Gold SPF 50 Spray Gel, întrucât suntem în plină vară, deci SPF 50+ se impune în mod cert.

Așadar, ca o scurtă recapitulare: unul dintre secretele tinereții este SPF-ul 50+, dar și al riscului scăzut de cancer de piele. Aplicăm factor de protecție solară indiferent că mergem la plajă sau la birou. În timpul verii evităm intervalul 11-16. Ne acoperim cu haine vaporoase, folosim ochelari de soare și pălărie, șapcă sau ce avem la îndemână.

Acum fie vorba între noi, îmi place soarele, și să stau să mă bronzez. În același timp însă, știm că a merge cu un copil în vacanță, la mare, să stai la bronzat e doar un vis frumos :)) Pentru mine varianta de autobronzant mi se pare varianta cea mai fiabilă. Dacă mai are si SPF, are tot ce mi-am dorit :))

Ps. Vă las o poză și un articol despre povestea unei femei de meserie șofer de tir, care timp de 28 de ani a fost expusă prin geamul cabinei, la soare, în timp ce conducea. Efectul este acesta, mai mult decât evident. Aici găsiți articolul și sursa.

Efectele raxelor solare aspurea pielii, fără a folosi protecție solară

De asemenea, pentru o documentare extra, mai temeinică, vă las o serie de articole de specilitate.

Science, February 2015, pages 842-847

Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, April-June 2014, pages 96-101

Annals of Internal Medicine, June 2013, pages 781-790

Cutis, December 2012, pages 321-326.

Clinical Experimental Dermatology, December 2012, pages 904-908

Journal of the American Academy of Dermatology, February 2010, pages 218-222

British Journal of Dermatology, February 2010, pages 415-419

Photochemistry and Photobiology, April 2003, pages 453-457

Journal of the American Academy of Dermatology, December 2001, pages 882–885

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.