Depresia este deseori acoperită de succes și de aparențe pozitive+ un plan de criză

7 august 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Depresia este deseori acoperită de succes și de aparențe pozitive+ un plan de criză

O artistă și-a pus capăt zilelor, după ce a anunțat pe Facebook, cândva, după miezul nopții.

Și a frapat o lume-ntreagă. Prieteni, colaboratori, fani.

Depresia este partenerul nepotrivit pentru relația cu viața. Și oricât de mult ai încerca să te desparți de el, parcă tot nu reușești. Parcă te seduce iar și iar, până îi cazi în brațe. Sau până cazi, cu totul.

Nu știu cum să spun asta, ca să ajungă la oameni. Ca să ajungă la mame, la tați, la cei care nu găsesc o altă soluție. Să îți pui capăt zilelor este o soluție permanentă la o problemă temporară.

Oamenii nu își doresc cu adevărat să moară. Psihicul uman se luptă să supraviețuiască cu orice preț. Chiar de asta înseamnă uneori să trăiască pe străzi, să trăiască în abuz, să trăiască în condiții vitrege.

Oamenii își doresc să facă să dispară durerea. Oamenii își doresc să “ucidă” acea parte din ei care nu mai face față sentimentului de neputință, de disperare și de gol.

Depresia te face neom, iți pune ochelari negri și nu mai vezi soarele pe cer. Totu-i gri, în jur este frig. Depresia este iarna sufletului, Te îngheață, nu mai simți.

Depresia te face să îți iei câmpii. Să închei o dată socoteala asta. Dar vă rog să vă reamintiți că tot ce se petrece acum, este temporar. Există ajutor, există viață după acest moment dificil.

Planul de criză pentru momentele de criză

Dacă vă aflați într-un moment de criză, în care totul pare negru și fără sens, activați planul de criză:

  1. Sunați o persoană cunoscută, apropiată, care vă poate asculta. Să descarci supărarea ajută.
  2. Dacă persoana nu răspunde, trimite-ți un mesaj.
  3. Până reușiți să vorbiți cu cineva, ocupați-vă mintea cu activități logice: citiți un material de la un cap la altul, faceți sudoku, rezolvați integrame, numărați din trei în trei.
  4. Ieșiți la alergat. Sportul ajută, orice fel de sport.
  5. Dacă nimic din toate astea nu reușesc să vă aducă puțină pace, sunați la 112. Și repetați în gând: este o problemă temporară, există viață dincolo de ea.

O să scriu de câte ori voi avea ocazia. Nu știu dacă fac suficient, dar mă străduiesc. În ziua de azi, informația circulă foarte rapid. Sper să ajungă acest articol la cât mai mulți oameni, care au nevoie de el.

A te simți neiubit, nedorit, neapreciat este de cele mai multe ori copleșitor. Și de multe ori, durerea învinge. Nu judecați oamenii, căci nimeni nu cunoaște ce dureri neștiute poartă fiecare în inima sa.

PS. Pentru cine simte că are nevoie să își mai descâlcească puțin gândurile, sau poate cunoașteți persoane care au nevoie: Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei- ISTT ofera sase sedinte gratuite, pro-bono. Le scrieti un mesaj pe pagina pe care am notat-o mai sus sau le scrieti un mail cu ce va framanta. O sa va contacteze apoi un reprezentant, ca sa faciliteze legatura dintre voi si terapetul care va prelua solicitarea. Sanatate si ganduri bune!

Sursă foto articol: Paola Chaaya on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.