Al patrulea trimestru de sarcină. Sau perioada în care mama și copilul au cea mai mare nevoie de suport

29 septembrie 2019
Postat de Mamă de Matei în Maternitate
0
Al patrulea trimestru de sarcină

Știința apreciază că pentru dezvoltarea completă ar fi fost nevoie ca fătul să petreacă 12 luni în burta mamei. Sigur că nu este o veste excelentă pentru mame, însă se pare, că în mod natural, noi de fapt ne naștem prematur. De aceea, în primele trei luni de viață, copilul este extrem de vulnerabil și are nevoie în permanență de mama lui. Altfel spus, bebelușii sunt dependenți vitali de mama lor.

Această idee mă conduce la o altă idee: primele trei luni după naștere, ar trebui să se numească al patrulea trimestru de sarcină. Pentru că nu-i așa, singura diferență este aceea că bebelușul nu mai aude bătăile inimii mamei pe dinăuntru, ci pe dinafară. <3

Acomodarea nu este ( chiar) ușoară. Pentru nici una dintre părțile implicate. Nici pentru copil, nici pentru mamă, dar nici pentru tată. Al patrulea trimestru este tranziția către o altă viață.

Pentru oricine care citește asta acum, care a trecut deja prin al patrulea trimestru de sarcină sau care abia se pregătește, vreau să știi:

1. Faci o treabă foarte bună. Chiar dacă de la tine se vede altfel

Este primul lucru de pe listă, deoarece este cel mai important dintre toate dar și cel care se uită cel mai repede. Chiar dacă tu ai mai multe întrebări decât răspunsuri, chiar dacă te simți copleșită. În ciuda tuturor acestor lucruri, ori tocmai datorită lor, faci o treabă foarte bună. Respiră un moment ( sau mai multe momente), și apreciază ceea ce ai și ceea ce faci. Este uimitor.

2. Nu îți va plăcea fiecare secundă din noua ta viață. Și este complet în regulă să simți asta

Sunt multe articole pe internet despre izvorul de iubire și despre binecuvântarea de a fi părinte. Și chiar așa este, doar că nu în fiecare secundă. Să ai grijă de o crâmpeie de viață, o ființă atât de firavă și de gingașă în același timp, este un carusel de emoții. Și este absolut normal. Să faci asta tot timpul, poate fi greu, solicitant, obositor, frustrant sau copleșitor. Și chiar așa este. Să nu te bucuri chiar de fiecare moment nu înseamnă că nu ești o mamă bună. Însă dacă resimți aceste momente frecvent, dacă simți uneori că nu poți respira și că viața ți se pare tot mai întunecată, ar fi indicat să ceri ajutorul unui doctor sau măcar să-i spui unei prietene sau soțului. Poate fi vorba despre depresia post-natală, care este de altfel foarte frecvent, și care luată din pripă, se poate trata cu ușurință.

3. Nu există bebeluși răi sau buni. Așa cum nici mamele nu sunt bune sau rele. Există doar acomodări mai grele sau mai ușoare

Unii copii dorm toată noaptea, chiar din prima zi în care ajung acasă. Alții preferă viața de noapte și dorm mai degrabă ziua. Dacă un copil nu doarme o noapte întreagă încontinuu, nu înseamnă că este un copil mai puțin bun decât cel care doarme fără treziri. Fiecare copil este unic. Ori poate are dureri de burtică, ori este foarte activ ori pur și simplu încearcă să se acomodeze cu noul program. Toată lumea are nevoie de timp pentru asta.

4. Corpul tău a fost timp de 9 luni căsuța cuiva, Lasă-i tot atât de mult timp ca să revină la forma inițială

Atunci când burtica mamei este cuptor pentru noua minune care se coace, în cele 9 luni, mama merge regulat la doctor pentru a verifica dacă toate sunt bune în cuptor. Este temperatura potrivită? Este dimensiunea optimă? Să mănânce mai puțin? Să mănânce mai mult? Mai diversificat? După ce naștere însă, mamele nu prea se mai preocupă de cuptor. Și-a făcut treaba și asta este tot. Cu toate acestea, s-ar putea să nu te simți a fi chiar în papucii tăi. Sâni umflați, scurgeri ciudate de tot felul, mda, nu este cea mai tare experiență. Însă corpul are nevoie de timp ca să treacă prin toate aceste schimbări pentru a se vindeca, pentru a-și reveni. Așa că ai răbdare cu el, nu îl chinui cu diete și mai întreabă din când în când un doctor dacă procesul decurge așa cum ar trebui.

5. Mașina timpului nu există.

Cu toții ne-am dori ca o dată ce am adus bebelușul pe lume, lucrurile să se întoarcă la normal. Însă ce nu realizăm este că normalul este altul acum. Desigur, ne-am dori să revenim la talia acea subțire pe care o aveam, la bucătăria ordonată și de ce nu, chiar viața de cuplu dinainte, când lucrurile nu se întâmplau pe fugă sau cu dureri în locuri de care nici nu erai conștientă până acum. Când ne privim în oglindă, la părul ciufulit și la fața obosit, ni se pare că am eșuat. Nu așa trebuia să fie, nu așa ne-am imaginat. Însă viața are de acum alte provocări. Vinovăția sau regretele nu își au locul acum. Nu ai nevoie să te întorci în timp mama, pentru că tu îndrepți spre viitor.

6. Succesul arată puțin altfel acum

Succesul îl poți măsura ușor. Înainte de a deveni părinte este promovarea la locul de muncă, câștigarea unui concurs, finalizarea unui maraton. Însă atunci când te afli în al patrulea trimestru de sarcină, succesul se măsoară altfel. Trebuie să îi oferi puiului tău un echilibru între hrănire, joacă, somn, haine curate și funduleț uscat. Și pe bune, că nu-i ușor. Succesul este diferit acum. Succesul înseamnă să-l adormi pe pieptul tău după ce colicii l-au ținut treaz o noapte întreagă. Și să dormi și tu cu el. Succesul se măsoară în zâmbete, chicoteli și gângureli. Poate pentru unii nu înseamnă nimic , dar pentru părinte este cea mai mare reușită din totdeauna.

7. Nu ești singură. Deși poate așa pare din barca ta.

Al patrulea trimestru de sarcină pare că te izolează sau că te îndepărtează de lume. Însă nu ești singură. Cere ajutor de câte ori este nevoie. Tatăl copilului nu este inutil, trebuie să se priceapă la ceva. Doctorul pediatru, medicul ginecolog, consultantul în alăptare, psihologul. Există în jurul tău oameni competenți care te pot ajuta. Nu ezita să ceri ajutorul.

8. Descoperi despre tine lucruri pe care nu le știai

Unele planuri ți se pot schimba. Poate plănuisei să rămâi acasă, în concediu de maternitate, doar trei luni sau un an. Acum însă nu te mai poți dezlipi de copilul tău. Sau poate că din contră, simți nevoia să te întorci mai devreme la serviciu. Se pot schimba multe. De la priorități, la obiective până la relații.

9. Să ai grijă ( și) de tine nu este egoism

Vina este unul dintre lucrurile care vin la pachet împreună cu maternitatea. Că nu ai făcut suficient, că nu ești suficientă. Că ar trebui să petreci fiecare secundă din viață lipită de bebeluș, căci este doar responsabilitatea ta. Eu zic așa: ba din contră! Acum ai nevoie de mai multă îngrijire ca niciodată, tocmai pentru că ai în grijă viața cuiva. Vă rog, nu vă simțiți vinovate pentru că aveți grijă de voi, în mod constant. Îngrijirea personală ae trebui să fie parte din rutina voastră zilnică. Nu o faceți doar pentru voi. Faceți un bine copiilor voștri dar și lumii.

Dacă ați găsit util acest articol, nu ezitați să-l trimiteți unei mame care are nevoie de el. Împreună mamele croiesc lumea. <3

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.