Secretul unei copilării frumoase? O mamă blândă și echilibrată.

21 octombrie 2016
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
19

Deși nu ies foarte des din casă și nici nu discut foarte mult cu părinții din parc ( mă țin după Matei ca un titirez și nu prea îmi mai rămâne timp pentru altceva), la urechi îmi ajung tot mai des cazuri de mame aflate în depresie sau de mame care nu reușesc să se rupă de rutină, iar asta le determină efectiv să simtă să își ia câmpii, la propriu. Mame care pleacă de acasă, mame care nu mai suportă țipetele, plânsetele, tantrumurile copiilor. Mame care se simt neputincioase, mame care se simt depășite, mame care se simt copleșite de sentimente de vinovăție, care se consideră denaturate și poate deși vi se pare de neconceput, există mame care își urăsc copiii. Desigur, că pentru o anumită categorie este nevoie clar de intervenția unui terapeut, de o intervenție de specialitate, probabil pe psihicul acelei mame mai zac și răni mai vechi, netratate, care au condus spre acest dezechilibru grav.

Ce am vrut să evidențiez de fapt este că depresia sau anxietatea nu este un moft, nu este o joacă. Depresia ignorată poate avea consecințe foarte grave. Eu nu sunt psiholog sau psihiatru ca să îmi dau cu părerea  sau să dau sfaturi despre ce ar trebui să facă o persoană aflată într-o asemenea etapă,( cel mai bine este să se apeleze la ajutorul unui specialist), însă cred că vă pot povesti ce am făcut eu ca să mă mențin pe linia de plutire, ce a funcționat la mine, ca să nu ajung până într-un punct atât de grav. Am avut și eu perioada mea ceva mai dificilă, însă nu voi povesti despre cum s-a manifestat la mine, nu încă.

Depresia poate veni post-partum, sau pe parcursul perioadei de acomodare în rolul de mămică, pentru că lucrurile se schimbă radical, poate prea brusc, poate prea rapid în comparație cu puterea noastră de a le face față. Ce vă pot sfătui eu este să aveți curaj să cereți ajutor,  să vă rupeți din rutină, să aveți curaj să faceți ceea ce vă place, dar cel mai important, să faceți ceva doar pentru voi, măcar o dată pe zi. Lista este mare, eu am pus aici doar ce mi-a trecut prin minte și ce am încercat eu, însă voi o puteți completa, după preferințe. Lista este valabilă chiar și pentru mamele cu copiii mai mari, copiii de școală, este de fapt pentru orice mamă care se simte blocată și care simte că are nevoie de un refresh.

-dormi pe săturate. Măcar într-un week-end, cheamă pe cineva, o prietenă, o vecină, soțul, oricine pe care știi că te poți baza, și roagă-l să stea cu cel mic, astfel încât să dormi câteva ore în plus. Ai mai putea de asemenea să îl lași pe cel mic la un prieten de-al lui, iar sâmbata viitoare să îi găzduiești tu pe copiii, și iată cum dintr-o dată avem două mame mai odihnite.

-fă o baie așa cum îți place. Cu de toate. Spumă, uleiuri , săruri, arome, petale de trandafiri și tot ce îți mai trece prin minte. În cazul în care chiar nu găsești o variantă pe seară, încearcă noaptea, chiar după ce i-ai dat laptele. Sigur va dormi profund măcar o jumătate de oră după lapte.

-citește. Sunt o mulțime de cărți online și pdf care pot fi citite de pe telefon. Citește căți de dragoste, romane polițiste, de aventură, Sanda Brown, orice care te deconectează. Eu am o colecție măriciă de cărți în format pfd, inclusiv Sandra Brown și Rodica Ojog-Brașoveanu, deci te rog să îmi lași adresa de mail și eu îți trimit destul material, daca asta este de fapt problema.

-plimbă-te singură prin parc sau printe blocuri. Știu că sună ciudat, dar ajută. Pe mine mă liniștea să am cinci minute ale mele, să respir, să fac un pic de mișcare. Eu de asemenea mai alergam dimineața cu căștile în urechi, și era chiar revitalizant.

-bea o cafea sau un ceai într-o ceainărie. Dacă nu ai cu cine, poți face asta și singură. Citești o carte sau presa, sau pur și simplu bucură-te de o cană ceai servită în liniște, fără să  tragă cineva de tine sau fără să se răcească băutura.

-machiază-te, coafează-te, fă-ți o manichiură, una din astea sau pe toate. Te va face să arăți mai proaspăt și chiar și tu vei simți revigorată. Atunci când tu te simți frumoasă, radiezi și se vede. Eu îmi mai fac câte un gomaj din zaț de cafea. Super-efect.

-cumpără-ți ceva online. O bluză, o rochie , o eșarfă, o geantă , o carte. Este greu și anevoios uneori să pleci cu copilul la cumpărături, așa că shopping-ul online mie mi se pare o revelație. După ce adoarme cel mic, intră pe site-uri de cumpărături, treci prin produse, și apoi cumpără-ți ceva, oricât de mic ar fi. Numai pentru că a doua zi primeam la ușă o cutie împachetată, chiar și  știind ce conține, îmi dădea o stare de bine. Despachetam cutia, desfăceam ambalajul, bucurie ca de Crăciun. 🙂

-vizionează un serial. Iarăși tehnologia de azi ne ușurează foarte mult comfortul. E plin internetul de seriale online care se văd foarte bine pe telefon, așa că go for it. Anatomia lui Grey, Sex and the City, Neveste disperate, Fetele Gilmore, și sunt atât de multe, pentru gustul oricui.

-bea un pahar de vin, fumează o țigară. După ce toată casa adormea, îmi plăcea să mă așez pe jos în bucătărie, cu căștile în urechi și un pahar de vin în mână și astfel mă relaxam după o săptămână grea. Poate era grea doar în mintea mea, însă reușeam să mă detașez și să mă pregătesc pentru cea care urma. Țigarea este opțională pentru cele care fumează.

-privește cerul. Pe mine mă ajută și faptul că stau la bloc, la un etaj superior, și seara am momentul meu în care cu capul pe pernă, privesc stelele ( deși nu se pot zări tot timpul), urmăresc norii care se aleargă pe cer, sau linia acea rozalie care separă noaptea de zi, culorile calde care inundă dimineața. Nu știu ce efect are asupra altora, însă cu siguranță pentru mine este terapie curată.

Și sunt convinsă că voi mai puteți adăuga pe listă o mulțime de activități care vouă vă fac plăcere. Croșetați, decorați, gătiți ceva doar pentru voi, faceți măcar o dată pe zi sau o dată la câteva zile( la început până vă obișnuiți), faceți un lucru care vă face pe voi, exclusiv fericite. Iar dacă voi sunteți sănătoase și fericite, veți fi mai luminoase și mai relaxate, soțul și copilul vor găsi o mamă mai odihnită, mai calmă, mai deschisă, pregătită să facă față provocărilor. Copiii de asemenea imită comportamentul părinților. Asta înseamnă că un copil care va crește având ca model fața posomorâtă a mamei, aceeași expresie va împrumuta și el ca adult, iar mai târziu se va întreba de unde are această stare, de unde această anxietate.

Așadar, când a fost ultima oară când ați făcut ceva doar pentru voi? Ce v-ați dori să faceți pentru voi în momentul acesta? 🙂

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.