Și oamenii de știință o spun: bunicii și nepoții care petrec timp împreună sunt mai fericiți

20 noiembrie 2020
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
0
Și oamenii de știință o spun: bunicii și nepoții care petrec timp împreună sunt mai fericiți.

Scriam mai demult cum bunicii au efect asupra nepoților, mai ceva ca cele mai tari vitamine.

Copiii cresc frumos când sunt în preajma lor, și cum să fie altfel, atunci când ești înconjurat de iubire și de înțelepciune?

În ultima vreme fac cercetare pentru lucrarea de disertație. Am întâlnit un studiu recent care a arătat că bunicii care petrec timpul cu nepoții lor, au tendința să trăiască mai mult, iar copiii sunt mai fericiți și mai feriți de depresie, în viitor.

Mai exact, un grup de cercetători a colectat date de la peste 1,500 de copii. Concluzia cercetării a fost aceea că nepoții care trăiesc cu bunicii sau aproape de ei, sunt mai fericiți și mai puțin predispuși la probleme emoționale.

Un alt studiu, publicat în Jurnalul  Evolution and Human Behavior, „Berlin Aging Study”, realizat pe un eșantion de 500 de persoane cu vârste de peste 70 de ani, a revelat aceeași concluzie. Participanții au completat chestionare şi au participat la investigații medicale o dată la doi ani, între 1990 şi 2009.

S-a observat că în perioada de aproape 20 de ani, riscul de deces a fost cu o treime mai scăzut în cazul vârstnicilor care contribuiau la creșterea nepoților lor în comparație cu cei care nu făceau acest lucru. Interesant a fost faptul că nu a contat dacă erau proprii nepoți sau nepoții altor persoane.

Studiile merg și mai departe, afirmând că timpul petrecut în preajma nepoților ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Acest lucru este posibil şi datorită faptului că activitatea de îngrijire a nepoților creste activitatea creierului, scăzând drastic șansele de a dezvolta depresie.

Desigur, activitatea fizică are și ea un rol important în menținerea sănătății. În prevenirea bolii Alzheimer ajută și să menții o activitate intelectuală ridicată. De exemplu, rezolvarea de rebus, sudoku, cititul. Ori jocuri care stimulează mintea cum ar fi șahul sau altele asemănătoare.

Este alegerea fiecăruia cum își petrece timpul. Soluții benefice sunt în ambele variante. Oricine este liber și îndreptățit să aleagă ce face cu timpul lui. Însă un echilibru poate exista în toate până la urmă.

Copiii au nevoie de bunici și bunicii au nevoie de nepoți. Șă-și mai încălzească sufletul,din când în când…

Sursă foto: Pinterest.com

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.