Să învățăm copiii cum să învețe. Asta e reforma școlară pe care o aștept eu

31 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Să învățăm copiii cum să învețe. Asta e reforma școlară pe care o aștept eu

Zilele acestea este mare vâlvă după ce ministrul învățământului, Sorin Câmpeanu, a venit cu o reformă școlară pe masă. Unele schimbări ar fi pertinente, despre altele sunt curioasă cum vor fi implementate.

Unele afirmații au fost puțin desprinse de realitate, dar vom vedea cum le vor integra pe toate. Voi reda pe scurt câteva dintre punctele menționate de domnul ministru, ca să știm cu toții despre ce este vorba.
  1. 𝐕𝐨𝐦 𝐢̂𝐧𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢 𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐭𝐚 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐨𝐭 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, 𝐜𝐮 𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭𝐞! N-are nicio legătură tabla inteligentă cu toaleta din curte! Asta ține de administrația locală. Noi trebuie să începem de undeva și nu să așteptăm o zi în care toate școlile să aibă toalete. E nevoie să profităm de aceste oportunități! Ministrul a spus că „un minim avantaj” al acestei investiții va fi că ceea ce va fi scris de către profesor pe tablă nu va trebui șters, iar conținutul va putea fi răsfoit pagină cu pagină și „transferat fiecărui elev”
  2. 𝐔𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚̆𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦ă, 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐞𝐩𝐭embrie 𝟐𝟎𝟐𝟑. De asemenea, manualele vor suferi schimbări prin faptul că vor fi adaptate la noua curriculă ( nu-i rău!) și că vor urma manuale electronice.
  3. Minisitrul a apreciat că p𝐫𝐞𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐨 𝐜𝐚𝐭𝐚𝐬𝐭𝐫𝐨𝐟𝐚̆, iar pierderile au fost foarte mari. Se urmărește o recuperare în timp, în paralel cu progresul normal an de an. A punctat de asemenea că s-au adâncit diferențele între elevi, între cei care au putut să beneficieze de instrumente online și cei care nu au avut această șansă (echipamente, ore, acces internet).
  4. S-a discutat și despre săptămâna 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐞/ ș𝐜𝐨𝐚𝐥𝐚 v𝐞𝐫𝐝𝐞 care 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐜𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐞𝐥𝐞𝐯𝐢𝐢 în afara școlii. Vorbim despre acțiuni de ecologizare, voluntariat, plantare de arbori, colectare selectivă – acțiuni pentru educație pentru mediu, care să se facă în afara școlii. Cam cum făceam și noi când eram copii, la educație tehnologică, plantam flori în fața școlii sau în curtea școlii.
  5. Schimbări referitoare la structura anului. Astfel, anul școlar va avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, „Săptămâna verde”. Se elimină tezele, se scurtează vacanța de Paști pentru a oferi una la toamnă, se elimină structura semestrială/trimestrială. Introducerea unei singure medii anuale și a evaluării standardizate.
Nu mi se pare o idee rea cea preluată de la elevi, așa cum susține ministrul învățământului, și anume, introducerea unei evaluări standardizate la început de an. Cei mai mulți profesori făceau asta oricum, dar cumva mi se pare că această măsură va arăta rezultate uniforme și mai aproape de realitate, prin aceleași teste aplicate tuturor elevilor.

Nu aș lua în seamă totuși aceste note pentru media școlară anuală. Aș folosi această evaluare strict pentru a verifica cunoștințele la început de an pentru a crea o strategie de învățare pentru fiecare clasă/școală. Aș privi această evaluare ca pe o simulare.

Dar știți ce nu am auzit la această reformă?

Nu am auzit că în primii ani de școală scopul principal va fi să învățăm copiii cum să învețe.

Nu am auzit despre cum se va introduce educație financiară, chiar din primii ani de școală.

Nu am auzit despre cum se va introduce educație civică, despre grupurile sociale, despre cum să lucrezi în echipă.

Nu am auzit despre ore de dezvoltare personală. Care sunt bine-venite la orice vârstă.

Să învățăm copiii cum să învețe. Asta e reforma școlară pe care o aștept eu!

Sursă foto: Element5 Digital on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.