Rețeta de duminică

Rețetă de turte pe plită, dar fără plită

Cine și-a petrecut măcar o vacanță de iarnă la țară, la bunici, sigur a mâncat turte coapte pe plita din bucătăria de iarnă sau chiar pe plita sobei  care încălzea camera în care se dormea.

Mie îmi este tare dor de perioada aceea, de iernile copilăriei mele. După ce ne întorceam înfrigurați de la colindat, cu sacoșile pline de mere, nuci, covrigi și bomboane de pom și ceva bănuți, ne cuibăream lângă sobă, unde ne  încălzeam mâinile și picioarele amorțite de frig.  Pe vremea mea iarna era iarnă, cu ger și zăpadă de cel puțin o jumătate de metru.

Îmi amintesc că acum douăzeci de ani nu existau prea multe chioșcuri pe la sate și în orice caz nu se vindea pâine. Oamenii aveau hambare așa cum noi avem azi dormitor. Cam atât de mari erau, pline cu făină, mălai pentru pâine și mămăligă și porumb și tărâțe  adică  hrana pentru animalele din curte.

Rețeta pentru turte ar trebui să înceapă astfel: se umple o sită cu făină din hambar și se cerne printr-un legănat lin. Copiii pot desena cu degetul prin făină fețe zâmbitoare sau pot face adunări. Eu le făceam pe amândouă. 😀

Însă în bucătăriile de  la oraș nu este atât de multă distracție așa că rețetarul este următorul:

500  de grame de făină 

7 grame de drojdie uscată

Sare după gust-eu pun cam jumătate de linguriță 

250 de ml de apă călduță 

Amestec totul cu o lingură mare de lemn, până când  aluatul începe să se lege. Apoi îl frământ voinicește de mână, până când devine elastic.  Când este gata, îl acopăr cu un prosop și pun bolul în apropierea unei surse de căldură. De obicei, îl așez pe calorifer. Rămâne cuminte la dospit în jur de două ore, sau până când își dublează volumul.

Turte
Aluatul trebuie să fie aerat, mai elastic decât plastilina

Eu împart aluatul în patru bucăți egale apoi le întind puțin cu sucitorul. Am o tigaie mică antiaderentă pe care o ung cu puțin ulei cu ajutorul unei pensule de silicon. Las turta sa se coacă în jur de cinci minute pe o parte și cam trei minute pe cealaltă parte. Si cel mai important, iar asta am învățat în timp, înainte de a întoarce turta ung partea necoaptă cu puțin ulei astfel încât să nu se formeze crusta aceea crocantă. Turta se coace astfel la fel de bine pe ambele părți și este moale și pufoasă.  La fel de bine puteți unge tigaia cu unt în loc de ulei.

Turte calde alături de un castron de ciorbă de cartofi acrită cu borș. Ca-n serile de iarnă de la bunici ☺


Merg foarte bine calde cu brânză sau lapte fiert ☺. Sau simple, ori cu zahăr , cum le mâncam noi când eram copii, atunci când ne era poftă de „ceva dulce”…

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.