Pui o cărămidă dar dărâmi alte trei, atunci când critici mai mult decât lauzi

23 iulie 2022
Postat de Mamă de Matei în Parenting
1
Pui o cărămidă dar dărâmi alte trei, atunci când critici mai mult decât lauzi

Orice ființă care se află în preajma iubirii necondiționate, înflorește. Vă mai amintiți metafora Copilul este floarea soarelui iar mama este soarele? dacă nu o știți, o puteți citi aici.

La fel cum soarele ajută floarea soarelui să crească, la fel și iubirea necondiționată este baza dezvoltării sănătoase. Primul pas, prima condiție. Apoi vin și disciplina, limitele, educația. Dar lucrul cu care începi și care contează cel mai mult este dragostea.

Prețuiți-vă copiii. Cu bune și cu mai puțin bune. Cu totul. Prețuiți-vă copiii doar pentru că sunt, și nu pentru că sunt sau nu sunt într-un anume fel. Toți copiii trebuie să știe că sunt apreciați.

Primiți copiii cu bucurie și bucurați-vă împreună cu ei de reușitele lor. Mici sau mari. Cine nu ar înflori atunci când primește zâmbete de bucurie? Atunci când primește atenție, afecțiune, apreciere, respect și iubire necondiționată?

Ascultați ce au de spus, indiferent despre ce este vorba. De când sunt mici și când subiectele nu par atât de interesante pentru un adult. Ascultați cu seriozitate ce au spus, fără să râdeți de ei sau de sentimentele lor, ca să poată veni cu aceeași deschidere spre voi și mai târziu. Ascultați și luați în serios ce au de spus.

Nu criticați mai mult decât lăudați. Ori criticați cu blândețe. Nu uitați că în spatele oricărui comportament există o nevoie care ori nu poate fi exprimată ori o emoție care este copleșitoare.

Nu pedepsiți și nu trimiteți copilul în altă cameră. Pentru că astfel, el nu va învăța despre ce a greșit, ci doar că este de neiubit atunci când greșește. Și nu va înceta să își iubească părinții, ci pe el însuși se va iubi tot mai puțin.

Pui o cărămidă dar dărâmi alte trei, atunci când critici mai mult decât lauzi. Rezultatul? Construcția va avansa greoi, iar zidul va fi instabil, cu fisuri.

Nu criticați mai mult decât lăudați. Este bine de exersat și cu noi înșine, adulții. Încercați. Sigur găsiți măcar tot atâtea lucruri care vă plac la voi, pe câte găsiți că nu vă plac. Și dacă vă străduiți puțin mai mult, sigur veți găsi mai multe bune.

Sursă foto: Siora Photography on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.