Copilul este floarea soarelui. Iar mama este soarele

15 iulie 2022
Postat de Mamă de Matei în Parenting
0
Așa cum floarea soarelui se rotește după soare, la fel și copilul urmează mama. Copilul este floarea soarelui, iar mama este soarele, pentru copil.

Am trecut sâmbătă pe lângă mai multe lanuri de floarea soarelui. Și indiferent de ora la care ne-am aflat în preajma lor, florile zâmbeau cu coroanele galbene îndreptate către soare. Mi se pare cunoscut, mi-am spus în gând. Apoi m-am întors să verific ce face copilul meu în scaunul de mașină, el mi-a zâmbit și am înțeles de unde familiaritatea.

Așa cum floarea soarelui se rotește după soare, la fel și copilul urmează mama. Copilul este floarea soarelui, iar mama este soarele, pentru copil.

Nu se cunoaște cu absolută exactitate rostul acestui fenomen, însă se crede că, cel mai probabi, are legătură cu nevoia plantei de a acumula cât mai multă căldură, în vederea unei bune dezvoltări a inflorescenței.

Dar știți ce este și mai interesant? Că floarea soarelui face acest lucru numai într-o anumită perioadă a vieții sale. Intuiți când? Exact, atunci când este pui, atunci când are nevoie de crească.

În timpul zilei, florile soarelui urmăresc direcția soarelui pe cer, de la est la vest, iar în timpul nopții își modifică încet poziția reorientându-se din nou către răsărit, pentru a aștepta dimineața. Ca un bebeluș care în zorii zilei, ai căror ochi și brațe își caută mama de îndată ce s-a trezit.

Mai mult decât atât, s-a realizat și un experiment.

Cercetătorii au legat florile astfel încât să nu se poate mișca sau le-au ținut departe de soare.

Concluzia a fost că ele s-au dezvoltat mai puțin decât plantele care s-au putut orienta liber spre soare, deci mișcarea plantei tinere către soare îi permite să obțină cantitatea maximă de lumină pentru fotosinteză influențând pozitiv creșterea și dezvoltarea sa.

De ce se opresc florile mature din urmărirea soarelui?

Odată ce s-a încheiat procesul de creștere, principala grijă a florii soarelui este să atragă insectele polenizatoare. Experimentele au arătat că plantele îndreptate spre est se încălzesc mai repede și ca atare atrag de cinci ori mai mulți polenizatori.

Vedeți? Lumina, căldura și grija sunt de bază în creșterea și dezvoltarea tuturor lucrurilor vii din lume. Fie că este vorba chiar despre plante. În copilăria mică, mama este pentru copil precum soarele de pe cer. Cea mai strălucitoare și de care are cea mai mare nevoie pentru a crește sănătos. Și doar ea există, restul nu mai contează.

Atingerea mamei ajută copilul să crească și să se dezvolte. Absența ei, încetinește ritmul dezvoltării. Cât de frumos ne-a construit natura! ( Sunt studii și experimente care au dovedit asta. Exemple sunt cele precum experimentele realizate de către psihologul Harry Harlow și studiile lui Rene Spitz care au arătat că în lipsa mamei, copiii regresează).

Copilul este floarea soarelui iar mama este soarele. Nu cred că există o metaforă mai frumoasă. Și este una dintre cele mai frumoase și mai importante conștientizări pe care le-am avut!

Sursă foto: Valeria Makai on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.