Promit să am gijă de mine, până la sfârșitul vieții!

8 aprilie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
9
Promit să am gijă de mine, până la sfârșitul vieții!

Mai știți când v-am povestit că am început școala de formare la Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT)? Ei bine, am parcurs deja câteva module, iar weekend-ul acesta este plin cu un alt modul.

Astăzi formatorul nostru ne-a rugat să scriem în caiete acestă promisiune către noi înșine:

Promit să am gijă de mine, până la sfârșitul vieții!

Și asta este o promisiune pe care orice om ar trebui să o facă sieși însuși, indiferent de profesie.

Ce înseamnă să avem grijă de noi?

Înseamnă să dormim, să avem somn bun. Atunci când ești părinte de copil mic, nu este atât de simplu, știu fooooooarte bine. Dar de câte ori se poate, asigurați-vă de un somn bun de 8-9 ore pe noapte. De preferat aceleași intervale de culcat și de trezit.

Somnul este unul dintre cele mai importante mecanisme sănătoase. Pentru că în timpul somnului, mintea și corpul se odihnesc și se refac. Este cea mai bună formă de recuperare. În timpul somnului se procesează și se așează informația acumulată pe timpul zilei. Deci dacă vreți să rețineți mai multe, dormiți bine după ce studiați. 😀

Să am grijă de mine înseamnă să mă hrănesc cu hrană sănătoasă. Cu hrană respectuoasă pentru corpul meu. Adică să consum numai acele alimente care îmi dau energie și care îmi dau o stare de bine. Aici nu intră stimulentele (cafeaua, energizantele, cola, alcoolul, samd) pentru că ele ne oferă energie pe termen scurt dar ne dereglează de fapt reglajele și mecanismele interioare.

Să am grijă de mine înseamnă să petrec timp în natură, înseamnă să fac mișcare.

Să fac mișcare înseamnă să merg pe jos, să mă plimb. Să alerg, dar nu neapărat să practic un sport anume. Despre mișcare s-au scris articole întregi, știți despre ce este vorba.

Să am grijă de mine înseamnă să am relații bune, stimulative. Și să mențin distanța potrivită față de persoanele care nu sunt stimulative pentru noi, care nu ne aduc energie bună. Nu le mai oferiți paiul persoanelor care vă golesc de energie. Să am grijă de mine înseamnă să întrețin relațiile bune, și să merg spre oamenii care îmi fac bine. Adică dacă mă supăr pe soț, să merg să vorbesc despre ce mă supără, în loc să aștept supărată, ca el să vină spre mine.

Promit să am gijă de mine, până la sfârșitul vieții!

Eu asta mi-am promis astăzi și mi-am lipit o notiță mentală, cu care să încep fiecare zi. Asta mi-am scris mare în caiet, încadrată de un chenar mare și un semn de exclamare la fel de mare. Cine își mai scrie această promisiune către sine, în caiet? ?

Sursă foto copertă articol: Debby Hudson on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.