Patru motive pentru care să nu sari peste programul de somn (au legătură cu sănătatea)

3 iulie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
1
Patru motive pentru care să nu sari peste programul de somn

Oamenii sunt singura specie care se privează voluntar de somn fără să existe un câștig real.

Despre somn vom vorbi tot mai mult în anii următori. Pentru că este un subiect de interes pentru tot mai mulți oameni de știință.

Am punctat importanța somnului într-un articol precedent unde l-am inclus la îngrijire de sine. Iar în acest articol o să detaliez, în linii mari totuși, la ce (ne) ajută somnul.

1. Somnul bun ajută sistemul imunitar

Somnul reface starea metabolică a corpului prin ajustarea în detaliu a echilibrului dintre insulina și glucoza din circulația sângelui.

Dacă dormiți frecvent mai puțin de șase/șapte ore pe noapte, vă puneți în pericol sistemul imunitar. Tot somnul insuficient poate contribui mai tâztiu la Alzheimer și poate deteriora nivelul zahărului în sânge. Somnul insuficient crește probabilitatea apariției blocajelor arteriale și a subțierii vaselor de sânge, ceea ce deschide calea spre boli cardiovasculare.

Lipsa unui somn bun, deci un somn perturbat sau insuficient, contribuie la accentuarea tuturor afecțiunilor psihiatrice, inclusiv depresia sau anxietatea.

2. Dacă vrei să slăbești, sau dacă ții dietă, e musai să dormi suficient

Somnul insuficient crește nivelul unui hormon care vă face să simțiți foame, iar în același timp suprimă un alt hormon adiacent , care în condiții normale semnalează satisfacerea nevoii de hrană. Deficiența de somn poate duce la îngrășsare, atât la adulți, cât și la copii.

3. Dacă vrei să înveți mai bine, să reții mai mult, este musai să dormi suficient

Cel mai bine se așează informațiile noi, pe o minte odihnită. Adică, decât să înveți o noapte întreagă, mai bine îți dedici studiului câteva ore sau chiar mai puțin, și apoi te bagi la somn. Poți să reiei după somn informațiile pentru consolidare. Partea cea mai bună este că se produce învățarea pe termen lung, adică nu le vei uita imediat după examen.

4. Somnul este administratorul măduvei spinării, iar visele sunt oamenii de servici, care fac curățenie

În timpul somnului, lichidul prezent în creier și în măduva spinării -numit lichid cefalorahidian-intră și iese, în valuri, ajutând creierul să scape de „gunoiul” metabolic adunat.

Visele au și ele rolul lor foarte important, pentru că pun în ordine gânduri, idei, frământări. Imaginați-vă o grămadă de haine în mijlocul camerei, scoase din dulap. Visele sunt cele care vin și spun: Ce faci cu asta, o mai îmbraci? Te mai gîndești și ne întoarcem la ea mai târziu? Ok, dar pe asta? O aruncăm? Ok, la gunoi cu ea!

Visele ne ajută să ne facem ordine în sertarele minții.

O să vorbesc mult despre somn în articolele ce urmează.

Este necesar să readucem în atenție importanța somnului. În niște vremuri în care somnul bun se pierde. Pe lângă toate factorii perturbatori din timpul zilei pe care îi aducem seara somnului ( cafea, stres, mâncat târziu, alcool, fumatul înainte de ora de culcare, etc), ne mai perturbăm somnul chiar înainte să adormim cu ecran, fie că este vorba de telefon, televizor sau tabletă.

Bunicii noștri mergeau la somn seara, fără ecrane. Se trezeau dimineața fără ceas deșteptător. Și deși se trezeau în creierii dimineții, dormeau totuși cât aveau nevoie. Voi când v-ați trezit ultima dată fără ceas deșteptător? Și da, aici ceas deșteptător se consideră și copiii ?

Somnul bun. Este unul dintre lucrurile vitale care lipsește generației noastre. Haideți să ne recuperăm somnul bun, avem nevoie de el.

Ps. Vă recomand cartea Despre de somn de Matthew Walker. O să vă placă și o să fie de ajutor. O să revin și eu cu articole detaliate pe fiecare element punctat mai sus, și poate cine știe, poate chiar le vom discuta împreună. 🙂

Sursă foto copertă articol: Kinga Cichewicz on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.