Oamenii sunt vulnerabili. Chiar și pe cele mai mari scene

28 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Oamenii sunt vulnerabili. Chiar și pe cele mai mari scene

Contextul îl cunoaștem cu toții deja. Deși astăzi ne așteptam să urmărim poze cu rochii care mai de care mai extravagante sau să comentăm despre filmele câștigătoare anul acesta, iată că subiectul premiilor OSCAR este altul. Anul 2022 nu se dezice, se încăpățânează să ne tot necăjească…

Will Smith i-a dat o palmă lui Chris Rock, în direct, după ce Chris, a făcut-o glumă despre soția lui Will. Rock a spus că se așteaptă să o vadă pe Jada Pinket Smith în „G.I. Jane” 2. A fost o aluzie la faptul că actrița este rasă în cap.

Inițial Will a râs la glumă, însă reacția soției lui a arătat că nu a gustat deloc gluma. Atunci Will s-a ridicat de pe scaun, și l-a lovit pe Chris, stringând apoi: „Ţine numele soţiei mele departe de gura ta spurcată!”

Soția lui Will suferă de alopecie, o boală care are drept consecință pierderea părului. Jada a vorbit despre asta în public, prin urmare se știa. Nu este un subiect pe baza căruia să glumești, asta este evident.

Dezbaterea din momentul acesta se focusează pe dacă a fost momentul regizat sau nu. Nici nu mai contează.

Regizat sau nu, important este cu ce rămânem din povestea asta. Și sigur că da, fiecare va reacționa și va interpreta momentul în felul lui, în funcție de ce trăiește fiecare acum.

Unii vor aplauda gestul lui Will. Alții îl vor condamna vehement. Alții vor spune gata cu roastul, cu glumele proaste, nu este în regulă să râdem de oameni, de slăbiciunile și de vulnerabilitățile lor.

Deci ce am putea învăța de aici?
  1. Că vulnerabilitățile nu sunt subiect de glumă, oricât de subtilă sau nevinovată se vrea a fi gluma.
  2. Că glumele care vizează vulnerabilități sau slăbiciuni, nu rănesc doar o singură persoană, ci și pe cei dragi. Și că iată că poate face rău și altora, prin situația care poate degenera.
  3. Că atunci când te afli într-un astfel de context, în care milioane de oameni te urmăresc, trebuie să reacționezi adecvat. Altfel zis, trebuie să îți asumi responsabilitatea poziției pe care o ai. Poți să ieși din sală, poți să spui „Nu accept asta!”, poți să mergi pe scenă să spui că astfel de glume nu sunt potrivite și oamenii ar trebui să nu le mai facă.
  4. Că oamenii rămân oameni, până la cel mai înalt nivel. Fie că ești vedetă, președinte, medic, psiholog, om simplu. Toți oamenii au limite de suportabilitate și toți oamenii fac greșeli. Iar noi nu ar trebui să îi judecăm, fiecare are dureri neștiute de nimeni.

Douăzeci de minute mai târziu, William a primit premiul Oscar, pentru cel mai bun actor în rol principal datorită evoluţiei sale din filmul „King Richard”.

Și-a prezentat scuze publice în discursul său de acceptare a trofeului, cu lacrimile rostogolindu-i-se pe față. „Vreau să-mi cer scuze faţă de Academia de film americană, vreau să îmi cer scuze faţă de toţi colegii mei nominalizaţi. Iubirea te împinge să faci lucruri nebuneşti”.

Ştiu ce trebuie să fac atunci când noi toţi trebuie să rezistăm în faţa abuzurilor, când trebuie să rezistăm în faţa oamenilor care vorbesc prostii în această industrie. Trebuie să îi suportăm pe oamenii care nu ne respectă şi trebuie să zâmbim şi să pretindem că acest lucru este OK”.

În timpul unei pauze comerciale, Denzel Washington vorbește cu Will Smith și pare că îl consolează. Dincolo de toate regiile și scenariile, cred că am văzut cu toții un bărbat vulnerabil, cu mult greu în suflet.

Oamenii sunt vulnerabili. Chiar și pe cele mai mari scene. Când ajungi la violență, la forma primară de răspuns, este clar că mintea nu îți mai este limpede, ca să poți să oferi un răspuns rațional.

Să ne îngrijim vulnerabilitățile, ca să nu ajungem în punctul în care putem pierde foarte mult. În loc să vorbim despre reușiteși performanțe la premiile OSCAR, vorbim despre violență fizică, violență verbală și despre glume grosolane.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.