Oamenii poartă măștile ca pe centura de siguranță: de formă

11 aprilie 2020
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0

Ieri am ieșit din casă după trei săptămâni. Doamne, ce vreme frumoasă! Și după atâta vreme, parcă și aerul era mai bun, cerul mai albastru, păsările mai tare cântau. Naturii îi priește fără oameni.

Ce frumoasă ar putea fi lumea sau natura, fără oameni…

Nu am ieșit din casă fără mănuși, mască, declarație. Doar ochii mi se vedeau, altfel nici o bucățică de piele. Îmbrobodită din cap până în picioare. Chem liftul, ajung la parter. Două vecine schimbau câteva vorbe pe palier, chiar lângă lift. Îmi deschide ușa liftului una dintre cele două doamne.

Eu pășesc pe hol, în afara liftului, îmbrobodită, cum spuneam. Cele două doamne se uită la mine, apoi una la alta. Urmează tăcere. Le dau bună ziua și merg mai departe. Nu îmi răspunde nimeni. Ele erau îmbrăcate de casă, nici gând să existe măcar distantă între ele, sau vreo altă formă de protecție.

Ies din bloc. În spatele blocului, câțiva vecini din blocurile alăturate, cu copiii afară. Aceeași poveste. Deja mă simțeam din altă poveste. M-am uitat puțin la mine, la cum par pe lângă ceilalți și recunosc, cel puțin câteva secunde, m-am gândit: Oare sunt penibilă? Oare eu sunt cea care nu are un comportament adecvat situației? Fac prea mult? Cum ar trebui de fapt, să fac?

M-am urcat în mașină, pornind spre serviciu. Am privit pe geam, la oamenii de pe stradă. Unii nu purtau măști deloc, nici alternative( eșarfe, batiste). Grupuri de persoane apropiate. Alții purtau măști, dar le purtau sub bărbie. Oare de ce o mai poartă?

Mai demult, la un grup de dezvoltare personală, cineva ne-a povestit despre accidentul de mașină prin care a trecut. Traume fizice minore, nimeni nu a pățit nimic grav. Nici mașina în sine nu a fost grav afectată. Și-a încheiat povestirea cu următoarele cuvinte: De atunci, de fiecare dată când mă urc într-o mașină, îmi pun centura de siguranță chiar dacă mă urc în spate.

Ca notă informativă, să porți centura în timpul mersului, este o obligativitate pentru toți pasagerii, indiferent de locul pe care îl ocupă.

Ce să mai spunem despre cei care își poartă centura de siguranță, șoferi fiind, trasă pe sub fund, doar pentru că îi deranjează piuitul mașinii, și nu neapărat că își pun propria viață în pericol? Sau care de teama amenzii, își trag repede centura, doar când văd poliția rutieră în intersecție?

La fel și cu protecția în vreme de pandemie. O facem, dar doar de formă, să nu cumva să îi întrebe cineva ceva, sau să-și ia vreo amendă? Nu ni se poate întâmpla nouă, ceva ce oricum, e manipulare și minciună.

Ps. Se pare că animalele poartă masca mai bine decât oamenii. Uite că se poate!

Oamenii poartă măștile de protecție ca pe centura de siguranță: de formă
Sursă foto: aici

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.