Nu pupați copiii (altora) în perioada asta și în general

21 noiembrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Despre cele 9 luni, trup și suflet
1
Să nu pupați copiii (altora) în perioada asta și în general

Tocmai ce am încheiat șapte zile de tratament. Și vă zic că e urâtă situația.

În spitale nu mai este loc pentru internări. În școli este epidemie de viroze, de scarlatină, de gură-mână-picior.

De la medicul meu de familie știu că în prezent, printre copii, circulă patru tipuri diferite de viroze. Destul de agresive, destul de urâțele. Sigur că cei mici trebuie să-și facă anticorpi, sigur că răcelile sunt normale și parte din procesul de imunizare, dar parcă tot ți se rupe sufletul când îți vezi copilul bolnav.

Iar virusul despre care se vorbește tot mai des, deși nu este deloc nou ( printre medici, cel puțin) este virusul scințial respiratos (VSR), despre care am scris și eu prin septembrie.

Copii de vârstă mică, copiii cu vârsta de sub un an și copiii născuți prematur, sunt cu atât mai vulnerabili, în perioada asta.

Bebelușii sunt irezistibili, măi, știu asta. Că îți vine să-i mănânci de drag. Să le acoperi mânuțele și piciorușele de sărutări. Dar nu este bine deloc pentru sănătatea lor.

Bebelușii și copiii de vârstă mică descoperă lumea prin pipăit. Adică cu mânuțele. Asta înseamnă că bagă în gură cam tot ce prind, iar mânuțele au drum non-stop spre gură. Non-stop.

Știu că nimeni nu are intenția de a îmbolnăvi copiii. Departe de mine gândul acesta. Dar faptul că într-adevăr copiii se pot îmbolnăvi după ce cineva le-a pupat mânuțele, este un adevăr. Chiar dacă este bunica de pe scară, pe care o cunoaștem.

Nu pupați copiii (altora) în perioada asta și în general. Și să nu vă supărați când vă spun asta. Sau când v-o spun mamele. Pentru că nimeni nu o spune din răutate. Ci din precauție. Să te internezi cu un copilaș de două luni, nu este tocmai o fericire.

Sigur că nu toți copiii se vor îmbolnăvi de la asta. Unii sunt mai întremați, alții mai firavi. Problema este de unde vom ști care este care?

Există o cale de echilibru, iar aceea se numește cere voie/întreabă mama. Sau copilul. Și așa vor învăța copiii și despre consimțământ. Adică cum să nu le permită străinilor să-i pupe sau să-i atingă, fără permisiunea lor.

Photo by Nyana Stoica on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.