Cum suflăm corect nasul? Plus alte lucruri bine de știut înainte de intrarea în colectivitate, pentru liniștea părintelui (P)

22 septembrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Viața la creșă
0
Cum suflăm corect nasul? Plus alte lucruri bine de știut înainte de intrarea în colectivitate, pentru liniștea părintelui (P)

V-am mai zis că am început clasa zero? De fapt, copilul meu a început clasa zero, dar așa sunt părinții, le simt pe toate ca și cum sunt și ale lor. 😀

Luna septembrie înseamnă pentru 90% dintre părinți, întoarcerea la grădiniţă ori la şcoală. Adică intrarea în colectivitate. Și când ne gândim la colectivitate, avem fior pe șira spinării. Ce virusuri vor mai aduce acasă copiii noștri? Este gândul care apare inevitabil.

Tot inevitabil este să nu răcească copiii, cel puțin o dată pe sezon. Colectivitatea își face totuși treaba ei, de imunizare colectivă.

Ce este bine să știm la început de an școlar, pentru liniștea părinților?

  1.Cum se suflă corect nasul (direct de la medicul de familie citare)

Să te audă mami cum sufli tare de tot! Auzim des, am spus-o și eu, dar nu e bine. Este modul greșit de a sulfa nasul. Pentru că în acel moment, din cauza presiunii, secrețiile se duc spre urechi și spre sinusuri. Și chiar dacă nasul este curat, posibilitatea de a face otită sau sinuzită, este foarte mare.

Nasul se suflă cu gura deschisă. Punem ser fiziologic în nas sau apă de mare. Apăsăm pe o nară în timp ce suflăm pe cealaltă nară. Repetăm cu cealaltă nară. Nu utilizăm în exces apă de mare, pentru că putem deveni dependenți.

  2. Tușitul sau strănutatul în cot, regulă de aur!

Cea mai bună regulă pe care am învățat-o cu toții în pandemie, a fost tușitul sau strănutatul în cot, dacă nu avem un șervețel la îndemână. Și atât de importantă este regula asta, mai ales pentru copii, care mai bagă mâna în gură și apoi pun mâna pe jucării, cu care se joacă și alți copii. Plus jocurile copliăriei Cireșica și altele, unde copiii interacționează direct, căci până la urmă, despre asta este copilăria.

Am văzut foarte multi copii, unii de vârstă mică chiar, care procedează astfel. Prin urmare, copiii poți fi învățați să strănute în cot mai degrabă, decât în palme.

  3. Infecţiile respiratorii apar la copii, cam de 4 ori într-un an

Pare mult, dar cam asta este rata ,,normală’’ de îmbolnăvire. Dintre infecțiile tractului respirator inferior cauzate de viruși (viroze),  aproximativ 60% sunt cauzate de virusul sincitial respirator. Existența sau impactul acestui virus nu este foarte cunoscut la nivel național (spre deosebire de virusul gripal). VSR este foarte des întâlnit, aproape toți copiii contactează o infecție până la vârsta de 2 ani. Mai vulnerabili sunt copiii născuți prematur sau care prezintă anumite afectiuni pulmonare ori cardiace, având un risc mai mare pentru o infecție  severă cu VSR.

Infecțiile respiratorii nu se tratează neapărat cu antibiotic. În funcție de istoricul medical al fiecăruia și în funcție de simptome, tratamentul poate să nu fie neapărat medicamentos.  Poate fi de ajuns mâncarea bună, repaos și timp bun cu mama. Ne dorim să antrenăm imuntatea naturală a copilului, pentru a ști să lupte singur cu viitoarele răceli, bronșite și alte asemenea.

4. Simptomele copilului răcit pentru care nu este indicat să îl ducem în colectivitate

Aici părerile sunt împărțite, ca multe alte păreri. Eu o să vi le spun tot pe cele de la medicul de familie citire.

Așadar, nu ducem copilul cu muci în colectivitate atunci când: copilul este apatic sau letargic, secrețiile nazale sunt foarte abundente, dense și au culoare galbenă sau verde, copilul nu poate menține respirația nazală și este nevoit să respire pe gură, sau chiar adoarme greu ori nu doarme bine. Cel mai bine atunci este să îl vadă totuși un medic.  

Dragilor, sper că informațiile vă sunt utile. Eu vă urez la cât mai puține episoade severe de răceală și să treceți cât mai ușor prin toate.

Succes în noul an școlar și acomodare ușoară la grădi sau la școală ( pentru cei care încep clasa zero, cum este și cazul nostru :D).

Sursă foto copertă articol: aici

*Aceasta este o campanie de informare sub egida Asociației Române de Neonatologie și de Pediatrie. Mai multe detalii, aici: www.desprevsr.ro

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.