Nu pomeniți de divorț în ceartă. Este un gând viclean care va bântui apoi la fiecare ceartă

13 septembrie 2019
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Nu pomeniți de divorț în ceartă. Este un gând viclean care va bântui apoi la fiecare ceartă

Cercetările arată că practic fiecare dimensiune a fericirii vieții este influențată de calitatea căsătoriei cuiva, în timp ce divorțul este al doilea eveniment de viață cel mai stresant pe care îl poți experimenta vreodată. Eu cred că are sens. Din punctul meu de vedere, fericirea este șansa de a-ți împărți bucuriile cu cineva, iar persoana respectivă să se bucure la rândul ei de bucuria ta.

Ideea de cuplu este foarte romanțată și idealizată în media și în online. #Couplegoal #perfectfamilly #feelingblessed. Câteva haștaguri pe care le vedem peste tot. Între timp, în casele noastre, părinții nu numai că nu sunt afectuoși unul cu celălalt în fața copiilor, ci din contră, își mai aruncă și vorbe grele de fiecare dată când se întâlnesc. Deci până la urmă, care este realitatea despre viața de cuplu?

Cum ne găsim noi partenerul de viață? Prin noroc, desigur, noroc în dragoste. Sau printr-o chestiune de proximitate. Adică persoana care este cel mai aproape de noi, în anturajul nostru. O dată ce l-ai găsit, pe el, pe partener, nu mai este nevoie de un alt efort din partea ta, viața de familie va decurge perfect, nu-i așa? Ce a fost mai greu a trecut, l-ai găsit, stoluri de fluturi îți gâdilă stomacul, e clară treaba, totul este aranjat.

Așadar, opinia populară este că pentru a avea o căsnicie reușită, trebuie să găsești persoana potrivită.

Eu cred mai degrabă că noi trebuie să fim persoana potrivită.  Pentru noi. Să te cunoști pe tine, să știi ce nevoie ai, este primul pas către o relație bună, pentru că dacă nu tu te înțelegi pe tine, cum te poate înțelege altcineva?

Cu toții avem vulnerabilități, toți avem butoane care o dată apăsate declanșează frici, temeri și durere însă cel mai bine este să fim conștienți de ele, să ni le asumăm în orice relație, și cel mai important este să lucrăm cu noi înșine. Ca să înveți despre tine, trebuie să știi mai întâi de unde vii. De aceea, este necesar să ne uităm la trecut, la cum a fost relația părinților noștri, cum am perceput noi totul și ce am preluat de acolo.

Să intri într-o relație este una dintre cele mai mari decizii ale vieții tale de om. Și cu toate acestea, la școală nu te învață nimic despre asta.

Învățăm algoritmi și formule din fizică, dar despre „chimia dragostei” nu ne învață nimeni. Cred că cel mai bine ar fi să se discute despre acest subiect la liceu. Ar fi momentul perfect.

O căsnicie este mai mult decât abilități de comunicare, este despre a învăța să vezi lumea prin ochii celuilalt, să știi cum să stai și în papucii lui.

Cuvântul divorț este foarte ascuțit, aproape ca o lamă de cuțit care nu a fost folosit vreodată și care abia așteaptă să-și demonstreze forța. Nu ne vine ușor să îl rostim, doar să ne gândim la el și ne ia cu amețeală. Cu toate acestea însă, o dată ce l-am aruncat în mijlocul vârtejului, va bântui toate certurile și neînțelegerile următoare. ” Mai bine singură decât cu unul care nu își strânge șosetele.  Mai bine fără bătaie de cap, decât să-mi comenteze că nu-i place ciorba. Să-i facă mă-sa ciorbă!” O dată ce ideea separării s-a infiltrat în minte, nu se va lăsa dusă cu una, cu două. Nu vă îndreptați spre separare, mai bine îndreptați relația, îndreptați-vă pe voi.

Sigur, sunt și situații în care divorțul este calea. Divorțul dacă s-ar întâmpla cu adevărat când este necesar, ar înseamna respect pentru anii petrecuți împreună. Ar înseamnă maturitate. În zilele noastre, divorțul este sentința scrisă de război.

Aruncăm relații și frângem inimi fără remușcare. Este mai ușor să arunci decât să repari. Este mai ușor să pleci decât să rămâi. Este mai ușor să te ascunzi decât să înfrunți. Să te înfrunți pe tine în primul rând.

Nu știu să ofer sfaturi pentru cupluri. Dar asta pot să spune. Lucrați cu voi înșivă, vedeți cine sunteți apoi vedeți cine este cel de lângă voi. O relație înseamnă să nu îți fie frică să te arăți vulnerabil, dar înseamnă mai ales multă încredere reciprocă. Nu alegeți calea cea mai ușoară. Rămîneți și luptați, amintiți-vă ce v-a adus împreună, ce iubiți la celălalt. Nu există suflete pereche, însă există relații în care partenerii muncesc și caută ca celălalt să fie fericit.

A da, și ca să nu uit. O minte deschisă, o pereche de ochi atenți și o ciorbă cinstită măcar la ceva timp, pot face minuni. Și un loc în care să mai fie doar mami și tati, când și când.

Nu pomeniți de divorț în ceartă. Este un gând viclean care va bântui apoi la fiecare ceartă.
O dată ce ideea separării s-a infiltrat în minte, nu se va lăsa dusă cu una, cu două. Nu vă îndreptați spre separare, mai bine îndreptați relația, îndreptați-vă pe voi.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.