Mamele au tendința de a pune mai întâi nevoia altora și a uita de ele însele

23 ianuarie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Mamele au tendința de a pune mai întâi nevoia altora și a uita de ele însele

Tot citind niște studii, am găsit unul care spune așa: Bărbații stresează femeile de două ori mai mult decât o fac copiii. Deci este dovedit științific. 😀

Desigur, faptul că bărbații stresează femeile mai mult decât o fac copiii, ar fi fost un titlu amuzant. Dar citind cu atenție studiul, cred că putem folosi altceva și mai evident de atât.

Mamele au tendința de a pune mai întâi nevoia altora și a uita de ele însele.

Să vă spun puțin despre studiu.

Studiul a implicat 7000 de femei. Acestea au fost rugate să își evalueze nivelul de stres pe o scară de la 0 la 10, iar media fost de 8,5. Și se pare că cel mai mare factor de stres a fost soțul. Dar au mai fost și alte surse precum lipsa de timp, responsabilitatea pentru sarcinile casei și lipsa de ajutor din partea soților.

Ca să fim onești, știm deja că mamele fac mai multe decât tații. Nu că ar fi vreun soi de competiție. Dar acest lucru aduce cu sine un stres suplimentar pe capul mamelor. Mame care și așa au tendința de a pune mai întâi nevoia altora și a uita de ele însele.

Deci ce cred eu că este cu adevărat util de a extrage din rezultatele acestui studiu?

1 Că oamenii trebuie să învețe să comunice. Nu există căsătorie fără stres. Nu există căsnicie perfectă. Oamenii trebuie să învețe să ceară, să spună ce anume au nevoie, să învețe să se sprijine unii pe ceilalți. Altfel va fi doar frustrare de ambele părți, Căci o parte are nevoie și nu știe să ceară iar cealaltă ar vrea să ofere, dar nu știe ce.

2 Oamenii trebuie să învețe cum să își gestioneze mai bine stresul și cum să prioritizeze. Pică lumea dacă nu spăl vasele în seara asta? Pică lumea dacă îl rog pe soț să spele vasele? Mama dă tonul unei case de obicei, și dacă mama nu este bine, atunci toată casa se clatină. Pentru că dispoziția mamei modelează dispoziția casei. Vă ajutați soția câteva minute, și atmosfera din casă va fi alta, garantat.

3 Mamele să înțeleagă că oameni sunt și ele. La fel să înțeleagă și soții despre soțiile lor. Lipsa de ajutor este ceea ce produce mamelor cel mai mare stres. Pentru că ele trebuie să calculeze cum se pot împărți în cinci locuri deodată. Iar stresul pe termen lung aduce prea multe necazuri, asta o știm deja de multă vreme.

Secretul unei copilării fericite este o mamă blândă și echilibrată. Un duș la sfârșitul zilei nu este oră de spa. Să se spele pe cap nu este răsfăț. Să poate haine curate nu este privilegiu. Aveți grijă de soțiile voastre și veți avea grijă de toată casa.

Sursă foto copertă articol: Chris Lawton on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.