Mai degrabă stresul decât gripa, ne slăbește sistemul imunitar. Să ne întoarcem la lucrurile simple

28 aprilie 2020
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Mai degrabă stresul decât gripa, ne slăbește sistemul imunitar. Să ne întoarcem la lucrurile simple

Dacă m-ar invita cineva să vorbesc despre gripă, despre sistemul imunitar sau despre imunizare, aș povesti din poziția de psiholog. Din două motive. Mai întâi pentru că am mai degrabă cunoștințe de psihologie decât de medicină și apoi pentru că știu cât e important este psihicul și funcționarea lui sănătoasă chiar pentru sănătatea fizică a organismului.

Să o luăm cu începutul.

Se vorbește despre imunizare. În unele discuții se regăsesc informații relevante și argumente pro sau contra. În alte discuții se simte dezinformarea, panica, teama. Evit de multe ori astfel de discuții în spațiul public tocmai pentru că dezbaterea nu poate fi urmărită până la final în spațiul online, iar lumea poate pleca acasă cu informații incomplete. Nu aș face decât să sporesc confuzia oamenilor iar confuzia este este clar o stare pe care nu îmi doresc să o generez.

Cu toate acestea, imunizarea și imunitatea, sunt subiecte importante, tocmai pentru că se referă la sănătatea noastră, a tuturor. Eu voi aborda totuși această temă dintr-o altă perspectivă. Tocmai ce mi-am așezat pe nas ochelarii de psiholog. ?

În contextul ultimelor evenimente, în care un virus au creat isterie la nivel mondial ( încă nu este clar cât de justificată a fost isteria), cu precădere și la noi în țară în care oamenii și-au făcut provizii pentru săptămâni întregi, unde părinții nu și-au mai trimis copiii la școală, de teamă ca cei mici sau mari să nu molipsească vreun virus, într-un astfel de context aș vrea să vă spun că panica, frica, stresul fac mai mult rău decât boala în sine.

Stresul ( deci panica) scade rezistența sistemului imunitar. Cum se întâmplă asta?

Hormonii de stres destabilizează componentele sistemului imunitar. Adică este ca și cum ai construi cu piese de lego pe o suprafață instabilă. Ce putem face în cazuri de stres? De exemplu să facem o plimbare seara, să luăm o pauză, să respirăm, să ne liniștim. Pare chiar intuitiv.

Ce putem face în caz de îmbolnăvire? În primul să fim atenți la semnalele pe care corpul nostru ni le transmite.

Febra este unul dintre cele mai naturale sisteme de alarmă care ne spune că se petrece ceva în organismul nostru, care nu este neapărat de bine. Sunt oameni și copii care duc febra natural, se joacă, muncesc, nu sar peste activitățile obișnuite, de zi cu zi. Febra nu se tratează cu antibiotic, cel mult putem administra paracetamol, iar dacă simptomele persistă, se merge la medicul de familie pentru un consult, și nu neapărat la spital sau camera de gardă.

Febra este un fenomen normal, fiziologic, prin care organismul spune “sunt atacat, dar știu și pot să lupt!”
corpul nostru este perfect și știe ce are de făcut
Sursa foto: aici

Paracetamolul ameliorează durerea și reduce febra, este folosit în familia mea de când mă știu. Acesta este unul dintre cele mai sigure medicamente atâta vreme cât este utilizat corect.

Administrarea corectă a dozei de paracetamol se corelează mai întâi cu greutatea copilului și apoi cu  vârsta acestuia. Efectele paracetamolului se resimt aproximativ la jumătate de oră după administrare, iar în următoarele șase ore febra ar trebui să fie ținută sub control.

Paracetamolul este în general bine tolerat de stomac însă nu trebuie să administrați medicamentul la intervale mai mici de patru ore și nu trebuie să depășiți patru doze pe zi.

Ce putem face preventiv?

 În primul rând să luăm contact cu mediul ( să îi lăsăm pe copii să fie copii: să mângâie o pisică sau un cățel, să miroasă o floare , să se joace pe nisip sau pe iarbă, toate acestea se cheamă în termeni mai simpli expunere la mediu).

Să avem grijă la igienă, să ne spălăm pe mâini, să tușim sau să strănutăm în cot, atunci când intrăm în casă să ne schimbăm hainele de stradă cu cele de casă.
Mai degrabă stresul decât gripa, ne slăbește sistemul imunitar. Să ne întoarcem la lucrurile simple
Gesturile simple ne protejează

Să petrecem timp împreună cu copiii noștri, să ne jucăm ori pur și simplu să facem activități împreună. Cea mai bună protecție pentru bebeluși este laptele matern, iar pentru copiii care încep diversificarea dar și pentru cei mai mari și chiar pentru adulți, o alimentație bogată în vitamine, acizi grași, proteine ( adică fructe, legume, carne, pește  toate într-o proporție echilibrată) este esențială pentru sănătate și pentru construirea unui sistem imunitar care să ne susțină organismul  în momentele în care se întâlnește factorii adverși din mediu.

Sănătatea este un cumul de factori și este influențată de mediul în care trăim. Însă mai mult decât mediul, suportul și îngrijirea familiei, mișcarea, o plimbare scurtă în natură și o medicamentație cât mai simplă, atât cât organismul să-și facă partea lui de treabă, ne aduc infinit mai multe beneficii din toate punctele de vedere. De aceea, stresul, panica, grijile, izolarea ne slăbesc mai degrabă sistemul imunitar.

corpul nostru este perfect și știe ce are de făcut
O imagine cu care ma trezesc în gând in fiecare dimineață.

Să fim mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și să selectăm mai atent lucrurile pentru care chiar merită să ne îngrijorăm.

Cu alte cuvinte, corpul nostru este perfect și știe ce are de făcut. Ce trebuie să facem noi este să ne întoarcem la lucrurile simple, care au fost aici dintotdeauna.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.