Lăsați-i să facă lucrurile așa cum pot, nu îi corectați prea dur

27 octombrie 2021
Postat de Mamă de Matei în Parenting
0
Lăsați-i să facă lucrurile așa cum pot, nu îi corectați prea dur

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit a fost : cum să îl învăț pe copilul meu să facă x comportament?

Așa că prin intermediul acestui articol o să răspund, inspirația venind de la educatoarea lui Matei. Sigur, contează și puterea exemplului nostru (pe asta o știm deja ca pe o rugăciune), și la fel de mult contează și exemplul comunității, al colectivității.

Așadar, când a venit vremea ca prichindeii să se îmbrace singuri, doamna educatoare ne-a spus așa :

Lăsați copiii să se îmbrace cum pot. Nu contează că poartă spatele în față sau bluza pe dos. Important este să se obișnuiască cu exercițiul trasului hainelor pe cap, pe picioare. Să se simtă capabili. Și dacă vin la grădiniță așa, nu e nici un fel de problemă.

Apoi, după ce vor reuși să se îmbrace și va deveni obișnuință să se îmbrace singuri, începem să corectăm, cu blândețe, deși, în cele mai multe cazuri, se vor corecta singuri. 🙂

La grădiniță se schimbau de 2 ori pe zi, la somn se schimbau în pijamale, iar când se trezeau, se schimbau iarăși în hainele de zi.

Regula asta este valabilă cam pentru orice deprindere nouă. Îl încurajăm să facă cum poate, apoi îl îndrumăm și îl ghidăm.

Pentru spălatul pe dinți: primul minut peria singur dinți, apoi puneam mâna peste mâna lui, și îi ghidam ușor mișcările. Apoi a contat că a mers devreme la dentist, doamna dentist i-a explicat importanța spălatului pe dinți și i-a dat voie să mănânce o felie de pâine cu nutella de două ori pe săptămână. Tot doamna dentist l-a sfătuit să nu mai mănânce cereale cu lapte dimineața, căci au mult zahăr. Mai bine fulgi simpli, de porumb.

Pentru mâncatul cu lingura sau cu furculița: bâjbâia cu tacâmul prin farfurie, apoi interveneam și îl ghidam ușor. Și astăzi se mai întâmplă să îi alunece prin farfurie și să dea pe masă, dar e în regulă, nu îl certăm. Totul se spală.

Pentru spălatul pe cap: i-am cumpărat o șapcă pentru baie, care acoperă doar partea din față. Mai întâi s-a distrat cu dușul, pe cap, apoi am pus și șampon și am avut grijă ca în primele dăți să nu îi ajungă șampon în ochi. Chiar dacă nu ustură, tot poate simți un disconfort. Acum își pune singur șapca și se spală pe cap liniștit.

Pentru responsabilizare, în general, trebuie să îi lăsați pe copii să aibă grijă de ei însuși. Să nu faceți treaba în locul lor.
  • Să își pregătească singuri ghiozdanul pentru grădiniță.
  • Să își aleagă singuri hainele cu care să se îmbrace
  • Să se încalțe singuri
  • Să își strângă jucăriile când au terminat cu joaca
  • Să ajute la pregătirea/strângerea mesei
  • Să le dați voie să vă ajute la gătit, dacă sunt interesați (să spargă ouăle, să pună ingrediente cu lingurița, să simtă texturi- aluat-, etc)
  • Să ajute la curățenie( șters praful de pe jucării, făcut patul dimineața, etc)

Lăsați-i să facă lucrurile așa cum pot, nu îi corectați prea dur, aveți răbdare cu ei, și cel mai important, aveți încredere în copii! Ei sunt mai capabili decât știm sau credem noi.

Știu că în ochii părinților copii rămân bebeluși, dar ei cresc ca feții frumoși, de la o zi la alta. Copiii noștri sunt mai capabili decât credem noi, și trebuie să le dăm voie să vadă și ei asta.

Sursă foto copertă articol: Daiga Ellaby on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.