„Istoria e în trecut. Nu o poți schimba. Dar poți schimba prezentul, poți schimba viitorul, nu trebuie să repeți greșeli ale trecutului.”-Yuval Noah Harari

6 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
1
"Istoria e în trecut. Nu o poți schimba. Dar poți schimba prezentul, poți schimba viitorul, nu trebuie să repeți greșeli ale trecutului."-Yuval Noah Harari-video

Încerc să nu mai consum știri despre război de la televizor. Îmi îndrept atenția spre alte surse de informare. Caut de asemenea să văd ce comentează oamenii care au ceva cunoștințe despre această temă.

Astfel am ajuns la Yuval Noah Harari.

Istoricul Yuval Noah Harari, este unul dintre cei mai bine vânduţi scriitori ai deceniului, autor al cărților de succes internațional Sapiens: Scurtă istorie a omenirii și Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului.

O să las mai jos un interviu integral în limba engleză, de aproape cincizeci de minute. Și un video de aproape două minute, cu subtritare în limba română.

Pănă atunci, iată care sunt principalele idei care mi-au rămas în minte.

1.Putin a pornit la drum cu o fantezie în minte. Conform ideilor sale, Ucraina este o țară ai căror locuitori doresc să se întoarcă la sânul Mamei Rusia. Și avea impresia că ucrainienii îi vor aștepta pe eliberatorii ruși cu flori.

2. Putin a plecat cu un plan bine stabilit, doar că a avut parte de o mare surpriză. Ştia că din punct de vedere militar Rusia depăşeşte Ucraina. El ştia că NATO nu va trimite trupe să ajute Ucraina. El ştia că dependenţa europeană de petrol şi gaze ruseşti va face ca ţări precum Germania să ezite să impună sancţiuni dure. Pe baza acestor fapte cunoscute, planul său era să lovească Ucraina puternic şi rapid, să-i decapiteze guvernul, să stabilească un regim marionetă la Kiev şi să înlăture sancţiunile occidentale. Surpriza a fost rezistența Ucrainei, care încă nu se dă bătută. Planul lui Putin s-a bazat pe un pariu că ucrainenii se vor preda pur și simplu. Nimeni nu știa că într-o săptămână acest pariu va pica. Că ucrainenii vor rezista.

3. Dacă Putin va cuceri Ucraina, nu înseamnă că o va putea și păstra. Iar conflictul ar putea dura ani întregi.

4. Gorbaciov i-a lăsat pe ruşi şi ucraineni să se simtă ca nişte fraţi; Putin i-a transformat în duşmani. Cu fiecare zi care trece, el creeză și mai multă ură între ruși și ucraineni. El a creat acum această ură. Și dacă nu va opri acest război, va fi o ură care va domni peste generații. Ucrainenii nu vor accepta niciodată să fie absorbiți de Rusia. Imperiul Sovietic nu mai poate fi niciodată o realitate.

5. Dacă agresiunea şi tirania sunt lăsate să câştige, va deschide un nou Ev Mediu pentru întreaga umanitate. ”Astea nu sunt doar nişte cuvinte mari şi poezie, trebuie să vă uitaţi mai întâi de toate la bugete, la bani. Înainte de război, bugetul european mediu pentru apărare era de doar 3%. Ceea ce e minunat, pentru că în marea parte a istoriei, regii şi împăraţii cheltuiau 50-70% pe armatele lor. Acum, în schimb, banii sunt folosiţi pentru sistemul educaţional, sistemul sanitar. Deodată, peste noapte, bugetul de apărare al ţărilor se dublează, se triplează. Banii care ar trebui să meargă către profesori, către lucrători sociali, către doctori, se duc acum pe tancuri. Deci bugete mai mici pentru educație, sănătate și măsuri sociale.

6. Dacă intenția lui Putin a fost să dezbine NATO și UE, se pare că a obținut efectul contrar. Europenii au reacționat foarte prompt, au fost uniți, ei înșiși fiind uimiți de mobilizarea lor. Oameni de peste tot au primit refugiați cu brațele deschide.

7. Ucraina se va întări și mai mult ca țară, ca națiune. Preşedintele care a refuzat să fugă din capitală, spunând SUA că are nevoie de muniţie, nu de o plimbare ; soldaţii din Insula Şerpilor care i-au spus unei nave de război ruseşti „du-te dracu’; civilii care au încercat să oprească tancurile ruseşti stând în calea lor . Acestea sunt lucrurile din care sunt construite naţiunile. Pe termen lung, aceste poveşti contează mai mult decât tancurile.

8. „Ne aflăm sub un pericol al autocraţilor de pe întreg pământul. Dacă Putin reuşeşte, toţi ceilalţi autocraţi se vor gândi: „Hei! Poţi face asta! Poţi să începi să invadezi ţări, pur şi simplu, şi să îi cucereşti pe alţii”.  Adică și alți lideri pot prinde curaj, să invadeze alte țări, sub diferite pretexte. Și aceste lupte vor dura la nesfârșit. Se va crea un precedent periculos.

9. Vom începe să vedem din ce în ce mai multe lucruri de acest fel, iar apoi ne trezi cu arme nucleare. Oamenii se gândesc că aceste pericole au rămas prin anii ’60-’70, dar nu! Acest pericol este aici, este acum. Miza este supravieţuirea umană”

10. Sunt războaie în istorie care au drept cauze conflictul dintre nații, procese îndelungate. Aici nu e cazul. Acest război e responsabilitatea unui singur om. Este războiul lui Putin. Nu e războiul Rusiei, nici al rușilor, nici a istoriei lor. Istoria e în trecut. Nu o poți schimba. Dar poți schimba prezentul, poți schimba viitorul, nu trebuie să repeți greșeli ale trecutului. Ultima oară când cineva a invadat Rusia a fost în timpul lui Hitler, acum 70 de ani. Cine ar vrea să o mai invadeze acum? Credeți că germanii de azi vor să cucerească Rusia? Credeți că Napoleon o să se ridice din mormânt și o să își conducă iar armata să invadeze? E o nebunie.

11. Cel mai mult vor suferi oamenii de rând. Consecințele unui război nedorit, le vor suporta oameni pretutindeni, din toată lumea.

„Istoria e în trecut. Nu o poți schimba. Dar poți schimba prezentul, poți schimba viitorul, nu trebuie să repeți greșeli ale trecutului.„-Yuval Noah Harari

Foto: Facebook

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.