Zilele astea și zilele ce vor urma, adaptarea la grădiniță va fi unul dintre cele mai mari interese ale mamelor. Caută articole, întreabă în stânga și în dreapta Tu cum ai făcut, cât a plâns al tău? Cât a durat până când s-a obișnuit?
Țineți minte că nu există părinte care să nu fi avut sufletul ghem după ce și-a lăsat copilul în brațele educatoarei sau la poarta grădiniței.
Adică stați cu ei dimineața, chiar dacă plâng, și nu îi certați pentru asta.
Stați cu ei dimineașa și ștergeți-le lacrimile, și în timp ce îi sărutați pe frunte, reamintiți-le că mama vine după ce te trezești.
Stați cu ei seara, după ce îi luați de la grădi. Petreceți doar cu ei zece minute, douăzeci, treizeci de minute. Cât aveți voi liber. Ascultați ce au de spus.
Înainte de somn, pupați-i, oferiți-le o îmbrățișare, spuneți-le o poveste, citiți-le o carte.
Se vor adapta la grădi. Se vor obișnui cu programul. Le vor face pe toate. Nu este o competiție între cine se oprește primul din plâns, sau cine se acomodează mai repede.
Atașamentul securizant este relația în care părinții sunt disponibili emoțional și fizic pentru copii, care răspund nevoilor lor. Altfel spus, se clădește o relație bazată pe încredere și siguranță, dar mai ales, pe iubire necondiționată. Copilul are încredere că părinții îi vor fi alături, indiferent de situație.
Doar în prezența iubirii necondiționate copilul se poate dezvolta armonios, poate crește sănătos, poate cunoaște lumea fără teamă. Iubirea necondiționată este pentru un copil cum sunt aerul, soarele și ploaia pentru un copăcel. Are nevoie de toate acestea la un loc pentru a crește mare, puternic, cu rădăcini adânci.
Photo by Naassom Azevedo on Unsplash