În vreme de pandemie, gândurile noastre merg către viitoarele mame, mame și bebelușii lor

2 aprilie 2020
Postat de Mamă de Matei în Despre cele 9 luni, trup și suflet
0
În vreme de pandemie, gândurile noastre merg către viitoarele mame, mame și bebeluși
Lumea s-a schimbat deja. Și se schimbă în continuare.

Atunci când ești însărcinată, îți trec multe prin minte. Uneori te simți copleșită de griji, alteori simți că iubirea îți inundă venele și mintea, și parcă nu mai poți cuprinde tot ce hormonii și schimbarea îți aduc.

O femeie însărcinată are multe întrebări în minte: Ce nume îi voi pune? Ce culoare va avea părul bebelușului? O fi bine acum, în burtică? A sughițat cumva? Oare va fi disponibil doctorul care mi-a urmărit sarcina? Va fi cu mine când voi naște? Cât va dura nașterea? Cum o să știu când încep contracțiile adevărate? Voi suporta toată durerea: Cât de dureros va fi?

Suceava s-a închis acum câteva zile. Spitalele aproape că nu mai fac față. Pe internet circulă știri conform cărora în Suceava nu mai există maternitate iar femeile însărcinate nu sunt primite nici în spitalele din vecinătate.

Situația nu este deloc roz nici în alte orașe. În primul rând, inclusiv în București sunt spitale care se organizează ca fiind spitale Covid, și atunci acolo nașterile sunt practic scoase din ecuație.

Pentru viitoarele mame o altă schimbare în planul imaginativ al nașterii este că partenerii lor, părinții, nu le mai pot fi aproape în acele momente.

Apoi, o altă îngrijorare a viitoarelor mame este chiar însăși sănătatea lor sau copiilor lor. Care vor fi condițiile din spital? Care sunt riscurile? Vor fi suficiente resurse pentru o naștere cât mai aproape de naturală, firească? Cât de bine vor fi protejate? Copiii lor vor fi bine?

Sunt schimbări care afectează toată lumea, majoritatea țărilor. Ce putem face acum este să ne păstrăm sufletul sus și să ne concentrăm pe prezent, să controlăm în ce măsură putem, prezentul.

Viitoarele mame pot controla prezentul prin păstrarea unei igiene optime. Spălat pe mâini, să facă cât mai puține drumuri în afară sau în aglomerație, contactul cât mai redus cu persoanele străine sau cunoscute.

Sursă foto: aici

Cine are mame în jur să aibă grijă de ele în perioada asta. Să le sune din când în când, să le întrebe dacă au nevoi. Ceva de cumpărat sau poate de mers cu mașina la doctor, la controlul periodic.

Dacă știți mame sau viitoare mame care au nevoie de asistare psihologică, îndrumați-le către Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei – ISTT. O echipă de psihologi voluntari, printre care mă număr și eu, oferă suport psihologic în această perioadă, gratuit, telefonic, pe Skype sau chiar pe mail.

Cum se poate beneficia de asistarea psihologică gratuită: scrieți un mail la adresade e-mail [email protected]unde să precizați următoarele:

In subiectul de e-mail specificati: asistare psihologica gratuita;
Numele si prenumele sau initialele
Varsta;
Descrierea, pe scurt, a dificultatii cu care va confruntati

Ori, dacă vă este mai simplu, puteți trimite numărul de telefon și informațiile de mai sus, printr-un mesaj direct pe pagina de Facebook a Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei – ISTT

Vă las de asemenea un link activ și către site, unde găsiți informații folositoare despre cum să fim bine cu noi în timpul pandemiei.

Și încă un ghid, în engleză de data asta, dacă este nevoie îmi spuneți și pot traduce tot articolul, despre cum se proteja viitoarele mame, mamele și nou-născuții în această perioadă. Link-ul către articol, aici.

Dacă știți mame care considerați că vor găsi util acest articol vă rog să îl trimiteți, însă vă invit oricum să îl distribuiți mai departe, nu se știe niciodată cui ar putea fi de folos.

Sănătoși să ne găsim!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.