Imunitatea nu este ceva ce se ia în doze, ci un răspuns natural al corpului la mediu (P)

27 septembrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Viața la creșă
0
Imunitatea nu este ceva ce se ia în doze, ci un răspuns natural al corpului la mediu (P)

S-a sunat de intrare. Cam de vreo trei săptămâni. Toată lumea-i bine? Sau poate deja faceți o pauză, din cauza răcelilor aferente intrării în colectivitate? Sper că nu, și sper să aveți acomodare ușoară. Începuturile sunt grele, îmi amintesc prea bine…

În orice caz, răcelile în colectivitate sunt inevitabile. Mai ales când vorbim de creșă sau grădiniță. Adevărul este că nimeni nu scapă. Contează mult însă cum trecem prin răceli, viroze, cât de antrenat sau neantrenat este sistemul imunitar.

Și acum ajungem la subiectul care începe a fi dezbătut la fiecare început de an școlar, dar care începe a fi și tot mai controversat: cum construim imunitatea copiilor?

Înainte de toate, să stabilim două lucruri:

Unu) cu cât copilul merge mai devreme în colectivitate, cu atât va răci mai des, pentru că sigur că da, sistemul imunitar nu este complet dezvoltat ( nu a avut când). Și doi) chiar de copilul va merge pentru cu prima ocazie în colectivitate abia la școală, în clasa zero, tot va răci.

Bun, pentru că am lămurit aspectul acesta, mergem mai departe.

Eu nu sunt nici pro antibiotic sau medicamente preventive, dar nici nu ignor ce îmi spune știința, deci medicina. Apăi dacă medicul meu de familie îmi zice să luăm vitamina D, toamna, iarna și primăvara, apăi nu mă contrazic. Ori dacă copilul face febră 39 sau mai mult, nu las febra să-și facă de cap, doar pentru că este un semn de luptă al corpului împotriva infecției/virusului, ci îl ajut cu un antitermic.

Eu sunt de părere că imunitatea nu e ceva ce se ia in doze, în fiecare zi. Eu cred că imunitatea este un răspuns natural al corpului la mediu, și că trebuie să ne îngrijim să avem o alimentație sănătoasă, o igienă corespunzătoare, și cât mai mult contact cu natura.

Pe de altă parte, nici condițiile de altă dată nu mai sunt. Calitatea aerului, calitatea alimentației, le putem controla și nu prea. Scrie pe măr că este bio/eco/natural, dar dacă nu-i din curtea noastră, crescut de noi, putem ști sigur asta?

Cum am spus deja, pentru mine imunitatea nu este ceva ce se ia, ci ceva ce se construiește. Și se construiește astfel:

somn bun, suficient. De când am început școala, la ora nouă copilul meu este în pat. Se trezește la ora șapte dimineața, și vreau să mă asigur că are zece ore legate de somn. Sau cel puțin nouă ore de somn profund.

alimentație sănătoasă și variată: ciorbă cu legume măcar la două zile, dacă nu zilnic, minim un fruct pe zi și o legumă crudă, mese servite la intervale regulate și cu cel puțin două ore înainte de culcare.

igiena personală: l-am învățat să tușească sau să strănute în cot și să arunce imediat șervețelele folosite. Se spală pe mâini înainte de masă și atunci când intră în casă. Nu îmi amintesc unde am citit, dar un studiu a arătat că dacă toată lumea s-ar spăla pe mâini în mod corespunzător, un million de vieți ar putea fi salvate într-un an.

sport și mișcare în aer liber: Matei merge din aprilie la fotbal și are antrenamente de trei ori pe săptămână. Iar de luna asta a început și campionatul de fotbal, și are meci cam în fiecare weekend. De altfel, până acum, toate antrenamentele s-au ținut afară, chiar dacă a plouat sau a fost vânt.

suplimente nutritive, naturale: cu echinaceea ( mi-am amintit acum să reiau, este cea mai bună) sau celebra cătină cu miere, pe stomacul gol, dimineața.

suplimente cu multivitamine/nutritive: mai ales toamna și primăvara, câte zece zile în fiecare lună. Și mai ales în timpul răcelii, pe o perioadă de șapte zile.

Știu că ideea de suplimente încă determină oamenii să ridice din sprâncene. Dar adevărul este că în vremurile noastre este cel puțin dificil să îți aduni necesarul de vitamine și minerale doar din mâncare. Mai ales când suntem tot mai solicitați și tindem să mâncăm tot mai haotic.

Suntem atenți cu suplimentele și vă recomand și vouă să faceți la fel. Întrebați medicul și verificați după ce le luați, pentru că unele suplimente nu se absorb la fel de bine ca altele.

De o săptămână luăm și noi suplimente de magneziu și ulei de pește, adulți și copii. Ne-am apucat deja de treabă.

Imunice este un supliment ce vine în pliculețe ce se dizvolvă în apă călduță, sau care se poate amesteca în piure, iaurt sau ceai. Este bun pentru întărirea sistemului imunitar, și este alcătuit din Wellmune, Prebilac, Colostru, Vit C, Zinc si Vit D.Wellmune acționează doar în prezența factorului patogen, și foarte important, nu produce suprastimularea sistemului imunitar.

Sun Wave Pharma are o gamă variată de produse pe care noi le folosim frecvent. De la soluția salină Respisun cu care curățăm nasul, până la Rinosun, care este cel mai bun spray pentru gâtul inflamat. Folosim spray-ul de patru ani deja. Ajută la prevenirea evoluției infecției de la nivelul gâtului dacă este aplicat din faza inițială a infecției.

Imunitatea nu este ceva ce se ia în doze, ci un răspuns natural al corpului la mediu (P)

RinoSun are efect antiviral, antiinflamator și antibacterian. Efectul antiviral este datorat mecanismului de blocare a pătrunderii virusului în cellule și de blocare a multiplicării acestuia. Are efect analgesic major la 2 ore de la aplicare, iar inflamația gâtului s-a diminuat progresiv în primele 4 zile de tratament. Se recomandă utilizarea la fiecare 20 – 30 minute la începutul tratamentului, în primele 2 – 3 ore, și apoi patru pufuri de 3 – 4 ori pe zi, până la recuperarea completă.

Pe link-ul de aici găsiți mai multe informații și produse din portofoliul lor: https://sunwavepharma.com

Ps. Eu știu că cititorii mei sunt persoane inteligente și știu că medicina nu se învață de pe net. Și tot cititorii mei mai știu și că pentru orice tratament administrat copiilor trebuie consultat medicul specialist, chiar și în administrarea suplimentelor alimentare.

Acum haideți, la clasă, căci s-a sunat de intrare!

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.