Pentru o adaptare mai ușoară, culcați copiii devreme

12 septembrie 2022
Postat de Mamă de Matei în Viața la creșă
1
Pentru o adaptare mai ușoară, culcați copiii devreme

Pentru o adaptare mai ușoară, culcați copiii devreme. Indiferent că au început creșa, grădinița sau școala.

Sunt sigură că nu vă spun nimic nou acum. Sau poate cine știe, poate vă este de folos. 

Să fii odihnit este prima condiție pentru a face orice. Înainte să te apuci de orice treabă, ar fi de dorit să fii odihnit. 

Lipsa somnului ne face să funcționăm cu frâna de mână trasă. Cu cât orele de somn sunt mai puține, cu atât puterea de concentrare scade. 

Oamenii, (deci și copiii) au relații mai bune atunci când sunt odihniți. Înțeleg mai ușor ceea le ce transmiți și mesajul ajunge mai repede la ei.

Un somn odihnitor pentru copii este un somn care are minim 10 ore. Dacă se trezesc la ora șapte dimineața, pentru că la ora opt încep orele, atunci la ora nouă ar trebui să fi adormit deja.

Un somn bun începe la cel mai târziu ora nouă. Deci până la ora nouă, copiii trebuie să fi mâncat deja, să fi făcut baie, să fi citit povestea de noapte bună.

Somnul bun ajută și la sistemul imunitar.

Un program de somn care are frecvent mai puțin de șase/șapte ore pe noapte, pune în pericol sistemul imunitar.

Somnul bun ajută și la reținerea informațiilor noi asimilate.

Cel mai bine se așează informațiile noi, pe o minte odihnită. Iar partea cea mai bună este că se produce învățarea pe termen lung, adică nu se uită imediat.

Pentru o adaptare mai ușoară, culcați copiii devreme. Chiar dacă nu ați început din vacanță, nici de acum înainte nu este târziu. Știu că este un pic mai greu cu organizarea, dar sigur se vor obișnui. Și vă veți obișnui și voi.

Și bonus, veți mai elibera puțin și programul vostru. Cu copiii dormind deja la nouă jumătate, câștigați un pic de timp liber pentru voi. ?

Noi avem acest program de mai bine de o săptămână și este foarte bine. Ora nouă va deveni crezul meu. Nu mă lepăd de el, orice ar fi… 😀

Ps. Transmitem de aici, de la clasa zero. Din a patra zi de școală merge bucuros, fără lacrimi, fără întristări sau morocăneli…

Nu promit dimineți fără lacrimi, însă o minte și un corp odihnit pot face față mult mai ușor emoțiilor. În lipsa somnului, copleșirea cu emoții face mult mai dificilă adaptarea copiilor la schimbare, la noul mediu.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.