Pe Netflix există un documentar care se numește Winter on Fire și care este despre revoluția din Ucraina din 2014. Declanșată atunci când Ianukovici a refuzat, în ultim moment, să semneze un tratat cu UE și a devenit evident că vrea sa întoarcă Ucraina înapoi către Rusia.
O să punctez câteva fire ale evenimentelor, așa cum au fost prezentate în documentar.
1. În 1991 a fost recunoscută independența Ucrainei. Adică este stat suveran, independent, cu granițe stablite. Cu toate acestea, conducerea a fost permanent stabilită de la Moscova. Timp de 23 de ani ( referindu-se la finele lui 2013).
2. În decembrie 2013 populația Ucrainei își dorește libertate, eliberarea de influența pro-rusă. Președintele în funcție le promite aderarea la UE. Dar în ultimul moment, anulează cererea de aderare și se înțelege iarăși cu Rusia.
3. Lumea se arată nemulțumită de acțiunea conducerii. Studenții protestează pașnic în piața din Kiev, Maidan. Studenții doar stau în piață, dansează, cântă și își susțin punctul de vedere. Vor în Europa, vor un viitor liber, spun ei.
5. Ca reacție a bătăii unor copii, ucrainenii ies în stradă ca să își arate nemulțumirea față de evenimentele petrecute. Dacă bat niște copii, este clar că vor bate și oameni. Unde este libertatea noastră? Timp de 23 de ani, independența Ucrainei a fost doar pe hârtie recunoscută. Conducerea țării nu este de partea noastră.
6. Oamenii se adună tot mai mulți, așa că miliția Berkut se grupează din nou pentru a sparge grupurile de protestatari. Sunt bătuți din nou, fără milă, iar oamenii se refugiază la mănăstirea Sf Mihail. Preoți și călugări baricadează porțile, nepermițând mașinilor de milițieni să ridice oamenii din curte.
7. Oamenii își strigă nemulțumirile, strigând că ei protestează pașnic. Nu vor violență. Comunică cu miliția Berkut și își declară bunele intenții. Însă în primele rânduri ale protestatarilor se adună oameni mascați care atacă miliețienii. Iar milițienii intră încă o dată în oameni, cu pretextul că au fost provocați de oamenii mascați. Deși cei mascați erau câțiva, puteau fi identificați rapid.
8. Oamenii sunt bătuți crunt de milițieni. Astfel încât se înființează posturi de prim ajutor, unde medici și paramedici îngrijesc răniții. Miliția (Berkut) intră în posturile de prim ajutor și le distrug. Un medic strigă: Nu medicamentele, nenorociților!
9. Oamenii înțeleg că autoritățile nu sunt de partea lor. Și că sunt în continuare sub conducerea rusească. Și că nu sunt liberi. Rezerviști ai armatei se alătură protestatarilor și îi învață cum să se apere. Își fac protecții, sudează garduri de sârmă ghimpată pentru ca milițienii să nu îi mai atace.
10. Și totuși miliția îi atacă în continuare agresiv. Oamenii se țin de mână și cântă imnul în timp ce milițienii intră peste ei. Bărbații trimit femeile în centru, pentru a le proteja în timp ce ei le țin piept milițienilor. În cele din urmă sunt atacați. Unii sunt bătuți deși ridică mâinile, în semn de predare.
13. Ca să îi protejeze pe cei din piață, conducătorii auto au înființat AutoMaidan. Adică încojurau piața cu coloane de mașini permanent în mișcare. Astfel încât să îngreuneze accesul miliției în piață.
15. Luptele se intensifică. Miliția primește arme cu gloanțe adevărate cu care trag în oameni, Lunetiștii trag de pe clădiri. Preoții stau în mijlocul oamenilor și se roagă, țin slujbe. Preoți din toate confesiunile și religii se adună și ei și se roagă împreună. Mănăstirea Sf Mihail devine spital.
16. Oamenii sunt bătuți și răpiți de Berkut. Mașini sunt oprite pe stradă de către milițieni. Oamenii sunt bătuți pe stradă. Bărbați și femei deopotrivă.
17. Vitali Kliciko, la vremea respectivă făcea parte din opoziție. A fost de partea oamenilor. În a 92-a zi de proteste, Vitali îi anunță pe oameni că Guvernul a decis alegeri anticipate în decembrie 2014. Ei se aflau în februarie.
18. Oamenii se declară nemulțumiți. Nu îl mai vor președinte pe
Ianukovici încă un an. Pentru că sunt conștienți că cei de acolo vor fi omorâți sau băgați la închisoare. Că prietenii lor au murit în zadar.
19. Așa că un om urcă pe scenă și spune în prezența lui Vitali. Dacă până mâine la 10 președintele nu își dă demisia, intrăm peste el. Lumea îl aprobă. În tot acest timp, prin mulțime sunt purtate sicriile celor căzuți.
20. În aceeași noapte, președintele fuge în Rusia unde Putin îi acordă azil politic. A doua zi sunt anunțate alegeri anticipate în Ucraina, pe 25 mai 2014. Ulterior, Crimeea este anexată de către Rusia. Tot Rusia trimite întăriri separatiștilor pro-ruși din Donbas.
Ucrainei i s-a promis independența în 1991. Adică să nu mai fie conduși de Rusia. Și totuși, vreme de 28 de ani, în fapt, nu au fost liberi. Au fost conduși indirect de către Rusia. Apoi a venit un candidat nepro-rus. Zelensky.