Excursie de o zi la Cap Kaliakra- Bulgaria

5 iunie 2022
Postat de Mamă de Matei în Recomandari
1
Excursie de o zi la Cap Kaliakra- Bulgaria

Am pornit de la întrebarea Noi ce facem în week-end? Hai să mergem o fugă până la mare! De multă vreme îmi încolțise ideea asta în minte.

Dar sămânța a dat roade, și ideile au început să îmi înflorească. Păi dacă mergem până la mare, hai să facem și altceva decât să stăm pe plajă. Inițial, mi-a venit în minte Balcic. Cu castelul și cu grădina botanică. Și așa rămăsese.

Ne-am pregătit o geantă cu câteva prosoape, haine de schimb, un kit de medicamente pe care le avem tot timpul oriunde mergem, mașinuțe și o minge.

Înainte să mă bag în pat am citit totuși puțin despre castel, despre ce putem face pe acolo. Iar comentariile, toate, spuneau că ai nevoie de cel puțin două ore pentru grădina botanică și cam tot atât pentru castel. Pentru o excursie de o zi, ne-ar fi încărcat foarte mult programul. Și unde ar fi rămas timpul pentru plajă?

Așa că am refăcut itinerarul excursiei. Am căutat plaje mai aproape de noi. Și tot căutând mi-am amintit că de foarte mult timp îmi doresc să ajung la Cap Kaliakra. Am calculat distanțele și mi-au plăcut rezultatele. Așa că iată cum am organizat totul.

Am plecat de acasă la șase dimineața. Ne-am trezit pe la cinci și un pic. Deși Matei în timpul săptămânii abia se trezește la șapte jumătate, ieri s-a trezit fără nicio problemă la cinci.

Ne-am luat de acasă apă, șervețele, banane, (Matei a mâncat acasă un măr cât m-am pregătit eu), și ce gustări mai aveam prin sertar (covrigei).

Am ajuns la Vama Veche în jur de ora nouă. Am fi putut conduce încă o oră și să ajungem la o plajă din Bulgaria, dar m-am gîndit că patru ore sunt deja prea mult. Matei a reușit să doarmă o oră în mașină, pe drum, dar chiar și așa s-a plictisit și era nerăbdător să facă baie și să se joace în nisip.

Ne-am așezat prosoapele în spațiul destinat prosoapelor. Ne-am înfipt umbrela, ne-am dat cu protecție solară și am încercat apa. Un pic cam rece, dar Matei a fost curajos și s-a aventurat cu totul. Eu am intrat doar cu picioarele, cât să stau lângă el, să îl supraveghez. Este început de iunie, bate vântul, valurile sunt mari. Nu-i chiar de făcut baie, dar bălăceala pe mal este binevenită.

Am luat micul dejun pe plajă și am băut cafea și smoothie. Băieții s-au jucat cu mingea, eu le-am făcut poze. Am stat în jur de două ore.

Am strâns lucrurile și am pornit spre mașină. Am băgat pe GPS Cap Kaliakra. 67 km distanță și 45 de minute depărtare. Vama este cam la 8 km distanță de Vama Veche. Acolo găsiți case de schimb și rovinietă. Am așteptat în jur de 10-15 minute pentru verificare. Ne-au cerut inclusiv talonul mașinii.

Nu uitați de pașapoartele copiilor, da?

Pe drum sunt multe turbine eoliene. Copiilor le va plăcea să se uite pe geam. Sunt uriașe și sunt la tot pasul.

Principala mea îngrijorare era locul de parcare. Dar m-am liniștit imediat ce am ajuns acolo. Am plătit accesul, 3 leva de adult. Copiii nu plătesc. În cei 6 leva locul de parcare este inclus.

Locul este foarte frumos. Are ceva din farmecul Greciei. Sunt și mici buticuri cu suveniruri, găsiți și înghețată și gustări de cumpărat. La intrare am dat de o briză puternică, dar cum am cotit la dreapta, vântul a dispărut cu totul. A rămas doar peisajul de vis.

Există și un restaurant, unde au mâncare destul de ok. Nu este cea mai bună, dar avantajul este că mâncarea vine destul de repede. Nu cred că am așteptat mai mult de 10 minute. E adevărat că nu am comandat nici feluri foarte complicate. Nu am vrut să riscăm cu fructe de mare, de exemplu.

Eu cu Matei am luat un șnițel cu cartofi. Șnițelul cât farfuria de mare. Nu l-am dovedit împreună. Soțul și-a luat un mușchi de porc gătit pe jar cu sos nuștiudecare. Am mai luat două limonade și o apă. În total, 63 de leva.

Ne-am continuat plimbarea prin cetate. Am dat și de o doamnă cântăreață care filma un videoclip. A fost destul de interesant.

Vă las poze pe Instagram( se văd mai bine), iar pe Stories am documentat de la fața locului.

Neapărat trebuie să vă zic că dacă purtați pantaloni scurți sau aveți picioarele sau mâinile descoperite să vă dați bine cu cremă cu protecție solară. Eu nu mi-am dat pe glezne și m-am înroșit destul de tare. Acum am semicerc roșu, după urma espadrilelor cu care eram încălțată. Briza acolo sus este mai puternică, și soarele care se oglindește în apă, mușcă destul de tare.

Parcarea de mașini era plină. Oamenii au parcat și pe stradă, până la poarta de acces. Iar 90% dintre turiști erau români. Unii cu copii, câte unul, câte doi. Grupuri de tineri, dar și de vârsta a doua și a treia. Oameni care au venit cu animale de companie. Este plăcut să auzi în jurul tău vorbindu-se limba română.

Dar și restul turiștilor au fost foarte de treabă. Un cuplu ne-a întrebat dacă vorbim engleză. Da, le-am spus noi. Do you want us to take a picture of you? I know is quite hard to capture all into a selfie. / Doriți să vă fac eu o poză? Știu cât de greu este să prinzi totul într-un selfie. Thank you, thank you. Le-am mulțumit noi de mai multe ori. Ne-au surprins într-un mod foarte plăcut.

Cap Kaliakra este o fostă cetate, un obiectiv turistic care merită vizitat, cu precădere pentru peisaj. În maxim două ore, hai să zicem trei, dacă stai mai mult la masă, termini cu totul. Dacă mergeți în concediu la mare, puteți da o fugă până în Bulgaria. Este la o oră distanță de Constanța. Wikipedia spune că între anii 1913-1916 și 1918-1940, capul a făcut parte din județul Caliacra, România.

Locul este destul de bine întreținut. Nu a sărit pe noi nici un șarpe sau altceva de prin iarbă sau ruinele locului. Unde sunt zone mai alunecoase, mai periculoase au pus semne de atenționare sau garduri de protecție. O mișcare foarte isteață mi se pare amplasarea băncilor în punctele în care peisajele sunt cele mai atrăgătoare. Cum am făcut noi poza din coperta articolului, sau cum este cea de mai jos.

Nouă ne-a plăcut, ziua cu totul. Matei s-a distrat. Până acasă, adică până în fața blocului, am făcut patru ore jumate. Asta pentru că ne-am mai oprit pe drum pentru cafea, pentru ceai și o gustare. La opt seara eram deja cu bagajele despachetate.

Deja mă gândesc la următoarea excursie de o zi. Începe să îmi placă deja. 🙂

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.