Dalai Lama sărută pe gură un copil de cinci ani. De ce este musai să ne învățăm copiii ce înseamnă „nepotrivit”

10 aprilie 2023
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
1
Dalai Lama sărută pe gură un copil de cinci ani. De ce este musai să ne învățăm copiii ce înseamnă „nepotrivit”

Se pare că în alte state luna aprilie este luna conștientizării și prevenirii abuzului față de copii. Am primit astăzi un e-mail legat de acest lucru. Am fost curioasă să aflu cum de au stabilit luna aprilie, și am început să caut știri legate de acest subiect.

Și tot căutând, am ajuns la această știre:

Dalai Lama și-a cerut scuze după ce a fost filmat în timp ce săruta pe gură un băiețel, căruia i-a cerut apoi să îi „sugă limba”.

Stai, cum?!

Știrea a fost publicată de CNN, apoi preluată de mass-media la nivel internațional.

În videoclip – devenit viral -, băiatul poate fi văzut apropiindu-se de câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace înainte de a întreba: „Pot să te îmbrățișez?”. Liderul spiritual în vârstă de 87 de ani l-a invitat apoi pe băiat pe scenă, i-a arătat obrazul și i-a spus „întâi aici”, făcându-l pe băiat să-l îmbrățișeze și să-l sărute. Dalai Lama i-a arătat apoi buzele și i-a spus băiatului: „Cred că și aici.” El a tras apoi bărbia copilului și l-a sărutat pe gură. „Și suge-mi limba”, i-a spus apoi Dalai Lama copilului, scoțându-și limba și apropiindu-și capul de copil.

Dalai Lama și-a cerut scuze

Într-o declarație transmisă luni, biroul liderului spiritual al budismului tibetan afirmă că acesta vrea să își ceară scuze băiatului și familiei sale, precum și „numeroșilor săi prieteni din întreaga lume”: Sfinția Sa tachinează adesea oamenii pe care îi întâlnește într-un mod inocent și jucăuș, chiar și în public și în fața camerelor de luat vederi. Regretă incidentul”.

Eu nu voi pune poze aici, și nici clipul cu pricina. Puteți căuta pe Google, sigur veți găsi imediat.

Nu contest nici calitățile lui Dalai Lama. Și a muncii sale. Nu-i treaba mea să judec. Dar mă voi folosi de această ocazie pentru a sublinia încă o dată cât de important este să ne învățăm copiii limitele și consimțământul.

Pedofilii niciodată nu își pun problema că le fac rău copiilor. Ba din contră, ei chiar cred că le arată dovezi de afecțiune. Altfel spus, un abuzator poate să nu fie rău intenționat. Dar prin comportamentul lor, cauzează un rău uriaș.

Copiii trebuie să știe că poate să spună nu, indiferent despre cine este vorba. Bunicul, bunica, mătușa, unchiul, prietenii mamei sau ai tatălui, ori însuși Dalai Lama sau Papa de la Roma.

Și chiar de-ar fi fost o glumă de-a lui Dalai Lama, deși mie nu mi s-a părut că glumește, se putea opri doar la a pune întrebarea, fără să își apropie limba de gura copilului de cinci ani, gluma nu este DELOC una potrivită. Sau amuzantă.

Nu pupați/îmbrățișați copiii (altora) dacă nu vor. Oricât de mici și de drăgălași vi se par a fi. Oricât de mult vă vine să îi îmbrățișați și să vă bucurați de inocența și copilăria lor. Cu cât mai mică este vârsta, cu atât mai mult ar trebui să le respectați decizia. Pentru că astfel ei învață despre consimțământ.

Un nu înseamnă nu.

Este corpul lor. Este mâna lor, obrazul lor, burtica lor. Dacă nu vor să fie atinși, atunci nu insistați. Nu vă arătați dezamăgiți și nici nu vă prefaceți supărați. Copilul să știe că poate spune nu chiar dacă este vorba despre unchiul acela cool. Copilul să știe că poate să spună nu dacă se simte jenat, dacă se simte inconfortabil, chiar dacă părintelui i se pare că totul este în regulă.

În clip se vede cum copilul este jenat atunci când Dalai Lama se apropie cu limba de fața băiețelului. Copilul se apropie foarte lent, sperând probabil să audă curând că de fapt, a fost doar o glumă, și că nu este o solicitare adevărată.

Să le spunem în mod direct copiilor că NIMENI nu ar trebui să le atingă corpul, zonele intime. Nimeni nu ar trebui să îi sărute pe gură. Sau pe limbă…

Să le spunem în mod direct copiilor că adulții care le cer copiilor să îi sărute pe gură (chiar și un pupic), sau pe alte zone ale corpului, care nu sunt obrazul sau mâna, nu sunt adulți de încredere. Și că-i neapărată nevoie să se îndepărteze de ei, și să plece imediat de acolo.

De ce este musai să-i învățăm pe copii că nimeni nu ar trebui să-i atingă nepotrivit? Pentru că cei care o fac sunt de cele mai multe ori, persoanele în care părinții au cea mai mare încredere: prieteni de familie, rude, îndrumători spirituali.

Photo by Juli Kosolapova on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.