Dacă te costă pacea și odihna, te costă prea mult

10 aprilie 2022
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Dacă te costă pacea și odihna, atunci înseamnă că te costă prea mult

Ultima perioadă a fost altfel, pentru mine cel puțin. Am pierdut oameni importanți pentru mine, mi-am redefinit așteptările.

Muncesc de când mă știu. Când ești mic, când ești la început, apreciezi fiecare ocazie sau șansă în care poți învăța. Sunt recunoscătoare pentru toate ocaziile ivite, dar prețul cunoștințelor mele a fost prea scump.

Au fost ani de zile în care plecam de acasă la opt dimineața și ajungeam acasă chiar și la două noaptea. Apoi o luam de la capăt.

Au fost luni în care nu am știut ce înseamnă sâmbătă sau duminică. Fără vreun beneficiu maerial. Doar șansa de a învăța. Îmi prinde bine astăzi? Da. Aș recomanda și altora să procedeze la fel? Nu.

Dacă te costă pacea și odihna, atunci înseamnă că te costă prea mult.

Dacă lucrați în medii în care colegii mai degrabă pun piedici, vă îngreunează munca sau pur și simplu, nu este un mediu de lucru stimulativ, înseamnă că este vremea să schimbați ceva. Ori coborâți interacțiunea cu colegii la mininum, ori căutați un alt loc de muncă. Foarte puține sunt persoanele pentru care merită să ne consumăm și să ne tocim nervii.

Sunt puține persoane pentru care merită să ne pierdem pacea.

Dacă lucrați în medii în care șeful vă delegeagă sarcini noi periodic, fără să ofere măcar la o anumită perrioadă de timp, beneficii materiale, acesta este semnul vostru pentru a lua măsuri. Sarcinile care vă ocupă mai mult decât timpul echivalent salariului, înseamnă că voi îl plătiți pe angajator. Cu timpul vostru.

Timp care poate înseamna orice. Odihnă, relaxare, timp cu familia sau prietenii.

Dacă noi nu punem limite oamenilor, oamenii vor profita. De mai bine de o jumătate de an, închid calculatorul la ora 18, când lucrez de acasă. În pandemie, mă prindea și cinci dimineața. Sâmbetele și duminicile, pe cât posibil, le păstrez doar pentru familie. Fac o excepție în perioadele aglomerate, adică de două ori pe an.

Eu știu că până la urmă fiecare își cunoaște cel mai bine situația și nevoile. Tragi că e nevoie, că rate, că școală, că timpuri grele. Ce vreau eu să zic este să faceți un pas înapoi și să analizați un pic mai bine.

Cât câștigați? Dar cât vă costă de-adevăratelea, câștigul ăsta?

Dacă te costă pacea și odihna, atunci înseamnă că te costă prea mult. Oboseala cronică poate avea efecte ireversibile asupra sănătății fizice și psihice. Epuizarea se poate recupa doar în ani de zile. Aveți grijă de voi!

Sursă foto copertă articol: Ray Reyes on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.