Cum ar fi să ți se spună că lucrul care ție îți place cel mai mult este lucrul cel mai plictisor din lume?

21 martie 2019
Postat de Mamă de Matei în Parenting
1
Cum ar fi să ți se spună că lucrul care ție îți place cel mai mult este lucrul cel mai plictisor din lume?

Cum ar fi să ți se spună că lucrul care ție îți place cel mai mult este lucrul cel mai plictisor din lume?

Dr. Psih, Lawrence J. Cohen, părintele Playful Parenting în lume și unul dintre cei mai renumiți specialiști în educație parentală, a susținut sâmbătă, 16 martie conferința „O zi dedicată ție și relației cu copilul tău”. La invitația Parenting Academy și a psih. Otilia Mantelers, dr. Lawrence Cohen s-a bucurat de implicarea a peste 270 de părinți în sala Hotelului Sheraton. Evenimentul a fost transmis și live ( pentru cine își dorește, este disponibilă înregistrarea aici), astfel alți peste 300 de părinți având posibilitatea îl urmărească de acasă pe omul care inspiră și ghidează părinții în lumea jocului. Dr Larry promovează creșterea copiilor prin conectare și nu prin pedepse și recompense, acestea fiind instrumente neadecvate pentru creierul complex al ființei umane.

Cum ar fi să ți se spună că lucrul care ție îți place cel mai mult este lucrul cel mai plictisor din lume?
Sursă foto: Parenting Academy

O  mare problemă a părinților este aceea de a se juca, de fi implicați activ în activitățile pe care le fac împreună cu copiii lor. Copiii au nevoie să se joace, este limbajul lor cel mai sincer de exprimare al emoțiilor. Nu mai avem timp, nu mai avem nervi, suntem stresați, este greu să ne concentrăm atenția asupra unor lucruri atât de neimportante pentru noi. De altfel, jocurile lor ni se pare plictisitoare, ori să le citim aceeași poveste de zece ori în aceeași seară, ni se pare plictisitor. Însă cum ar fi  să ni se spună că lucrul care ne  place cel mai mult este lucrul cel mai plictisitor din lume? Nu prea bine, așa-i? La fel simt și copiii noștri atunci când le refuzăm jocul și joaca.

Ca să ne putem antrena în joacă, Dr. Psih. Lawrence Cohen a propus o metodă care ar putea avea succes: să intri cu totul în joc doar pentru zece minute și să acorzi tot timpul din lume.

Să vă explic ce înseamnă asta. Copilul te ia de mână ca să vă jucați. Îți setezi timpul pentru zece minute în care chiar să te bucuri de jocul dinaintea ta, să îți observi copilul, să te bucuri de timpul autentic petrecut cu el. Să nu te uiți la ceas, să nu te gândești la mail-urile necitite, vasele se pot spăla și peste zece minute, nu vine nimeni în inspecție. Dr Larry ne-a povestit despre cum se juca cu fiica lui cu păpușile, și cum acest joc i se părea plictisitor. Și-a setat în gând zece minute și i-a propus fiicei sale să se joace împreună cu păpușile. Desigur că fiica sa a fost surprinsă de această ofertă, însă a acceptat bucuroasă,s-au bucurat împreună de timpul lor, iar zece minute se scurseseră de mult, însă cei doi nu au simțit nicicum.

Copiii simt că nu avem timp pentru ei. Și noi știm asta, însă gândurile noastre fug printre atâtea griji și stres încât uităm des. Copiii nu știu să vină și să ne spună: „Hei mama, tata. Vreau să vă reamintesc că nu petrecem suficient timp împreună. Vă invit la joacă. Uitați, am pregătit și cadrul, am aranjat piesele, trebuie doar să vă așezați pe covor. Vă mulțumesc, apreciez.”   Nu se va întâmpla asta, știm cu toții. De aceea, am putea să ne mai oprim din când în când din alergat, să dezbrăcăm hainele de adulți și să ne bucurăm de joacă.

Cum ar fi să ți se spună că lucrul care ție îți place cel mai mult este lucrul cel mai plictisor din lume?
Un alt lucru important pe care l-am învățat sâmbătă este despre cum să afli despre emoțiile copilului tău prin intermediul jocului.
Iată cum.

Îl filmezi pe cel mic( oricum facem asta de atâtea ori :D) , cel mai bine fără să observe că faci acest lucru, în timp ce se joacă, pentru mai mult timp. Zece minute, poate. Apoi, peste o zi sau peste două, vă uitați împreună peste filmarea respectivă și vorbiți despre joaca lui. „Wow, ce furios era dinozaurul tău aici. Oare de ce era așa de furios? Era supărat? La ce crezi c[ se gândea?” Cred că ați înțeles ideea. Mi se pare chiar o metodă foarte eficientă care nu mi-a trecut niciodată prin minte.

 „Dr. Lawrence Cohen a propus jocul ca fiind spațiul de desfășurare a lumii interioare a copilului. Ori de câte ori copilul are o frică, o grijă, părintele poate iniția un joc despre acea frică. Teama de monstru? Ne jucăm de-a monstrul. Teama de testul de matematica? Aducem testul de matematică in joc. În aceste jocuri terapeutice copiii procesează și integrează ceea ce simt și incep să descopere că au putere”. Otilia Mantelers, psiholog si Leader Hand in Hand Parenting Romania.

Cum ar fi să ți se spună că lucrul care ție îți place cel mai mult este lucrul cel mai plictisor din lume?
Sursă foto: Parenting Academy

Au fost opt ore intense, cu râsete, cu lacrimi, cu joc și multă informație. La finalul zilei, cea mai importantă concluzie a fost aceea că toți avem experți în joacă chiar la noi acasă. Tot ce trebuie să facem este să coborâm la nivelul lor, să înghețăm timpul și să ne lăsăm purtați în joc.

Știți ce mi-a plăcut cel mai mult la Dr. Lawrence? Faptul că a râs mult la jocuri ori atunci când povestea despre jocuri. Iar un om care se poate bucura de orice moment de joacă este clar un om de la care ai de învățat atât de multe în ceea ce privește jocul și joaca.

Nu am putut să plec acasă fără să fac o poză cu Otilia
❤️

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.