Copiii nu trebuie să iasă mai deștepți din carantină. Cunoștințele academice nu ne vor proteja copiii de traumă. Relația noastră cu ei în schimb, da

23 martie 2020
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
2

Evenimentele pe care le tărim astăzi sunt relativ noi pentru toată lumea. Cei din generația 30 nu au prins revoluția, la modul conștient. Știm doar din povestirile bunicolor, ale părinților despre rațiile de mâncare, despre coada de la alimente.

Desigur, nu putem compara ca impact, lucrurile din 89 au fost mult mai grave. Teamă, frică, oameni dragi dispăruți dintre noi, mulți părinți nu au mai aflat nimic despre copiii lor. Tragedie fără margini.

Bunicii noștri au mers la război. S-au luptat, s-au hrănit cu puțin, cu ce au găsit, cu ce au apucat. Părinții noștri au ieșit în stradă la Revoluție. Au stat în frig, în ploaie, au luptat pentru ca noi să avem. Ce anume să avem, încă nu știm sigur.

Lucrez de acasă de săptămâna trecută. Iar cursurile de la școală se desfășoară online. Soțul meu lucrează, merge în fiecare zi la birou, nu poate rămâne acasă. Dar cel puțin, merge cu mașina. Limitează contactul cât de mult poate.

De la grădi primim în fiecare zi activități. Planșe, poezii de învățat, cântecele de cântat. Au fost zile în care le-am făcut, zile în care le-am făcut mai pe seară, și au fost și zile când nu am făcut deloc.

Lucrez în doemniul economic. Clienții mei sunt firme care au nevoie de susținere în perioada aceasta. În timp ce discut la telefon cu un client sau cu superiorul, discutând vreo speță, desenele merg( deși preferă mașinile, de cele mai multeori). Asta se numește compromis. Însă la prima pauză ne jucăm ceva împreună. Sau mâncăm ceva împreună.

Facem ceva împreună, nu neapărat temele. Ceva distractiv, trebuie să ne menținem zâmbetul, voia bună, atât cât se poate. Mai ales pentru că nu ieșim din casă.

Este o perioadă în care mai mult ca niciodată trebuie să învățăm să prioritizăm , să ne alegem luptele. Scopul carantineri nu este să scoatem copii mai deștepți la final. Cunoștințele academice nu ne vor proteja copiii de traumă. Relația noastră cu ei în schimb, înseamnă tot.

Copiii își auto reglează emoțiile și stările în funcție de starea emoțională a părinților lor. Trebuie să găsim calea și răbdarea de a le explica cu calm de ce nu putem ieși afară, că dincolo de orice, suntem împreună. Și că vom fi bine, la final, toți.

Așa că nu vă mai axați doar pe performanțele academice. În timpul liber pe care îl aveți, atunci când nu lucrați, faceți niște clătite. Cu Nutella.

Faceți un cort în mijlocul casei. Sau pe balcon.

Umpleți sufrageria de piese Lego. Nu contează dezordinea, oricum nu vine nimeni în vizită.

Mâncați pizza la micul dejun.

Jucați-vă, alergați-vă, gâdilați-vă.

Luați-i cu voi în bucătărie, dași-le făină , mălai, nu vă faceși griji pentru murdărie. Nu vine nimeni, timp avem să strângem, deci de ce să nu ne relaxăm?

Transformați ceva neplăcut în ceva frumos, de ținut minte. Lăsați performanțele academice, va fi timp și pentru asta. Atât de mult timp liber cu mama, sau cu tata, nu știu când ni se va mai oferi.
Copiii nu trebuie să iasă mai deștepți din carantină. Cunoștințele academice nu ne vor proteja copiii de traumă. Relația noastră cu ei în schimb, da
Sursă foto: Pinterest

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.