De câte ori nu ați auzit? : Plânge ca să îl iei în brațe ( copilul de nouă luni) sau Este un mic șantajist, un manipulator. Așa sunt copiii.
Uite cum se tăvălește pe jos pentru că nu i-a cumpărat jucăria. Asta e manipulare clară! Și obrăznicie pe deasupra!
Ca să ne înțelegem: Este nevoie de trei abilități pentru a putea manipula pe cineva.
Adică acea abilitate care te ajută să anticipezi ceea ce se poate petrece în viitor și care ar putea fi eventualele rezultate. Adică pot să îmi dau seama că dacă întind piciorul, pun piedică și persoana cade. Asta este gândirea ipotetică.
Adică să te poți pune în situația celuilalt, să te vezi în papucii lui. Și să îți dai seama în același timp ce ar putea celălalt să gândească, să simtă sau să decidă. Adică să îți dai seama că dacă îi spui ceva urât unei persoane, ai putea să o rănești.
Adică să fii capabil să îți auto reglezi emoțiile și să schimbi comportamentul în funcție de situație și de reacțiile celorlalți, astfel încât să îți iasă manipularea.
Studiile sunt numeroase pe subiectul acesta, dar știința deja a clarificat foarte bine aceste aspecte. Pentru a putea dispune de aceste trei abilități este nevoie de dezvoltarea cortexului cerebral prefrontal, care se dezvoltă integral abia pe la vârsta de douăzeci de ani.
Pentru că cei mici sunt copleșiți emoțional și nu știu cum să îți exprime emoțiile altfel. La ei totul este rudimentar, foarte simplu și primar. Nu urmăresc să își facă părinții de râs, nu urmăresc neapărat foloase. Doar așa reușesc să se exprime. De aceea, noi trebuie să îi învățăm cum să reacționeze sănătos la emoții, fără a le face rău celorlalți sau lor înșiși.
În încheiere voi mai spune doar atât: Este o foarte mare diferență între a te simți manipulat, a te simți jucat și a fi manipulat efectiv. Mai citiți încă o dată, mai rar.
Așadar, să înțelegem o dată pentru totdeauna: Copiii mici nu sunt capabili să manipuleze. Așa poate nu se vor mai da atâția ochi peste cap și poate cele multe degete arătătoare nu se vor mai îndrepta către părinții care nu sunt în stare să-și crească odraslele.
Sursă foto copertă articol: Max Goncharov on Unsplash