Tocmai ce a început perioada de înscriere a copiilor la grădiniță. Discutam zilele trecute cu o prietenă al cărei copil va merge direct la grădiniță, fără să fi trecut prin etapa de creșă. Mă întreba cum am gestionat răcelile lui Matei, dar mai ales cum a decurs acomodarea. Am mai povestit despre ele în episoadele Viața la creșă, însă acum despre altceva vreau să vă spun.
Cu discuția respectivă în minte, am citit un interviu cu Asist. Univ. Dr. Alice Azoicăi, medic specialist pediatru, cu supraspecializare în alergologie și imunologie clinică pediatrică, care pune accentul foarte mult pe o alimentație corectă care să integreze și prebiotice și vitaminele A, C și D în scopul de a pregăti sistemul imunitar al copiilor să se descurce în medii noi.
Prima idee pe care o susține doamna doctor este aceea că primii trei ani de viață sunt esențiali construirii sistemului imunitar (Dr. Alice Azoicăi: „Primii 3 ani de viață constituie perioada în care copilul are cele mai importante achiziții în dezvoltare (neuro-motorii, nutriționale, de limbaj), precum și momentul în care se clădește imunitatea pentru mai tarziu”). Și sunt de acord, primii trei ani de viață sunt importanți din multe puncte de vedere: tot atunci se se așează cele mai importante achiziții și sisteme de coping( adică cum se adaptează o persoană unei situații critice, stresante).
Revenind însă la construirea imunității. Primul pas, unul dintre cele mai important, este alăptarea la sân. Laptele mamei este aliment viu. Apoi, perioada 1-3 ani este perioada în care se produc o serie de modificări în sistemul imunitar al copiilor, deci părinții pot interveni acum și din exterior cu o alimentație diversificată. Expunerea la mediul înconjurător este de asemenea un factor important, deoarece copiii pot prelua anticorpi din exterior.
Toate acestea sunt importante. Contează foarte mult și dacă scoatem copilul cu căciulă pe cap atunci când afară sunt 20 de grade, sau dacă administrăm antibiotic la cel mai mic semn de răceală. De altfel, imunizarea se realizează, paradoxal, și prin răceli, care sunt normale, iar de la un copil proaspăt inclus în colectivitate, în primul an ne putem aștepta să răcească chiar o dată la două săptămâni.
Dacă aș relua discuția cu prietena mea, mama și ea a unui copil care se pregătește de intrarea în colectivitate, aș pune accent pe imunitate, pe somnul copiilor, pe expunerea la mediul înconjurător, dar mai ales pe alimentația diversificată, care să cuprindă o gamă variată de nutrienți. Vitamine, minerale, prebiotice, apă din belșug și cât mai multe legume și fructe proaspete.
Vă las și link-ul interviului de care vă povesteam la început, în cazul în care sunteți interesați. 🙂
Mai multe despre cum sa întărești sistemul imunitar al copilului tău poți afla de pe platforma www.aptanutricia.ro