Copiii au nevoie de trei lucruri: iubire, siguranță și responsabilitate

5 ianuarie 2022
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
0
Copiii au nevoie de trei lucruri: iubire, siguranță și responsabilitate

Eu știu că sunt mulți care se gândesc cu teamă la copii. Eu îi înțeleg, am trecut prin asta. Am avut un milion de gânduri înainte de a avea copil, la fel și în timpul sarcinii. Gânduri mai am și acum, nu-i bai, și sunt destule :))

Eu știu că sunt mulți care se gândesc că nu sunt pregătiți să aibă copii, prin perspectiva nu voi fi un părinte bun.

Am citit multe cărți de psihologie în ultimii cinci ani. Sigur că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât voi puncta mai jos, dar dacă porniți de la ele, vă promit că restul se va așeza firesc.

Copiii au nevoie de trei lucruri, ca să crească, ca să se dezvolte:

De iubire, de siguranță și de o persoană adultă care care să fie responsabilă pentru ei.

Iubirea necondiționată înseamnă să îți iubești copiii și atunci când dorm, și când fac prostioare și chiar și atunci când te copleșesc cu îmbrățișări și săruturi. Să îi primești cu bucurie, să ți se lumineze fața atunci când intră în cameră.

Siguranță, siguranță acasă dar și în brațele părintelui. Un mediu sigur, în care să se simtă protejat, ascultat, fără pericole, unde copilul își poate concentra atenția pe a se dezvolta, fără să își facă griji pentru unul dintre părinți sau pentru el însuși. Adică să nu se teamă că va fi abuzat, bătut, el însuși sau alt membru al familiei.

O persoană adultă care să fie responsabilă pentru copil, care să îl aibă în grijă, să îl îngrijească. Care să fie responsabilă pentru educația copilului, care să ia decizii bune pentru el, care să îl reprezinte în fața oricărei instanțe. Fie că este vorba despre un copil de la școală, un alt adult, sau în situații mai complicate.

Să nu mă înțelegeți greșit.

Eu nu spun că este ușor să crești un copil, departe de mine gândul acesta. Ce spun eu este că oricât de multe s-ar părea că ne lipsesc, că oricât de necalificați ni s-ar părea că suntem, să știți că nu sunt necesare lucruri sofisticate.

Așa cum florile au nevoie de apă, soare și aer ca să crească, la fel au nevoie și copiii de iubire, siguranță și responsabilitate, ca să înflorească. Vor înflori copiii și vor crește, ca niște copăcei, dând timpului care se scurge un rost bun.

Voi veți fi apă și soare și aer pentru copii, deși pe dinăuntru pare că a secat pământul și că norii s-au îngrămădit peste soare.

Eu sunt părinte și mi-e greu de multe ori. Și de câte ori ajung în locul acela fără soare, încerc să mă țin de cele trei ancore: iubire, siguranță, responsabilitate.

Când nu știu ce să mai fac, îmi deschid brațele, îl cuprind, și de acolo, om mai vedea noi.

Această rețetă este valabilă și pentru fiecare situație mai dificilă, fie că este vorba despre un tantrum, de un eșec, de o decepție. Mă asigur că îi arăt că este iubit, mă asigur că este în siguranță și nu se poate răni, apoi sunt adult responsabil și preiau rezolvarea situației sau îl ghidez spre o soluție.

Copiii se nasc din lumină și sunt lumină. Sunt bobocei de floare, iar mama și tata sunt aerul, soarele și apa.

Copiii au nevoie de trei lucruri: iubire, siguranță și responsabilitate.

Deși societatea se tot străduiește să ne demonstreze contrariul, copiii cresc cu lucruri simple, dar esențiale, care nu ne costă atât de mult cât ne închipuim noi sau atât de mult cât alții ar vrea să ne convingă.

Sursă foto copertă articol: Johnny McClung on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.