Prima mea experiență cu imaginile proiectate a fost la un cinematograf. Eram destul de micuță, probabil șapte sau opt ani. Am mers cu doi prieteni ai părinților, foarte tinerei pe atunci, aveau maxim douăzeci de ani. Îmi amintesc că cinematograful nu m-a încântat prea mult, la fel cum nu mă încântă nici astăzi. Pe atunci mi s-a părut foarte obositor. Prea mult zgomot, prea întuneric. Și pe deasupra, rulase un film în care un trib de indieni se lupta cu un grup cowboy western. Nu prea se potrivea acțiunea filmului cu vârsta mea, e adevărat.
Dar a doua experiență cu imaginile proiectate a fost memorabilă, de neuitat pentru mine. Dovadă că și astăzi amintirea îmi este foarte clară. Am fost în vizită la un unchi, care fiind ceva mai tânăr și mai modern, era interesat de toate dispozitivele moderne, și în general, de lucrurile noi. Tot la el am mâncat prima dată brânză topită cu ciuperci și mă întrebam prin ce minune ar putea să dea văcuțele lapte cu ciuperci, ca să se întâmple brânza topită.
Așadar, a doua experiență cu imaginile proiectate s-a întâmplat cu ocazia unei vizite a unui unchi, care avea un proiector de mărimea unei lanterne, în care introducea pe rând, câte un diapozitiv dreptunghiular, cu imagini din basme și povești. Am ascultat povești precum Albă ca Zăpada, Cenușăreasa, Tom și vrejul de fasole,însoțite de imagini specifice fiecărei scene.
Poate că a fost magia copilăriei, poate că a fost vraja momentului, poate pur și simplu mă încântau lucrurile simple, la fel ca și astăzi. Dar acel proiector a rămas cumva una dintre reprezentările mele despre copilărie și despre a fi copil. M-a fascinat la propriu.
Apoi, săptămânile trecute, chiar înainte de Paște, am avut ocazia de a testa acasă videoproiectorul de la Epson. Nu am mai avut până acum videoproiector acasă. Singura interacțiune cu astfel de dispozitiv a fost la școală, pentru cursuri și prezentări. Iar imaginea nu era cea mai bună și de cele mai multe ori ne loveam de dificultatea de a-l deschide sau de a-l utiliza în folosul nostru.
Mă așteptam ca instalarea videoproiectorului să fie greu, însă procesul de instalare este foarte simplu. Îl bagi în priză, îl aprinzi, îl conectezi la wi-fi și cam asta este toată treaba. Dacă ai cont de Netflix, îl poți accesa direct de pe videoproiector. Poți proiecta filme din calculator, videoclipuri speciale ( eu am văzut filmarea de la nuntă- și a fost deosebit să urmăresc imaginile pe o suprafață atât de mare), fotografii, practic orice.
Matei s-a uitat la desene în dormitor (noi avem televizor doar în sufragerie, deci pentru el a fost o premieră), noi ne-am uitat mai apoi la un film în sufragerie, deși pentru mine partea preferată a fost să revăd filmarea de la nuntă și cumva să mă uit cu Matei la desenele proiectate pe perete, pentru că astfel m-am întors la fetița de acum 25 de ani, fascinată de poveștile care prindeau viață în fața ochilor ei .
Singurul dezavantajat a fost soțul, care nu și-a împlinit dorința de a se uita la meci proiectat pe spatele casei de la țară, casa părinților, dar cine știe, mai este ceva vreme până la serile răcoroase de vară, 🙂