Cel mai valoros cadou pentru copii: Părinții să părințească, bunicii să bunicească

25 august 2023
Postat de Mamă de Matei în Familia este cheia către fericire
0
Cel mai valoros cadou pentru copii: Părinții să părințească, bunicii să bunicească
Părinții să părințească iar bunicii să bunicească. Este cel mai mare și bun bine pe care îl putem face copiilor.
Copilul are nevoie ca părinții să îi fie părinți.

Să fie împreună măcar la final de zi. Să ia deciziile importante pentru el, cum ar fi școala, decizii medicale, educația. Și cu unele copilul va fi de acord, iar cu altele nu întotdeauna. Dar părintele nu premiul de popularitate urmărește să îl câștige, căci miza este viitorul bun al copilului.

Copilul are nevoie ca bunicii să îi fie bunici.

Să fie relaxați în preajma lui, iubitori și blânzi. Să fie parteneri de joacă, să fie inventatori de jocuri și de rețete secrete de bunătăți la cuptor. Să fie sprijinul părinților, cu sfaturi, la telefon sau chiar în persoană.

Bunicii să rămână părinții copiilor lor, și bunicii nepoților lor.
Copilul are nevoie ca bunicii să nu se transforme în părinți. Și nici să nu diminueze autoritatea părinților în ochii copilului. Părinții ocupă locul întâi în viața copilului, iar asta nu este negociabil. Căci nevoia copilului de părinte este VITALĂ.

Mi-au scris mame, dar am văzut și eu. Bunici trecând peste autoritatea părinților, deliberat, poate fără să își dea seama de ceea ce fac, rănindu-și propriul copil, și implicit, nepoții. Căci ce copil se simte bine în timp ce părintele lui suferă?

Mi-au scris mame despre mamelor lor, care se maternizează, și care le iau locul în viața nepoților. Pentru că ele știu mai bine. Lasă, ce știe mami? Lasă, nu luăm în seamă ce spune ea. Lasă, facem ca noi, nu ascultăm de mami. Și nu este (neapărat sau doar) problema dulciurilor. Este despre programul de școală, programul de somn, despre educație sau chiar și despre deciziile mari., și nu numai

Atunci când demontezi autoritatea părintelui în fața copilului lui, s-a terminat cu autoritatea și relația părinte copil. Este oricum foarte greu să o construiești, este oricum foarte greu să întreții.

Dragi bunici, fiți sprijinul copiilor voștri, și nu competiția lor directă.

Dragi părinți, fiți părinții copiilor voștri, și nu lăsați totul doar în grija bunicilor. Căci nu asta este menirea lor.

Părinții să părințească iar bunicii să bunicească. Este cel mai valoros cadou pe care îl putem face copiilor.

Sursă foto: Piron Guillaume on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.