Cel mai neiubit dintre pământeni

18 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
1

Am citit la un moment dat, cartea scrisă de Eric-Emmanuel Schmitt, unul dintre autorii mei preferați, care se numește Adolf H. Două vieți. V-o recomand cu drag, eu am citit-o dintr-o suflare. Ceea ce face Puțin acum se aseamănă foarte tare cu cea a făcut și Hitler la vremea lui.

Am citit ieri un articol in Dilema Veche în care am găsit această paralelă Putin-Hitler, și mi s-a părut foarte bun. Vi-l recomand. Să îi ții pe ai tăi în teroare și sărăcie este una, cum ar veni în casa ta faci cum vrei, dar să pui în pericol o lume întreagă doar pentru o obsesie de a ta, mi se pare pragul nebuniei.

Și deci noi să lăsam omul în pace, în timp ce milioane de oamenii suferă, inclusiv ai lui. Este cea mai bună variantă? Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a cerut Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina. Și le-a cerut celor doua tari sa nu mai continue operațiunea militară prin care sa amplifice situația, nici prin forțele proprii, nici prin forțele aliate. Pe Putin îl doare în cot.

Mulți acuză Ucraina că a pornit războiul. Pentru că dacă Ucraina ar fi acceptat să facă tot ce spunea Putin, atunci Putin nu ar mai fi aruncat cu bombe. Adică tot victima este de vină, cum s-ar spune, și nu agresorul.

Deci Putin este complet nevinovat de acest război. Ca și Hitler, care nu s-a oprit doar la evrei, deși așa susținea de fiecare dată. Putin suferă de delir, grandoare și mania persecuției. Se joacă cu o lume întreagă și nu îi pasă.

Consecințele acțiunilor lui sunt severe asupra vieților omenești, ucrainiene și ruse, deopotrivă. Și mă întreb, oare cine îl poate opri?

Peste zeci de ani, generațiile următoare se vor întreba cum a fost posibil așa ceva, la fel cum facem noi când ne uitam in urma la Hitler și ne întrebam tot la fel…

Așa ca dați-mi voie sa nu îmi placă de Puțin in momentul ăsta. El o să fie eliminat la un moment dat, dar fanii lui vor rămâne mereu urâcioși și ranchiunoși, gata de noi și noi răzbunări….

Știu că părerea mea este prea mică în lumea asta mare, dar scriu aici și îmi ventilez emoțiile. Poate mai sunt și alții care simt la fel ca mine.

Astăzi, 18 martie 2022, Putin a ținut un discurs pe un stadion din Moscova, în prezența a 95,000 de oameni. Scopul a fost celebrarea anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, de acum 8 ani,

Mai mulți reporteri străini aflați încă la Moscova au notat pe rețelele sociale că mulți dintre participanți sunt angajați la stat care au fost luați de la muncă și transportați cu autobuzul. Alții ar fi fost luați direct de pe stradă și aduși forțat la eveniment. The Guardian a notat că studenți și angajați la stat au fost forțați să participe și li s-a spus că vor fi plătiți suplimentar sau că vor primi au o zi de vacanță pentru a se alătura mitingului. Există zvonuri că cei prezenți au fost plătiți cu sume cuprinse între 300 și 1.400 de ruble.

În același timp, în Ucraina, în orașul ucrainean Liov, care e aproape de granița cu Polonia, 108 cărucioare goale au fost așezate de autoritățile locale în piața Rynok, în semn de comemorare a copiilor uciși în invazia în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina.

Acțiunea civică a fost denumită: „prețul războiului”!

Cel mai neiubit dintre pământeni
Sursă foto: Marco Badea

Nu mai spun numele celui mai neiubit dintre pământeni. Probabil știți deja…

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.