Cea mai tare școală de vară este vacanța petrecută la bunici

2 august 2019
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Cea mai tare școală de vară este vacanța petrecută la bunici

Așa cum am fost obișnuiți de atâta vreme, începutul verii marchează sfârșitul anul școlar. Fie că vorbim despre grădiniță, gimnaziu sau liceu. Asta înseamnă pentru copii două luni întregi de joacă, de explorat, de legat noi prietenii, de văzut locuri noi. Această perioadă este așteptată cu bucurie de copii care au șansa la o astfel de vacanță. Sunt și copii pentru care venirea verii înseamnă doar mutarea activităților dintr-o clasă în alta și eventual schimbarea supraveghetorilor.

Cea mai tare școală de vară este vacanța petrecută la bunici
Cea mai tare școală de vară este vacanța petrecută la bunici

Timpul acela care nu este organizat și planificat în amănunt, în care copiii nu sunt dirijați de către un adult în procesul de joacă sau de învățare, mai simplu spus timpul de joacă, este una dintre cele mai valoroase oportunități educaționale pe care le oferim copiilor noștri. Copiii își consolidează legăturile sociale, își construiesc maturitatea emoțională, își dezvoltă abilitățile cognitive și își îmbunătățesc sănătatea fizică. S-a discutat mult în ultima vreme despre valoarea și importanța jocului liber, asumarea riscurilor și descoperirea independentă. Un nou studiu realizat de psihologii de la Universitatea din Colorado dezvăluie cât de importante sunt aceste activități în dezvoltarea funcționării executive a copiilor.

Funcția executivă se referă la abilitățile cognitive, alt subiect preferat de al oamenilor de știință precum psihologi sau doctori în neuro-științe. Câteva exemple de abilități cognitive ar fi organizarea, planificarea pe termen lung, inițierea sarcinilor și capacitatea de a trece de la o activitate la alta.

Cea mai tare școală de vară este vacanța petrecută la bunici

Iată cum s-a desfășurat studiul și ce au urmărit autorii. Autorii au studiat programele și obiceiurile de joc a 70 de copii în vârstă de șase ani, măsurând cât timp petrecea fiecare dintre ei în activități spontane „mai puțin structurate”, cum ar fi jocul imaginar și cititul de plăcere, (adică nu urmăreau neapărat o curriculă școlară), și activitățile „structurate” organizate și supravegheate de către adulți, cum ar fi lecții, ore de sport, teme. Ei au descoperit că acei copii care se angajează în mai mult joc liber au o funcție executivă mai bine dezvoltată.

Vacanța de vară la bunici este cea mai tare școală de vară

Jocul liber este mijlocul naturii de a-i învăța pe copii că ei nu sunt neajutorați sau neputincioși. În joacă, departe de adulți, copiii au într-adevăr control și pot practica afirmarea acestuia. În jocul liber, copiii învață să ia propriile decizii, să-și rezolve propriile probleme, să-și creeze și să respecte regulile și să se înțeleagă cu ceilalți ca egali, mai degrabă decât ca subordonați ascultători sau rebeli.   

Susține Peter Gray – Psiholog, Profesor și Cercetător la Boston College

Așadar, dacă aveți ocazia și șansa, dacă aveți bunici la țară și nu numai, oferiți-le copiilor acest dar, jocul. Lăsați-vă copiii să se joace. Așa cum știu ei și așa cum le place lor. Lăsați-i să stăpânească asupra regatelor lor imaginare. Să se lupte cu dragoni și vrăjitori, să construiască povești despre jucăriile lor, să le dea viață. Iar dacă toate acestea se întâmplă în ograda bunicilor unde sunt atât de multe comori de explorat, atâtea lucruri noi de aflat, este cu atât mai bine. Pentru că cea mai tare școală de vară este la bunici.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.