Ce le spunem noi azi, își vor spune ei mâine

11 august 2022
Postat de Mamă de Matei în Parenting
0
Ce le spunem noi azi, își vor spune ei mâine
Suntem vocea interioară a copiilor noștri. Ce le spunem noi azi, își vor spune ei mâine. Știu că deja știți toate cele de mai jos, așa că am le las aici, doar ca reamintire. 🙂
Te iubesc!

Te iubesc oricând. Înainte de culcare. Atunci când trece printr-un moment dificil. Atunci când nu are încredere în el. Atunci simți că te topești de dragul lui. Atunci când merită cel mai mult și atunci când merită cel mai puțin.

Nu te teme să fii tu însuți!

Îl incurajez să își găsească propriul drum, propria cale. Nu trebuie să fie ca X sau Y. Nu trebuie să calce pe urmele mamei sau ale tatălui său. Îi încurajez creativitatea și curajul de a încerca lucruri noi pentru a-i descoperi ce-i place. Și îmi dau toată silința să îl susțin.

Am încredere în tine!

Încrederea îl responsabillizează și îi oferă validare. Este cea care clădește și consolidează relația, alături de iubirea necondiționată.

E în regulă să greșești, din greșeli învățăm.

Foarte important! Pentru că atunci când nu accepți greșeala, vrei să atingi perfecțiunea. Și toți știm că perfecțiunea este un drum fără sfârșit. Niciodată nu ajungi la ea. Și dorința de perfecțiune aduce de cele mai multe ori nefericire, ca urmare a sentimentului de neîmplinire.

Te apreciez!

Tot nevoia de validare acoperim și aici. Și acum sincer, cine nu are nevoie să audă asta din când în când?

Te ascult și te înțeleg!

Este unele dintre cele simple lucruri de făcut atunci când nu știm ce avem de făcut. Sau atunci când nu găsim pe moment nicio soluție. Ceea ce putem oferi atunci când nu putem oferi nimic, este empatia. De câte ori nu am spus adulți fiind, că măcar de înțelegere să fi avut parte, și tot era mare lucru? Vedeți cât mult ajută numai înțelegerea?

Ai idei grozave!

Primiți copiii cu bucurie și bucurați-vă împreună cu ei de reușitele lor. Mici sau mari. Cine nu ar înflori atunci când primește zâmbete de bucurie? Atunci când primește laudă și apreciere?

Sunt aici pentru tine!

Îmi amintesc cum la un moment dat, vorbind despre traumele copiilor, Gabor Mate: Traumatizarea copiilor nu vine neapărat din evenimentul traumatizant ci din a fi singuri cu durerea trăită. A nu fi singur cu durerea, a avea un model de la care să învețe gestionarea emoțiilor, este pe aceeași linie de priorități ca mâncarea și un acoperiș deaspura capului.

Te iubesc orice ar fi!

Este iubirea necondiționată pe care doar un părinte o poate oferi unui copil. Iubirea necondiionată este singurul mediu care poate asigura cea mai bună dezvoltare. Iubirea necondiționată este pentru un copil cum sunt aerul, soarele și ploaia pentru un copăcel. Are nevoie de toate acestea la un loc pentru a crește mare, puternic, cu rădăcini adânci.

Îmi place să petrec timp cu tine!

Atunci când simți că ceilalți își doresc compania ta, că te primesc cu bucurie, că li se luminează fața atunci când tu intri în încăpere, te face să te simți dorit, primit, iubit.

Ce le spunem noi azi, își vor spune ei mâine. Articol inspirat din postarea de astăzi de pe facebook.

Sursă foto copertă articol: Sai De Silva on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.