Atașamentul securizant este vesta de salvare a viitorului adult

1 mai 2023
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
0
Atașamentul securizant este vesta de salvare a viitorului adult

Atașamentul sigur, securizant, din copilărie, este vesta de salvare a viitorului adult.

Am tot auzit ideea că un atașament sigur generează viitori adulți care vor fi incapabili să se descurce în viață, și care nu vor ști nici cum să se îngrijească pe ei înșiși.

Poate că este și o neînțelegere la mijloc, o eroare de percepție. Atașamentul securizant nu înseamnă răsfăț sau copii răsfățați.

Atașamentul securizant este relația care pleacă dinspre părinte spre copil, unde copilul este auzit, văzut și în care părintele rămâne în poziție de părinte cu toate responsabilitățile care decurg din relația lor.

Aud tot mai des ideea că acest tip de relație părinte-copil nu este cea mai bună. Pentru că va veni într-o zi societatea, care le va da un șut în fund cu prima ocazie care se va ivi. Iar mama și tata nu vor fi acolo să mai țină în palme copilul/adultul.

Iar eu le dau dreptate celor care spun asta. Pentru că așa este. Societatea ne dă un brânci fix când ne este lumea mai dragă.

Le dau dreptate și apoi le răspund.

Tocmai pentru că societatea abia așteaptă să lea dea un bobârnac, este în datoria noastră a părinților, să-i abilităm pe copii cât de bine ne pricepem. Să le dăm unelte pentru viitor, pentru situațiile dificile în care se vor afla.

Pentru că așa este.

Noi nu vom fi cu copiii noștri pe pod, poate adulți, atunci când societatea le va da un brânci în apă. Și nici nu le vom fi alături în apă, înotând împreună.

Copiii noștri vor cădea inevitabil în apă, la un moment dat. Asta îi (ne) așteaptă pe toți.

Însă diferența pentru a ajunge în siguranță la mal o va face vesta de salvare. Vesta de salvare le va oferi o șansă în plus.

Cea mai bună modalitate prin care putem crea relații bune cu copiii noștri este atașamentul securizant. Să îi ascultăm pe copii, să le oferim timpul de care au nevoie, în funcție de nevoi. Asta înseamnă că unele perioade pot fi mai solicitante decât altele. Ca atunci când începe preadolescența. Sau adolescența.

Nu spune nimeni că-i ușor. Dar atunci când miza este atât de mare, știi cu siguranță pentru ce lupți.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.