Ai grijă de ceilalți în timp ce ai grijă și de tine- Cum să ne îngrijim de sănătatea emoțională #1

4 martie 2022
Postat de Mamă de Matei în Uncategorized
0
Ai grijă de ceilalți în timp ce ai grijă și de tine

Situația pandemiei și acum evenimentele din ultima săptămână mi-au arătat încă o dată că nu prea reușim să ne îngrijim de sănătatea noastră emoțională și ne lăsăm copleșiți de ce se întâmplă în jur. Sau din contră, ne luptăm prea mult, unde nu este lupta noastră.

Așa că m-am gândit să pregătesc o serie de articole pe această tema, cu surse și resurse relevante. Acesta este primul articol din această serie.

Vineri seară, la 19:30, Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, a pregătit o sesiune live susținută de către Diana Vasile, președinte ISTT, PhD, psiholog, psihoterapeut de traumă, despre cum să ne îngrijim sănătatea emoțională în aceste vremuri tulburi. Am notat mai jos o parte din ideile principale, și voi lăsa și link-ul către înregistrare dar și către o scurtă broșură în format pdf, un mic îndreptar care v-ar putea fi de folos.

Mai întâi, stabilind contextul, știm că în această perioadă plutesc în jurul nostru sentimente și emoții nu tocmai dorite: teamă, nesiguranță, neîncredere. Țara noastră vecină, Ucraina, se află de mai bine de o săptămînă în război cu Rusia. Refugiați ajung cu sutele de mii la granițele României, și nu numai.

În momentul acesta, ne este teamă că războiul ar putea ajunge și la noi. Ne este teamă că noi vom fi victime colaterale sau poate că vom fi în vizorul direct al Rusiei.
Ce putem face noi în acest moment?

În primul rând să realizăm că totuși, în țara noastră este pace. Că suntem în siguranță. Sigur că da, nu știm pentru câtă vreme, avem și incertitudini, dar în acest moment, suntem în siguranță.

Așadar, atunci când frica sau panica ne cuprind, să ne amintim că suntem la noi acasă, unde suntem în siguranță. Să nu lăsăm frica să cuprindă pentru posibile evenimente viitoare, despre care nu știm dacă se vor întâmpla vreodată. Să ne concentrăm deci, pe prezent.

În al doilea rând, să nu ne supraaglomerăm cu informație. Și mai ales, să fim foarte selectivi în alegerea surselor de informare. Să căutăm sursele oficiale, să căutăm în mai multe locuri.

În al treilea rând, să cultivăm lucrurile pozitive. Să facem lucruri bune pentru noi, lucruri care ne aduc trăire bună și energie bună, care vor mai topi, vor mai diminua din emoțiile negative. Să petrecem timp cu cei dragi, să gătim, să ne jucăm, să ne uităm la un film. Să lucrăm, să ne continuăm dezvoltarea profesională.

Să ajutăm cât putem, dacă putem. Să avem grijă de ceilalți, în timp ce avem grijă și de noi.

Dacă nu putem să ajutăm, nu este nicio problemă. Să nu uitați asta. Și să nu uitați că pentru a-i putea ajuta pe ceilalți, trebuie să ne asigurăm că noi înșine suntem în siguranță și că avem capabilitatea de a ajuta. Să controlăm doar ce putem controla, doar ceea ce se află în controlul nostru, adică pe noi înșine.

Deși este greu să ne acceptăm neputințele, trebuie să înțelegem și să acceptăm faptul că acest război nu noi suntem cei care îl pot controla.

Și de asemenea, să avem grijă să nu ne exagerăm emoțiile. Pentru că atunci când o emoție este exagerată, atunci acea emoție (te) va conduce. Un exemplu clasic și clar: atunci când purtăm discuții în contradictoriu pe net, despre pe cine susținem sau nu. Nemulțumirea se poate transforma foarte ușor în furie, iar furia poate degenera în agresiune, dacă nu se manifestă într-un mod sănătos.

Link-ul 1 este link către evenimentul live de pe pagina de facebook a
Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei.

Link-ul 2 este link către Ghidul „Fii bine cu tine în vremuri tulburi”, realizat de către ISTT.

Link 1 https://www.facebook.com/IsttTratamentulTraumei/videos/1069384443919682

Link 2 https://www.istt.ro/…/Fii_Bine_cu_Tine_in_vremuri…

Vor urma și alte articole despre cum să ne îngrijim despre sănătatea emoțională în această perioadă.

Foto: Jan Antonin Kolar on Unsplash

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.