Vaccinarea. Între informare și dezinformare.

22 noiembrie 2016
Postat de Mamă de Matei în Fără categorie
0

În zilele noastre vaccinarea  ajuns un subiect foarte controversat, mai cu seamă cu cât există tot felul de informații circulă fără control pe internet, pe bloguri, pe forumuri, articole și studii certificate sau nu, medici care sunt predominant pro-vaccinare însă știm prea bine că sunt și doctori care sunt împotriva imunizării. Eu nu o să îmi spun aici părerea mea personală, tocmai pentru că nu vreau sa influențez decizia nimănui și nici să nu se creadă cumva că dețin eu adevărul absolut. În definitiv, cred că nimeni nu îl deține. Dar asta este deja este o altă discuție.

Așadar, v-am pregătit mai jos un rezumat despre ce s-a discutat la Conferința Social MomsDe ce să ne mai vaccinam copiii” susținută de Asociația ProImunizare a dezbătut cea mai „fierbinte” problemă pe care o au părinții în prezent și anume vaccinarea copiilor. Multe întrebări şi-au găsit răspunsul în sfaturile specialiştilor şi în dialogul constructiv dintre părinţi şi medicii invitaţi. Un eveniment interactiv care a adunat peste 100 de părinţi în sala şi mai mult de 16.000 de părinţi conectaţi online.

sala-4

Ana Măiță, Președinte Asociația Mame pentru Mame, a vorbit în deschiderea conferinţei despre importanța surselor de informare din zona de vaccinare şi felul în care ar trebui să cântărim lucrurile atunci când suntem în faţă unei decizii ce vizează sănătatea copiilor.

ana-maita

Suntem înconjuraţi de emoţie, iar majoritatea ştirilor se bazează pe imagini sugestive, cu un puternic impact emoţional. Raţiunea ţine mai mult de statistici, de explicaţii ştiinţifice, de cifre greu accesibile pe care este esenţial să le înţelegem de la specialişti”, a punctat Ana Măiță.

Este  important să cerem sfatul specialiştilor înainte de a lua decizia de a vaccina sau nu copiii. Ana Măiță spune că „datoria noastră este să întrebăm iar datoria medicilor este să explice astfel încât să înţelegem. Este nevoie de încredere între cele două părţi, altfel acest lanţ se destramă”.  De asemenea, Ana recomandă mamelor să aibă încredere şi în instinctul lor.

Dr. Gindrovel Dumitra – Coordonator, Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familie – a vorbit despre rolul medicului de familie în procesul de vaccinare. Comunicarea dintre părinţi şi medicul de familie trebuie să fie deschisă şi onestă.

dr-gindrovel-dumitra

Dacă nu aţi găsit acel medic în care să aveţi încredere şi căruia să-i puteţi adresa orice întrebare, trebuie să îl căutaţi până îl găsiţi. Medicul de familie este veriga esenţială în luarea deciziei de vaccinare”, spune Dr. Gindrovel Dumitra.

Medicii prezenţi au ţinut să amintească celor prezenţi faptul că imunizarea prin vaccinare previne anual între 2 şi 3 milioane de decese, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.  Fără vaccinuri nu ar fi fost posibilă eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi rujeolei din multe părţi ale lumii.

Gabriela Maalouf – NLP trainer pentru copii și părinți și blogger @familieimplinita.ro – a vorbit despre cum se iau deciziile în familie, despre faptul că emoţia şi convingerile noastre nu permit comunicarea reală dintre membrii familiei. Odată ce devenim conştienţi de aceste piedici, putem începe să discutăm pentru  a lua o decizie comună.

gabriela-maalouf

În luarea deciziei sunt implicate mai multe componente: memoria care compară situaţia actuală cu trecutul, intuiţia care oferă câteva opţiuni, imaginaţia care desenează scenarii şi, nu în ultimul rând, cortexul prefrontal care ia decizia finală”, spune Gabriela Maalouf.

Dr. Anca Drăgănescu – Medic primar pediatru, specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. “Matei Balș” – a vorbit despre rolul medicului specialist în procesul de vaccinare, oferind și exemple din practica de zi cu zi.

dr-aca-draganescu

Imunizarea activă prin vaccinare rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave. Însă, în condiţiile existenţei unor vaccinuri sigure şi eficiente, în România secolului 21 încă se moare de tetanos sau de rujeolă. Asociaţia PRO IMUNIZARE şi-a propus să aducă clarificări despre vaccinuri şi vaccinare, cu argumente ştiinţifice. Considerăm că este nevoie de un efort comun pentru ca sănătatea publică să nu fie pusă în pericol şi pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii” a spus Dr. Anca Drăgănescu, Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. În aceste condiţii, România se poate aştepta la reapariţia unor boli grave ce pot fi prevenite prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) şi care pun în primejdie viaţa sau pot lasă sechele grave.

Conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile există 257 de noi cazuri de rujeolă, confirmate între 28 octombrie – 11 noiembrie 2016.

Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi. „Decizia de vaccinare ne aparţine în totalitate şi trebuie făcută conştient şi în mod responsabil.  Fundamentarea informaţiei şi lucrul în echipă medic – părinte sunt esenţiale”, a mai adăugat Dr. Anca Drăgănescu.

Conferinţa  „De ce să ne mai vaccinăm copiii” a fost realizat cu sprijinul Asociaţiei ProImunizare, Asociaţiei Mame pentru Mame, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Societatea Română de Micrologie şi vine în sprijinul părinţilor pentru luarea unei decizii responsabile.

În cadrul evenimentului, co-organizatorul desprecopii.com a lansat o pagină dedicată vaccinării, unde părinții sunt așteptați cu întrebări legate de acest subiect.  Site-ul de părinti a creat și o aplicație –  „Eu, Mamica” – disponibilă în Google Play și Apple Store ce oferă posibilitatea părinților să-și gestioneze calendarul de vaccinare pentru copiii lor.

Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și desprecopii.com și a fost urmărită online de peste 16.000 de părinți. Înregistrarea va fi disponibilă pe socialmoms.ro.

Și mai util decât acest articol, va fi cel pe care îl voi pregăti pentru zilele ce urmează. În timpul transmiterii online, s-au adresat multe întrebări de acasă. Aș putea aproxima un număr de 50. Toate își vor primi răspunsul, iar eu abia le aștept, și promit să centralizez  aici, pe blog.  Mi se pare foarte important, să aflăm părerea unor medici, alții pe care îi avem la dispoziție ( medicul de familie, de exemplu), referitor la informațiile care circulă în jurul nostru, și care face ca procesul de decizie asupra vaccinării, să fie atât de dificil de luat…

Voi reveni în curând cu completarea acestor informații. 🙂

Toate cele bune.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.