Un copil are nevoie de căldura unui cămin. Și dacă nu o va primi, va da foc căminului pentru a se încălzi

11 martie 2021
Postat de Mamă de Matei în Dezvoltare personală
1
Un copil are nevoie de căldura unui cămin. Și dacă nu o va primi, va da foc căminului ca să se încălzească
Un copil are nevoie de căldura unui cămin. Și dacă nu o va primi, va da foc căminului ca să se încălzească– proverb african

Am citit de curând acest proverb african pe care eu l-am adaptat puțin. Proverbul original este astfel: Un copil are nevoie de căldura unui sat pentru a crește. Iar atunci când nu va primi căldura satului, îi va da foc pentru a se încălzi.

Eu l-am adaptat în forma din titlul pentru că mi se pare că se pliază mai bine pe realitatea zilelor noastre, în care copiii nu mai cresc în comunități, nici măcar în familii extinse. Copiii sunt (doar) în grija părinților, a familiilor biparentale sau chiar monoparentale.

Părinții sunt copleșiți, cu precădere în ultimul an în care lucrurile au fost numai ușoare nu.

Există o vorbă comună în aproape toate popoarele. E nevoie de un sat să crești un copil. Metaforic vorbind, asta înseamnă un singur lucru: copilul are nevoie de iubire, de hrană, de atenție în permanență. De aceea tot satul ajută părinții.

Un copil are nevoie de căldură. Are nevoie de atenție. Iar atunci când nu primesc căldură și atenție, va face tot posibilul pentru a le atrage. Și dacă tot nu va primi, atunci se va mulțumi cu orice formă de atenție. Orice va fi bun, fie că va fi vorba despre atenție negativă.

Iubirea și atenția sunt nevoi firești a copiilor. Copiii nu știu cum să ceară, uneori nu știu nici măcar că trebuie să ceară sau ce anume să ceară. Ei știu doar că au nevoie de iubire și atenție să trăiască, să crească și să dezvolte.

Copiilor le luăm din mână telefoanele și tabletele, și nu le înlocuim cu altceva. Spatele blocului nu mai zumzăie de glasuri de copii. Satul dispare, casele, deși sunt tot mai multe și mai înghesuite, sunt cu atât mai îndepărtate.

Oamenii nu mai acceptă copiii în restaurant, pe plajă, în magazine. Cum să educăm copiii în contexte sociale dacă nu îi expunem la contextele sociale?

Concluzia cu care închei articolul acesta? Dorul de întoarcere la oameni, la familie, la prieteni. La societate, la umanitate, la acceptare, la comunitate…

Sursă foto: Flickr.com via Pinterest

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.