În România 2017 să vorbim despre bio, eco, natural este ca și cum am vorbi despre parentingul ăla bun, în care bătaia nu își are locul. Încă sunt două subiecte controversate, însă pot să înțeleg aceste dificultăți. Venim după 25 de ani de comunism, în care educația cea mai bună era fără îndoială nuia peste fund. În ceea ce privește produsele bio, facem parte dintr-un context politic și social care ne limitează destul de mult puterea de cumpărare dar mai ales, aduce neîncredere în orice. „Cine îmi garantează mie că alea-s produse bio, când toți ne înșeală, toți ne fură?” O întrebare legitimă și oarecum de bun-simț. Zic.
În urmă cu zece ani nu știam mare lucru despre cum se cresc copiii. Nici nu mă preocupa prea tare. Însă ce mănânc, ce îmi aplic pe piele, ce se întâmplă cu mediul în jurul meu, a devenit de mult timp un subiect de interes pentru mine. Așa că am început să citesc, să mă documentez, să înțeleg că lucrurile se degradează tot mai mult și este doar vina noastră. Eu m-am bucurat de iarba din fața blocului, de curtea bunicilor, de mâncare sănătoasă. Mama gătea fără griji, se alimenta din grădina părinților. Copilul meu s-ar putea să nu aibă parte de același „noroc”.
Ce altă dată era o normalitate, astăzi pare un privilegiu. În jurul vârstei de douăzeci ani, am început autoeducarea mea. Pentru că în cea mai mare parte, este vorba de educație. Este despre a renunța puțin la egoism și a vedea dincolo de nevoia noastră imediată. Am renunțat la obiceiurile de român, de a colecționa acasă pungi într-o altă pungă. Apropo de acest lucru, știați că folosim anual 500 de miliarde de pungi de unică folosință la nivel global, adică peste 1 milion pe minut?!! O cifră uriașă!
Desigur că nu sunt vreo extremistă. Locuiesc în București, un oraș industrializat, mega-populat de oameni și de mașini. Așa că încerc ce pot astfel încât să fac cât mai puțin rău. Reciclez cât de mult pot, evit să folosesc plasticul, deși într-adevăr am apreciat maxim scutecele de unică folosință. Sunt conștientă că nu sunt cel mai bun exemplu, dar măcar mă străduiesc. Și cred că dacă fiecare ar încerca, așa, în felul lui, am respira altfel. Însă aceasta este desigur părerea mea, poate greșesc sau nu, dar zic că rău nu are ce să iasă din treaba asta. ?
Dacă vă întrebați de ce am abordat această temă este pentru că săptămâna trecută am fost invitată la deschiderea unui magazin online, distribuitor de produse bio, care și-a deschis porțile și în offline. Mai exact, un showroom, în care oamenii pot veni să testeze produse, să întrebe, să se informeze, să afle de ce și cum se procedează ca un produs să fie certificat bio. Știați că de fapt, produsele bio costă mai mult decât cele obișnuite, deoarece certificarea costă foarte mult? Deoarece cererea este scăzută, producția este foarte mică, și în consecință, acreditările și certificările fac să crească prețul unor asemenea produse? În traducere liberă, o cerere și un consum mai mare, ar scădea costul și prețul simțitor.
Ce mi-a plăcut la povestea Bioportal, a fost că ideea a plecat de la un om care a simțit că este momentul să facă ceva mai mult pentru lumea pe care o va lăsa copiilor lui. Am rezonat oarecum, pentru că și eu simt același lucru. Din același motiv există și blogul meu astăzi.
Bioportal.ro este un loc în care veți găsi cam tot ceea ce aveți nevoie, de la produse cosmetice, la alimente, jucării pentru copii, toate bio și prietenoase cu mediul, adică ecologice. Printre cele mai căutate produse ale lor se numără lampa electrică de sare, înălbitor eco de pentru rufe, ulei din semințe de in, detergenți ecologici, miere Manuka, dar și complexe de vitamine, tratament pentru creșterea și îndesirea părului, dar și remedii naturiste pentru creșterea imunității, împotriva fumatului și consumului de alcool, și chiar tratamente naturiste pentru probleme de fertilitate. Lista este foarte lungă deoarecere au disponibile 15,000 de sortimente de produse, deci acoperă o gamă foarte mare de nevoi.
Noi am încercat deja câteva produse, dar Matei a fost cel mai încântat de baloanele de săpun ecologice, care datorită compoziției nu se sparg la fel de repede ca cele obișnuite. De asemenea, au și alternative sănătoase la dulciuri, chiar și la jeleuri, produse raw vegane, cosmetice, așa cum vă spuneam, tot ce aveți nevoie găsiți în același loc.
Mi-a mai plăcut și faptul că acum se lucrează la punerea în practică a altor idei care cred că era și timpul să se întâmple. Oamenii vor primi certificate ale produselor bio în momentul cumpărării lor, se vor putea descărca online. Adică din start nu mai avem îndoiala că ni se vinde altceva. Se poate verifica oricând autencitatea. De asemenea, vor să implementeze o o altă idee faină, aceea de livra produsele în cutii care deși par a fi de plastic, sunt de fapt realizate din amidon de porumb, care poate servi ulterior ca îngrășământ pentru plante. Cât de tare este treaba asta?!
Drumul către o variantă mai bună și mai sănătoasă a noastră, desigur că este lung, dar de undeva trebuie să începem. Putem să schimbăm ceva, trebuie doar să ne informăm puțin. Alternative sănătoase există.
Ps. Show-room-ul îl găsiți în București, pe strada Uranus nr,98 de unde puteți ridica și comenzile online. ?