Am văzut ieri știrea cu programul pilot care a început să fie testat în UK: săptămâna de lucru de 4 zile. Adică același salariu, aceleași responsabilități, doar că timpul de lucru se diminuează la 80%. Deci în loc să lucrăm 168 de ore, am lucra doar 136 de ore. Realizabil sau irealizabil?
S-au înscris în acest program pilot peste 3,000 de angajați din 70 de companii, unele mai mari, altele mai mici. Testul durează șase luni. Companiile implicate în studiu se ocupă cu educație, consultanță, imobiliare, îngrijire a pielii, construcții, produse alimentare și băuturi și marketing digital.
La finalul acestui studiu, se va analiza ce impact are pentru oameni o zi liberă în plus pe săptămână. Din punct de vedere al stresului și epuizării (burn-out), satisfacția la locul de muncă și în viață, sănătatea, somnul, consumul de energie, călătoriile.
Când am auzit știrea m-am gândit în primul rând la cum ar fi pentru angajatori. Poate a mai scăzut o dată cu pandemia, dar cei mai mulți angajatori au nevoie să își vadă angajații la birou, muncind. Altfel, nu se pune. Nu muncești.
Pe de altă parte, este evident că nu se poate aplica tuturor sectoarelor ocupaționale. Pentru a susține săptămâna de lucru de 4 zile în sectorul alimentar sau HORECA, atunci clar trebuie să mai angajezi oameni. Și se pare că experimentăm o problemă a forței de muncă. Și angajarea unor oameni ar genera costuri pentru angajatori, deși ar scădea rata șomajului.
Patru zile lucrătoare ar însemna comasarea volumului de lucru, ceea ce ar putea duce la o presiune foarte mare. Pentru că în continuare se va urmări și calitatea lucrării, și predarea ei în termen. Și de aici oamenii pot deveni stresați. Dar până la urmă, de asta se testează și se studiază, să vedem cum ar fi dacă. Poate odhnit fiind, cu o viață socială mai plină, ai mai mult randament, într-un timp mai scurt.
Se pare că și România are astfel de planuri, doar că planurile arată puțin diferit. Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
Pentru părinți ar fi cam dificil programul de 10 ore pe zi. Când să duci copilul la grădiniță sau la școală, când să îl iei? Dar nu toți angajații sunt părinți ori au obligații, deci cine știe? Poate chiar aduce beneficii în anumite situații.
Ce ar aduce, pentru mine cel puțin, în plus programul pilot ce tocmai a început în UK și se pare că urmează și Spania și Scoția, ar fi învățarea unor abilități de organizare și de planificare. Dacă te trezești că ce făceai în cinci zile acum trebuie să faci în patru, trebuie să vezi cum te organizezi ca să faci asta. Vrei, nu vrei, trebuie să găsești variante.
Din experiența personală, știu că la serviciu sunt zile în care nici 24 de ore nu îmi ajung ca să îmi finalizez lucrarea. Alteori găsesc vreme și să fac și altceva care nu are legătură cu serviciul. Dar mă gândesc că dacă ar trebui să lucrez doar 4 zile, atunci mi-aș eficientiza ritmul de lucru.
Și totuși, tot nu reușesc să îmi răspund la întrebarea: Cum ar fi în România săptămâna de lucru de 4 zile? Voi ce credeți? Cum v-ar fi? Mai greu sau mai ușor?
Cum este gândit proiectul românesc, mie nu îmi place. Decât 10 ore pe zi timp de 4 zile și un week-end de trei zile, mai bine 6 ore pe zi, timp de 5 zile. Cred că ar fi mai potrivit.
Sursă foto copertă articol: Samantha Gades on Unsplash