Regulă de aur în colectivitate: după fiecare răceală mai rămâneți acasă măcar două zile (P)

26 iulie 2022
Postat de Mamă de Matei în Viața la creșă
0
Regulă de aur în colectivitate: după fiecare răceală mai rămâneți acasă măcar două zile (P)

Copiii de vârstă mică răcesc frecvent. Dar cele mai multe complicații apar atunci când răceala se împrietenește cu alte tipuri de răceală sau cu alți viruși, pe un sistem imunitar deja slăbit, din cauza primei răceli.

Concret, atunci când copiii răcesc, ar fi bine ca măcar primele două zile copiii să rămână acasă, sub îngrijiri minime. Și credeți-mă că este infinit mai bine și pentru copilul răcit, și poate salva o jumătate de clasă de la răceală.

Patru lucruri minime pe care le facem noi în caz de răceală, au legătură cu starea de bine.

  1. Îi fac lui Matei lapte cald cu miere, foarte bun pentru durerea în gât. Este cea mai bună băutură din lume! Mi-a spus Matei după ce a gustat prima oară. Și astăzi este de aceeași părere. Și de câte ori îl gâdilă gâtul sau simte iritație în gât, mă roagă să îi fac o cană de lapte cald cu miere.
  2. Dacă ustură gâtul, îi pun și cartofi cruzi la gât, așa cum îmi făcea mamaie când eram mică. Nu știu dacă științific are vreun rezultat, dar cu siguranță are efect placebo. Gâtul se simte mai bine după ce îi dau jos eșarfa cu feliile de cartofi.
  3. Sun medicul pediatru și îi expun simptomele. Nu mergem la medic imediat, decât în caz de febră mare sau dificultăți respiratorii. Primim o schemă de tratament ușor, în funcție de simptome. Antitermic, sirop de tuse, ser fiziologic pentru nas înfundat, vitamina C.
  4. Ne jucăm, de la jocuri cu de societate, cu jucării, ne uităm la desene, desenăm. Orice îl face să se simtă mai bine. Chiar și un joc pe telefon.

Regulă de aur în colectivitate: după fiecare răceală mai rămâneți acasă măcar două zile.

După fiecare răceală, medicul de familie ne recomandă întotdeauna să mai rămânem acasă două zile, după finalizarea tratamentului. Deoarece sistemul imunitar este deja slăbit, iar dacă în colectivitate vine o persoană răcită, o luăm de la început.

Și mereu vine cineva răcit.

În octombrie, anul trecut, Matei  a trecut printr-o răceală serioasă, luată de la un copil ai căror părinți îmbrățișează concepția medicamente doar în cazuri foarte, foarte grave. Adică chiar și fără suflat nasul copiilor. Stăteau la masă, mâncau și mucii le intrau efectiv în gură. Mă scuzați pentru detalii. Nu aș fi reținut atât de bine, dacă comportamentul părinților nu îmi afecta copilul.

Matei s-a recuperat foarte greu după această răceală. Timp  de o lună și jumătate, cred că a mers la grădi doar șapte zile, adunate. Pentru că răceala aceea a fost atât de serioasă, fiecare coleg care a venea răcit la grădi,îi întorcea răceala lui  Matei. Mi-a venit atunci să îl retrag de la grădi, nu înainte de a scrie pe grupul de părinți, să îi rog să nu își mai trimită copiii răciți la grădiniță. Să aibă o fărâmă de respect pentru ceilalți. Am reușit să mă abțin, să nu fac nici una nici alta.

Fiecare cu răceala lui. Este o formă de respect. Noi am ratat masa de Crăciun de anul trecut, pentru că Matei a fost răcit. Știam că la masă vor participa și persoane în vârstă, cu vulnerabilități specifice. Așa că am petrecut Crăciunul acasă, doar noi trei. Și a fost foarte bine.

Sunt pro pentru remedii simple, de bun simț. Nu sar imediat cu antibioticul. Dar nici nu evit medicamentele. Paracetamol pentru febră, siropul pentru tuse.

Îmi amintesc că o dată, mama a insistat să îi fac lui Matei ceai de ceapă pentru tuse. I-am făcut, deși gustul este oribil. Sigur că nu a ajutat prea mult, mai ales că este și greu de băut. A fost mai degrabă un chin. Am mers la medicul de familie și a fost un moment foarte amuzant.

-Ce i-ați administrat până acum copilului pentru tuse? M-a întrebat medicul.
-I-am făcut ceai de ceapă. I-am răspuns eu.
-V-am întrebat ce i-ați administrat, nu ce i-ați gătit. Și am râs împreună ?))

Durerea în gât, dar și tusea (seacă sau productivă) deranjează și obosesc. Avem la îndemână soluții naturiste, important este totuși să discutăm cu medicul de familie sau să ne informăm corespunzător înainte. Cam fiecare tratament de răceala la noi începe cu scheme ușoare, alternative homeopate sau naturiste.

O variantă pentru gât iritat, sau tuse seacă ori productivă este gama TheraTuss, sirop sau comprimate. Siropul poate fi administrat copiilor începând cu vârsta de un an. TheraTuss conține o combinaţie de patru ingrediente naturale care calmează tusea seacă şi tusea productivă. Ameliorează tusea și protejează mucoasa căilor respiratorii superioare, și poate fi utilizat în orice moment al episodului de tuse.

Regulă de aur în colectivitate: după fiecare răceală mai rămâneți acasă măcar două zile (P)

Siropul conține miere, nalbă mare, pătlagină și turiță mare. Siropul de tuse NU conține conservanți artificiali, coloranți artificiali, gluten sau substanțe modificate genetic de orice tip. Asta înseamnă că siropul poate fi administrat și persoanelor sensibile la gluten și persoanelor cu boală celiacă.

Comprimatele cu aromă de zmeură (pot fi administrate copiilor în vârstă de 5 ani+ dar și adulților), conțin șase ingrediente: Chamomilla recutita L., Salvia officinalis L., Thymus vulgaris L, Althaea officinalis L, Mentha piperita L și Acid ascorbic (vitaminaC). Adică mușețel, salvie, cimbru de câmp, nalbă mare, mentă ( sau izmă cum îi ziceam la țară) și vitamina C.

Comprimatul are un gust foarte bun, nu are aromă intensă mentolată și pe termen scurt, mi-a ajutat la calmarea gâtului. (Ce să fac, da, am umblat cu gâtul gol…)

Lista și proprietățile ingredientelor
Să fiți sănătoși, să fim sănătoși și să ne meargă copiii la grădiniță și la școală cât mai des. Știu că sunt părinți singuri, părinți care nu au încotro și credeți-mă că îmi pare foarte rău pentru dificultățile lor. Dar o răceală nu afectează doar copilul răcit. Afectează și părinții, munca părinților, frații, cam tot bunul mers al lucrurilor.

Știu că este foarte greu și că uneori două zile pare imposibil de mult de stat acasă. Dar dacă noi părinții nu ne ajutăm între noi, dacă noi mamele, nu susținem alte mame, cine altcineva ar putea să o facă?

Deci fiecare cu răceala lui. De la debutul simptomelor rămas acasă măcar două zile (asta este regula de aur în colectivitate). Administrat medicamente de bun simț ( vitamina C, sirop de tuse naturist, lapte cu miere, etc), alimente bune pentru răceală( supă de exemplu) și în două zile poate fi ca nou. Ori, dacă simptomele persistă  sau se înrăutățesc, consultat medicul de familie. În definitv, este binele copilului implicat, starea lui de bine, dar și a noastră. Când copilul nu respiră bine, nici părintele nu respiră altfel. Sănătate multă!

Sursă foto copertă articol: gettyimages.com

*TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical.

*TheraTuss Natural comprimate de supt este un suplimentalimentar.

*Citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe ambalaj.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.